`Kantineheld` Van Berlo krijgt miljoenenpubliek

Vrijdag 30 augustus 2013, 07:00, door Mica de Montigny.

Wereldberoemd op sportpark het Hooghuys, maar na maandagavond wellicht ook een nationale beroemdheid, als zogenaamde 'Kantine-held van de week' in het TV-programma Voetbal International. Frans van Berlo, een door The Gunners geadopteerde Lieshoutenaar, met een écht 'wit-blauw' hart.

Foto door Jan van Oosterhout

Twee keer haalde hij het eerste van de club die hem ontzettend dierbaar is. Althans, van één keer weet hij het nog zeker. "Dat was bij Rijswijk", roept hij enthousiast. De 57-jarige The Gunners-man is uberhaupt geestdriftig als het om zijn cluppie gaat. Als échte Lieshoutenaar is Van Berlo één van de weinigen die van buitenaf kwam. "Mijn vrouw is een Bredase en kreeg heimwee. Toen heb ik mijn club ELI verlaten en ben in 1982 naar Breda vertrokken. Daar leerde ik Jack Rijvers kennen, die speelde bij The Gunners en woonde naast mijn schoonzus. Hij nam me mee en ik was gelijk verkocht", vertelt de PSV-liefhebber, met in het bijzonder topscorer Willy van der Kuijlen.

Eerst arriveerde hij op het oude complex, maar inmiddels sinds jaar en dag te vinden op sportpark het Hooghuys. Van Berlo (foto) doet daar van alles voor de vereniging. "Waarom? Omdat ik vanaf de eerste dag werd opgezogen door de club. In Lieshout werd je alleen echt gewaardeerd als je de grote man van het eerste was. Hier maakt het niet uit of je in het vierde speelt, iedereen accepteert je hier. Daarom is The Gunners zo uniek. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat dit de mooiste club is die bestaat. Familiair is het hier en dat vinden wij en vooral ik zo prachtig." Van Berlo moest door fysiek malheur echter al gauw stoppen met zijn voetballende besonjes.

Men kan het niet gek genoeg verzinnen, of de clubman pur sang leende zich er voor. Zo ook vlak voor het vraaggesprek in zijn domein. Nog geen minuut nadat hij een selectielid op de massagetafel voorzien heeft van een korte behandeling, serveert hij met regelmaat de nodige biertjes aan de aanwezigen. "Wat heb ik niet gedaan? Ik was jeugdtrainer, leider, wedstrijdsecretaris, bestuurslid en vooral fan. Het is van kwaad tot erger gegaan", knipoogt hij in de warme kantine van de jubilerende volksclub. "Uiteindelijk heb ik ook nog een cursus gevolgd en ben vijf jaar verzorger geweest. Maar na een flinke hernia, was het gedaan. Ik liep toen het veld op om een speler te verzorgen bij een blessure, maar mijn benen waren zo slecht dat ze mij ook op moesten trekken. Toen ben ik er mee gestopt. Via een omweggetje ben ik toen benaderd voor de inkoop."

"Nu ben ik beheerder van het materiaal en het complex en koop ik alles, buiten de kantine, in." En dat hij zijn verantwoordelijkheid niet ontziet, blijkt wel aan zijn bijnaam, die de uitgekookte handelsgeest van de Oost-Brabander onderstreept: "Ze noemen me ook wel 'de jood'. Ik zorg dat ik iets voor de allerbeste prijs kan kopen. Als ik iets kan besparen doe ik dat. Daarom vind ik het zo leuk wat ik nu doe." Maar, Van Berlo staat ook twee avonden per week achter de bar. "Maar niet op zaterdag, dan wil ik naar het eerste kijken. Bovendien ben ik geen kantinebeheerder. Doordeweeks loop ik ook vier ochtenden op het complex, samen met Herman Struyk. Dat vind ik mooi. Alles een beetje controleren en corrigeren."

Al zijn liefde en inzet voor The Gunners blijft logischerwijs niet onopgemerkt. De keeper van het eerste, doelman Joep Pedersen, gaf Van Berlo op voor 'de Kantine-held van de week', van het populaire TV-programma Voetbal International op RTL 7. En wat denkt U? Van Berlo en co werden uitgeloot. Hij mag support meebrengen, maar tijdens de live uitzending van aankomende maandag 2 september, krijgt Van Berlo tegen de klok van negen zowaar zendtijd als prominente gast achter de bekende bar. Hij mag dan een woordje wisselen met analisten als Johan Derksen. Maar, in eerste instantie was de markante persoonlijkheid niet bijzonder happig op een trip naar het media-park in Hilversum.

Een persoonlijk en onderhoudend gesprek blijkt de sympathieke clubman bijzonder goed af te gaan. Hij vertelt honderduit. Zonder moeite ratelt hij op wat zijn meest leuke seizoen was. Toen Peter Maaskant de scepter zwaaide en The Gunners op een haar na promotie miste naar de tweede klasse. Of over de aanstormende talenten Nick Collins en Charlie van Oosterhout, in wie hij zegt veel vertrouwen te hebben. Zo spraakzaam als hij is, zo zwijgzaam dreigt zijn one minute of fame te worden. "Natuurlijk, iedereen vindt waardering leuk, maar mijn eerste reactie was 'ik ga niet'. Ik bedoel, ik had er niet om gevraagd. Toen ik voor de club ooit een jaarverslag moest voorlezen, kon ik al twee nachten niet slapen. Nu kijken er een miljoen mensen naar me. Al die lichten in die studio, al die gasten, lampen en camera's. Of ik komend weekend geen oog dicht doe? Ik ben bang van wel."

Sponsor
Terug naar de vorige pagina
E-mail
  • Sponsor
    Sponsor Keeperstalent
    Sponsor SON Breda
    Sponsor Hyundai van Riel
    Sponsor Cell Phone Fix
Sponsor
SAMBA Speler van de week
Adverteren - Disclaimer - Copyright © 2011-2018 Voetbal in Breda. Voetbalinbreda.nl, Voetbalinettenleur.nl en Voetbalinoosterhout.nl zijn onderdeel van MDM-Voetbalmedia