Den Tenter-Den Tenter: topfitte `back-broers`

Maandag 21 mei 2018, 22:00, door Redactie. Ben jij de beste coach van Breda? Doe mee met Ultra Eleven!

Ze zijn geen tweeling, maar toch lijken Jordy Den Tenter (foto, links) en Justin Den Tenter (foto, rechts) in vele opzichten op elkaar. De Bredase broers maken beiden indruk bij hun clubs en Voetbalinbreda.nl sprak met het tweetal.Voor het interview spreken we af op sportpark Ruitersbos. Daar begon het namelijk allemaal voor de gebroeders uit Westerpark. Natuurlijk, in hun wijk groeiden ze op en voetbalden ze op de pleintjes en veldjes in de buurt, maar bij SAB zette het duo de eerste officiële pasjes op het voetbalveld. Voor Jordy (22) is het complex aan de Ruitersboslaan nog steeds zijn 'speelplein', want na een avontuur bij TVC Breda in de zondag derde klasse eerder dit decennium, verkoos hij na de daaropvolgende degradatie van de Viola's een terugkeer naar de Sint Anna Boys boven een langer verblijf in Tuinzigt.

"Daar heb ik gelukkig helemaal geen spijt van. TVC Breda is helemaal weggezakt richting de vijfde klasse, terwijl wij met SAB vorig jaar als kampioen juist naar de vierde klasse promoveerden. En ook dit seizoen doen we weer volop mee om promotie. We hebben gewoon een sterk team, met enkele jongens die het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld Joris van de Lande met zijn goals of ook Bryan Bongaards die steeds meer rendement heeft. Zelfs de jonge gasten op die vanaf de bank komen vullen het goed in. We gaan er voor. Dit is voor mij momenteel de juiste club, ook naast het veld. Soms moet ik het licht uit doen in de kantine, dat tekent onze hechte vriendengroep."

Voor Justin (19) spelen er momenteel andere belangen dan promotie. Hij verkeert zowel met de A1 van Baronie én het eerste in degradatienood. Bij de A1, waarmee hij laatste staat in de Tweede Divisie, is er nog kans om de nacompetitie te halen en handhaving af te dwingen. Met het vlaggenschip van de club van sportpark de Blauwe Kei is de kans groot dat nacompetitie tegen degradatie wordt ontlopen in de zondag Hoofdklasse B. "Ik heb het geluk had dat in het eerste Bjorn Quartel door blessures niet alles kon spelen. Ik ben gevraagd om mee te trainen in het begin met de selectie en heb nu al drie keer in de basis gestaan. Ik vind het geweldig."


Justin breekt dus eindelijk echt door, nadat hij na een jaar NAC Breda in de jeugd en enkele jaren RBC op hoog niveau altijd al na had gestreefd zo hoog mogelijk te spelen. "Dat is altijd mijn ambitie geweest en het is mooi om te zien dat ik nu al deel uit mag maken van Baronie 1. Ik ben echt super goed opgevangen door iedereen daar en ben blij dat trainer Jurriaan van Poelje me een kans geeft tussen al die goede spelers." Het zijn echter wel ook zware weekends voor de jongeling af en toe. "Ik heb al twee keer eerst een hele wedstrijd met de A1 gespeeld op zaterdag en een dag later met het eerste, dan ben je wel even kapot op zondagavond", lacht hij.

Maar daar ligt juist de kracht van de twee bro's. Zowel Jordy als Justin volgen een sportopleiding, geven les aan kinderen of trainen jeugdteams. Ze zijn sowieso zes van de zeven dagen bezig met sport. Zelfs tijdens hun vakanties zoeken ze elkaar op: "Dan gaan we voetballen bij TVC Breda op het kuntgrasveld in de zomer, maken we er een echte fitheidstest van ook", klinkt het in koor. En wie de twee in actie heeft gezien kan niet anders opmerken dat ze de longen van een paard hebben, het uithoudingsvermogen van een hyena en de drive van een workaholic binnen de krijtlijnen. De fitste lijkt de oudste, Jordy. De beste lijkt Justin, qua voetbal. "Dat komt denk ik omdat Justin altijd op een hoog niveau gespeeld heeft en jeugdopleidingen bij voetbalclubs doorlopen heeft die ik niet heb doorlopen", vertelt Jordy.

Zijn ambitie om SAB naar een hoger niveau te helpen en niet voor een willekeurige derdeklasser of iets in die trant de zwart-witten te verlaten heeft hij niet. "Uiteraard ben ik wel benieuwd in de toekomst waar mijn plafond ligt. Ik zou later alleen luisteren als een club hoog speelt, tweede of eerste klasse. Moet er een goed gevoel bij hebben. Ik zit nu heel goed bij SAB, dat houd ik zo voorlopig." Voor Justin is het plan ook helder: "Ik wil volgend jaar vast in de selectie van Baronie zitten. Hoeft niet meteen als basisspeler, maar dat is wel iets waar ik voor zal gaan knokken uiteindelijk."


Vader Jos staat elk weekend standaard langs de kant om zijn zoons te steunen in hun gevecht met allerlei linksbuitens. Maar, niet alleen het verdedigende aspect valt op, juist het scorend vermogen van het tweetal begint steeds vaker de headlines te halen. "Ik heb de laatste twee wedstrijden gescoord in de A1", roept Justin, terwijl zijn broer juist in het eerste aan zijn rendement werkt. "Ik heb er al meer dan een handjevol in liggen dit seizoen in de zondag vierde klasse B. Vaak uit corners, zoals afgelopen zondag tegen Alliance, toen ik de 2-0 tegen de touwen knikte na rust. Ik scoor ook soms als ik mee opkom, dat vind ik altijd fijn om te doen."

"Maar verder maak ik me geen illusies. Mensen die langs de kant naar onze wedstrijd kijken moeten ook regelmatig bukken als ik aan de bal ben", blijkt hij zelfkritisch, doch grappig. Echte verschillen zijn er niet tussen de twee. "Behalve dat Justin voetballend wat beter is. Ik hoop dat hij niet naar SAB komt, anders ben ik mijn plek kwijt", knipoog Jordy. De droom om ooit samen te spelen in een eerste team is er overigens wel degelijk. "Dat zal dan hoogstwaarschijnlijk bij SAB zijn. Op welke posities? Dan worden we maar een tandem aan de rechterkant."


Sponsor
Terug naar de vorige pagina
E-mail
  • Sponsor
    Sponsor Hyundai van Riel
    Sponsor Keeperstalent
    Sponsor SAMBA
    Sponsor SON Breda
Sponsor
SAMBA Speler van de week
Adverteren - Disclaimer - Copyright © 2011-2018 Voetbal in Breda. Voetbalinbreda.nl, Voetbalinettenleur.nl en Voetbalinoosterhout.nl zijn onderdeel van MDM-Voetbalmedia