Joris van de Lande schiet SAB naar derde klasse

Zondag 17 juni 2018, 16:50. Ben jij de beste coach van Breda? Doe mee met Ultra Eleven!

Sportpark Ruitersbos stond in vuur en vlam zondagmiddag: vierdeklasser SAB is gepromoveerd na een bloedstollende finale tegen derdeklasser Waspik, dat degradeerde.

Verslag door Maarten Blom

foto door Jos Thommassen

Voordat de wedstrijd was begonnen konden de naar schatting 400 toeschouwers een waar vuurwekspektakel aanschouwen. Beide supportersgroepen lieten zich direct gelden met maar één doel: hun ploeg steunen naar de winst. Nadat de blauwe rookbommen van de bezoekende supporters waren gedoofd, de knallen voorbij waren en de rook was vertrokken, kon de wedstrijd beginnen aan de Ruitersboslaan.

Vanaf minuut één waren de intenties zichtbaar van de ploeg van vertrekkend coach Meindert Dijkstra, die als een strijdend collectief de aanval zocht. Alles om de droom werkelijkheid te laten worden voor iedereen die de Sint Anna Boys een warm hart toedraagt. Bryan Bongaards, de technisch begaafde middenvelder die zich dit seizoen heeft ontpopt tot één van de smaakmakers binnen het elftal, liet zich in de beginfase flink gelden. Met een geweldige individuele actie was hij twee Waspikse verdedigers te slim af in de zestien, waarna hij de trekker overhaalde op de vijandelijke goal. Tot zijn frustratie belandde zijn inzet via de handschoenen van de keeper en een hoofd van de tegenstander voorlangs. De eerste speldenprik was uitgedeeld.

SAB bleef de eerste helft verzorgd voetbal spelen, waardoor Bongaards via een geweldige steekbal de vijandelijk zestien leek in te gaan. Leek inderdaad, want één van de blauwhemden trok aan de noodrem. De scheidsrechter, die niet opviel verder, besloot een vrije trap te geven en een gele kaart te trekken. Uiteindelijk werd de vrije trap zonder overtuiging over geschoten.

Waspik kwam sporadisch aan de bak in de eerste helft en kon niet echt een vuist maken tegen het sterke collectief uit Breda. Op een paar uitbraken na werd het niet echt heel onrustig voor de goal van goalie Max Wigman. Uiteindelijk kwam dan ook de verdiende voorsprong voor de thuisploeg. Niemand minder dan Joris van de Lande (foto) was de gevierde man bij de Bredanaars. Nadat Bongaards aan de rechterkant was weggestoken door een medespeler, behield hij het overzicht en speelde hij de bal naar Van de Lande. De spits van SAB wist wel raad met dat buitenkansje en schoof de bal in de goal. Doelpunt, 1-0, keeper kansloos. Met de voorsprong op zak kon de virtuele derdeklasser met een goed gevoel de kleedkamer in.

Na de thee veranderde het spelbeeld. Waar in de eerste helft regelmatig prima voetbal werd vertoond, werd het in de tweede helft een stuk chaotischer en rommeliger. SAB werd meermaals naar achteren gedrukt en kon moeilijk het spel van de eerste helft voortzetten.  Ondertussen vermaakten de vaste supporters van de ‘Sint Anna Boys’ zich kostelijk voor de kantine, waar al enigszins een voorschot werd genomen op de promotie met liederen als “en wie niet springt die degradeert.”

De tijd voor de bezoekers begon te dringen en de ploeg uit Waspik moest iets gaan forceren om in ieder geval een verlenging uit het vuur te slepen. Waar de bezoekers hoopten op een afslaande bal of een scrimmage die goed viel voor de goal van Wigman, was het steeds de witte muur, bestaande uit Jordy den Tenter, Tomas Baljeu, Dylan van Muysenberg en Damian Kefilev met daarvoor kind van de club, Marco van Helden, die tegenhielden om vervolgens de bal vooruit te rossen. Ondertussen moest SAB de slotfase volbrengen zonder Van de Lande die zich noodgedwongen moest laten wisselen met een hamstringblessure.

Waspik was niet in staat om in de slotminuten een grote kans te creëeren en waar een dreigende situatie leek te ontstaan had de verdediging of Wigman, die de hele wedstrijd een betrouwbare indruk achterliet, een antwoord. Na 93 minuten spelen was daar het verlossende eindsignaal. Het feest barstte los. SAB mag zich volgend jaar gaan opmaken voor de derde klasse waar de bezoekers uit Waspik zich mogen oplappen voor het één na laagste amateurniveau. Op sportpark Ruitersbos? Daar bleef het nog lang onrustig.

"Ik moet zeggen dat ik de playoffs wel lastig vond op voorhand, omdat je drie keer achter elkaar moet winnen, maar we hebben het geflikt. Wie de lastigste tegenstander was? Sowieso waspik, dat konden we wel merken dat ze derdeklasser waren. In de eerste helft domineerden we net als tegen RFC onlangs, alleen maakten we er mu maar één voor de rust, terwijl we we minimaal drie keer hadden moeten scoren. Na de rust kwamen we eigenlijk niet meer aan voetballen toe, we konden bal voorin niet vast houden en kwamen soms goed weg. Zelf viel ik geblesseerd uit. Ik denk dat ik een scheur in mijn hamstring heb. Maar dat maakt niet uit, het seizoen is voorbij en we promoveren", besloot topschutter Van de Lande met een knipoog en een grote glimlach.

SAB - Waspik 1-0 (1-0)
1-0 Joris van de Lande.

Sponsor
Terug naar de vorige pagina
E-mail
  • Sponsor Hyundai van Riel
    Sponsor SAMBA
    Sponsor SON Breda
    Sponsor
    Sponsor Keeperstalent
Sponsor
SAMBA Speler van de week
Adverteren - Disclaimer - Copyright © 2011-2018 Voetbal in Breda. Voetbalinbreda.nl, Voetbalinettenleur.nl en Voetbalinoosterhout.nl zijn onderdeel van MDM-Voetbalmedia