Ontcijfer jij de geheimen van `Villa BreTil`?

Woensdag 01 augustus 2018, 09:00, door Redactie.

Sinds een tijd staat er in Rijen een escaperoom die zich op vele gebieden onderscheidt van de rest. Villa BreTil is uniek en Voetbalinbreda.nl nam een kijkje van in het op het eerste gezicht mysterieuze huis.Wie wel eens een doorsnee escaperoom heeft bezocht weet wel hoe enerverend zo'n gebeurtenis kan zijn. Je vormt een team, wordt opgesloten in een ruimte en door samenwerking en oplossingsgericht denken kun je codes kraken, waardoor je als het ware jezelf en je team kunt bevrijden en een 'winnaar' bent. In Rijen zit nu al een tijdje een escaperoom die behalve de adrenaline en spanning ook een stuk historisch besef met zich meebrengt. Je komt niet in een fantasie terecht, maar in een welhaast waargebeurd verhaal, maar dan zo'n 75 jaar later.

Eigenaar Henny Pluer vertelt over zijn 'parel van de escaperooms'. "Wie aan escaperooms denkt, ziet ergens een soort pand op een industrieterrein. In een soort loods stappen ze dan binnen om het spel te spelen. Bij Villa BreTil kom je aan en tref je een mooie villa aan. Een prachtig huis dat in de tijd van de Tweede Wereldoorlog werd bewoond door de Duitsers, die het land toen bezet hadden. Hier zijn dingen gebeurd die het daglicht waarschijnlijk niet kunnen verdragen en in onze escaperoom zie je daar bepaalde elementen van terug."
Overheersend is het gevoel na afloop, als het ontsnappen uit de soms angstaanjagende kamers gelukt is. Of mislukt natuurlijk.

"Vaak zie je ze de kamers verlaten en gaan zitten, maar er is een zwijgplicht, bedoeld voor de nieuwe mensen die de villa betreden. Zodra die nieuwe groep mensen de kamers in zijn, barst het los. Dan beginnen ze massaal te praten over hoe het wel moest of over hoe niet. Dat is heel mooi. Dit is een laagdrempelige escaperoom, waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Je kunt bij ons overigens ook op een knop drukken, als je bijvoorbeeld last van claustrofobie krijgt. Dan gaan direct de deuren open, zonder dat je het spel voor de rest verpest. Je kunt er dus altijd uit."Het prachtige gebouw stuurt je uiteindelijk naar kamers waarin de spanning snel kan stijgen. Bijvoorbeeld de tandartskamer, of de kamer van de dochter van het echtpaar Schillinger: Hannah. Op het digitale thuis van Villa BreTil staat het nodige te lezen over de exacte gang van zaken toen.

"Het is eind 1940 en hij was nodig, de Duitse bezetting was bijna compleet en ze hadden zich genesteld in en rond de vliegbasis in Rijen. De beste man, genaamd de heer M. Schillinger had al een goede naam opgebouwd in Duitsland als tandarts en zou nu samen met zijn gezin zich tijdelijk gaan huisvesten in een Villa die geconfisqueerd was door de Duitse soldaten. De Villa had de naam gekregen Villa BreTil vanwege de ligging tussen Breda en Tilburg en stond direct tegenover de militaire basis te Rijen. Dit was wel handig, want niet direct tussen de troepen maar wel dichtbij genoeg om alle Duitse soldaten te voorzien van tandheelkunde.

Waar de heer Schillinger niet op ingesteld was, was al het leed dat hij onder ogen kreeg van de getroffen soldaten die in de oorlog aan het strijden waren. Steeds meer keerde hij in zichzelf en hield zijn vrouw Idah en zijn dochtertje Hannah verborgen voor de buitenwereld om hen dit leed te besparen. Dit ging enkele jaren door en bijna niemand zag moeder en dochter nog in het openbaar, alleen af en toe een schim achter de ramen van Villa BreTil. De 2e wereldoorlog liep ten einde en de duitse soldaten sloegen op de vlucht. Maar niemand heeft ooit de tandarts heer M. Schillinger zien vertrekken met zijn vrouw en dochtertje.Het verhaal gaat dat ze nog steeds in de villa zijn en de geluiden van de tandarts boren zijn nog steeds te horen en sommige beweren zelfs dat ze kleine Hannah nog wel eens zien fietsen bij de villa. Af en toe waagt zich nog wel eens iemand in Villa BreTil om op zoek te gaan naar de Familie Schillinger, maar ook van deze speurders worden er verdwijningen gemeld."

Kom jij helpen zoeken, zodat er weer rust in Villa BreTil zal terug keren? De uitdaging ligt klaar voor iedereen, kunnen jullie het aan? Bezoek de website van Villa Bretil door hier te klikken of ga het zelf ontdekken aan de Julianastraat 8 in Rijen!

Sponsor
Terug naar de vorige pagina
E-mail
  • Sponsor
    Sponsor SON Breda
    Sponsor Cell Phone Fix
    Sponsor Keeperstalent
    Sponsor Hyundai van Riel
Sponsor
SAMBA Speler van de week
Adverteren - Disclaimer - Copyright © 2011-2018 Voetbal in Breda. Voetbalinbreda.nl, Voetbalinettenleur.nl en Voetbalinoosterhout.nl zijn onderdeel van MDM-Voetbalmedia