Datum: maandag 28 januari 2019, 00:32 - Auteur: Luke Thomas

Bavel beleeft historische dag tegen Ajax-vrouwen

27 januari 2019: een historische dag voor Bavel. Het grote, almachtige Ajax komt op bezoek om te strijden om een ticket van de kwartfinales van de KNVB Beker. Het is een zondag waarbij het resultaat niet uitmaakt. Dat is maar goed ook, want de dorpse dames uit de Gemeente Breda worden dik verslagen. Snel vergeten deze wedstrijd? Nee, dit is een wedstrijd om nooit meer te vergeten.

In Rotterdam vond De Klassieker plaats, in Bavel De Historische. Voor het eerst (en waarschijnlijk ook voor het laatst) in de geschiedenis ontvingen de vrouwen van Bavel de dames van Ajax. Een strijd om een plek in de kwartfinale van het bekertoernooi. Een duel dat eigenlijk voor het eerste fluitsignaal al was gestreden, maar dat maakte echt niet uit. ‘Bavel, Bavel, koeien in de wei. Wij zijn nu al trots en blij.’

Onder toeziend oog van vrijwel het hele dorp betreden de speelsters het veld. De scheidsrechters voorop, gevolgd door aanvoerders Kika van Es en Zoë van Ginneken. De fakkels branden, de rookbommen kleuren de lucht groen en de supporters juichen de spelers enthousiast toe. Het is tijd voor een historische negentig minuten. Het is showtime op sportpark de Roosberg.

Bavel voetbalt de eerste twintig minuten aardig mee. Een paar keer ontsnapt het aan de 0-1, maar de thuisploeg is niet compleet kansloos. Sterker nog: na een kwartier tijd scoort Pleun van Ginneken bijna de openingstreffer. Het publiek gaat wild. Het geluid is immens. Ook het Bavelse publiek zal gedacht hebben: ‘We zullen toch niet op voorsprong komen?’

Helaas voor datzelfde publiek klopt die uitspraak. Na een foute terugspeelbal kan Ellen Jansen op de Bavelse keeper aflopen. Ze mist niet. Het staat na 23 minuten spelen 0-1. Maar menig Baviaon is al positief verrast over het feit dat het zolang 0-0 stond. Maar na het eerste doelpunt gaat het snel. Er vallen zeven doelpunten. Jansen en Vanity Lewerissa maken een hattrick en ook Marjolijn van den Bighelaar pikt haar doelpuntje mee.

Met een 0-7-tussenstand gaan de speelsters rusten. De toeschouwers bereiden zich alvast voor op de derde helft en kunnen zelfs gebruik gaan maken van een heuse friettent. Ook de kantine is natuurlijk open, maar die staat vanwege het koude weer en het toeschouwersaantal bomvol. Een rendabele middag voor Bavel.

De tweede helft is vrijwel een exacte kopie van de eerste. Wederom houdt Bavel lang stand, maar ook nu is het na twintig minuten raak. Ajax scoort er ditmaal (de optimist mag hier het woord ‘maar’ zetten) zes. Lewerissa scoort er twee, Iina Reetta Salmi scoort er twee en Linda Bakker en Eshly Bakker maken het sextet compleet. Laatstgenoemde maakte de 10-0. Een mooi moment voor Ajax, maar ook voor de thuisploeg: het scorebord gaf weer een 0-0 tussenstand aan. ‘Snel, maak een foto!’, roept iemand langs de zijlijn. ‘Na 75 minuten nog 0-0, dat is pas knap!’

Het duel eindigt in 0-13, maar ook na het laatste fluitsignaal zijn er alleen maar blije gezichten te zien. Binnen en buiten het veld heerst er optimisme, positiviteit en lof. Het is een dag waar jarenlang over zal worden nagepraat. ‘Die ene zondagmiddag, januari 2019, weet je nog?’

Bavel Vrouwen – Ajax Vrouwen 0-13 (0-7)
0-1, 0-2, 0-3, 0-4, 0-5, 0-6, 0-7, 0-8, 0-9, 0-10, 0-11, 0-12 en 0-13 Ajax Vrouwen.

(Onderstaande foto’s gemaakt door Jos Thommassen)