Datum: donderdag 17 januari 2019, 00:10 - Auteur: Redactie

Terugblik eerste seizoenshelft van alle Bredase clubs

Komend weekend hervat voetballend Nederland alle competities weer en ook voor de Bredase clubs zit de winterstop er bijna op. Voetbalinbreda.nl blikt met een analyserend oog terug op de voorbije maanden.

Baronie is ondanks ‘verloren finale’ vlak voor de winterstop ‘aan’

De datum 9 december zal nog wel even naspoken door de hoofden van alle Baronnen, want de topper op het veld van Groene Ster werd met 1-0 verloren. Bij winst stond Baronie qua verliespunten aan kop van de zondag Hoofdklasse B namelijk. Maar de weg is lang en de hoofdprijzen liggen nog voor het grijpen. Het plotselinge vertrek van sterkhouder Jason Tjien-Fooh naar een Australische club is pijnlijk, maar een probleem zal het niet opleveren in de getalenteerde aanval. En met slechts 9 tegengoals heeft Baronie de minst gepasseerde defensie van de ranglijst. Goalie Robbert van Oorschot en buitenspeler Nizar Mekkaoui verdienen een speciale vermelding vanwege hun positief opvallende optredens deze campagne.

Boeimeer en SC Hoge Vucht zetten Breda bepaald niet op de kaart

In 4C is het elke zondag balen voor Boeimeer en Hoge Vucht. Beiden ploegen verloren op één keer na al hun competitieduels. Boeimeer speelde er tien en verloor er negen. Hoge Vucht speelde er zes en verloor er vijf. Daarbij komt dat de club uit Breda-Noord nog op een uitspraak wacht van de KNVB en het is maar de vraag of het seizoen nog wel uitgespeeld kan worden na diverse incidenten bij het voormalige Barça. Zondag tegen Terheijden gaat de derby in elk geval nog wel door op sportpark de Wisselaar. Wat Boeimeer nog gaat doen is een raadsel. Volgend seizoen gaat de club uit de Haagse Beemden op zaterdag spelen, dus het gaat er na de winterstop niet beter op worden.

Bredease zondag tweedeklassers kwakkelen een heel klein beetje

Promovendus JEKA is in 2E de koning van de remise. Van de twaalf gespeelde competitiewedstrijden eindigden er zes in een gelijkspel. Met slechts twee clubs onder zich moet Jeugdig Enthousiasme Kan Alles dan ook alle zeilen bij gaan zetten de komende maanden. Beek Vooruit staat op de tiende plaats, maar kan als het twee inhaalduels wint zomaar in de top vijf bivakkeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan en dus kan de conclusie worden getrokken dat beide verenigingen, die weinig doelpunten maken, eerder tegenvallen dan positief opvallen in dezelfde competitie.

UVV ’40, Groen-Wit en vooral Bavel doen het prima in 3B; youngsters uit Princenhage zijn ‘on fire’, SAB heeft stress in 3A

Zonder heel veel uitgesproken voetbaltalent is UVV weer een ploeg om rekening mee te houden in de zondag derde klasse. De middenmoot is een voorlopig feit en krachtige resultaten worden afgewisseld met blamerende. De club uit Ulvenhout moet het vooral hebben van zijn karakter en de goals van Jonathan van Eerd. Maar, uit met 3-0 verliezen van hekkensluiter ZIGO en thuis met 4-1 winnen van Groen-Wit. Het is regen of zonneschijn, niks daar tussen in. Groen-Wit? Dat moest het al rap doen zonder zaalvoetbalprofs Mouhcine Zerouali en Oualid Saadouni, die niet mochten veldvoetballen van hun werkgevers. De jonge talenten Tijn van Galen en Zakaria Zerouali zijn echter opgestaan en mede verantwoordelijk voor de zesde positie met uitzicht op meer. Dat Bavel op de tweede plek staat op slechts twee punten van koploper DESK is verrassend. Een club als TSC kan beduidend beter voetballen dan de Bredase dorpsvereniging, maar dat is in de stand niet terug te zien. Leeft Bavel boven zijn stand of is de strategie wekelijks subliem? Er is in ieder geval niet één echte uitblinker te noemen op sportpark de Roosberg en daar ligt dan ook de verklaring voor het voorlopige succes: het collectief uit Bavel is ijzersterk tot dusver. SAB heeft slechts twee punten meer dan de hekkensluiters en moet alle zeilen bij gaan zetten om niet te degraderen. Coach Meindert Dijkstra moet handhaving realiseren, nadat hij vorig seizoen stopte in Ruitersbos, na de promotie. Hij vervangt per direct de onlangs vertrokken Marc de Weerd.

WDS ’19, DIA en Terheijden vertolken geen hoofdrol meer in de zondag vierde klasse

Want WDS was vooraf beschreven als titelfavoriet in 4C, maar staat zevende. DIA, dat jaren achtereen de nacompetitie bereikte om promotie, verloor sterspelers voor aanvang van dit seizoen en moet het doen met plaats 8. Terheijden draait dan nog het best van die drie ‘middenmoters’. Het staat vijfde en hoeft zich in tegenstelling tot vorig jaar geen zorgen te maken over de onderste regionen. Zoals het er nu naar uitziet gaat geen van de drie clubs promoveren of degraderen. Het is de vraag welke club kan profiteren van een uitmuntende periode. Dan volgen er misschoen nog duels in de play offs.

PCP zorgt er voor dat Breda zich niet hoeft te schamen voor zijn zondag vijfdeklassers

Wie had dat verwacht? Legio goede spelers vertrokken bij PCP afgelopen zomer of raakten zwaar geblesseerd en toch doet de formatie uit Brabantpark nadrukkelijk mee om het kampioenschap met een pak andere spelers. Met een tweede plek achter DVVC, dat wel meer wedstrijden speelde, gloort succes aan de horizon. Er zijn echter wel vijf of zes teams die kans maken op een prijs, dus waar het eindigt valt moeilijk te zeggen, zeker bij een club als PCP, waar het zomaar kan sneeuwen in de lente. Het is nu in elk geval zonnig in Brabantpark. In tegenstelling tot Tuinzigt, waar TVC Breda met elf uit elf troosteloos op de negende plek staat. Het seizoen begon goed, maar dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Of kan de ambitieuze coach Twan van Fessem de citroen toch nog uitpersen? Advendo staat een plek lager: tiende met negen punten uit negen wedstrijden. Het beleeft dus een wisselvallig seizoen en wacht bovendien op een uitspraak van de KNVB na een vechtpartij tussen spelers en toeschouwers van Advendo en SVC.

The Gunners kan het zaterdagvoetbal in Breda aantrekkelijker maken

Ook The Gunners presteert te wisselvallig in 4C, maar redde vlak voor de winterstop zijn seizoen een beetje door een knappe zege op concurrent Oosterhout. De vierde plek is een voorlopig feit voor de ploeg uit de Haagse Beemden. Tien punten minder dan de koploper, maar slechts een punt verwijderd van de top drie. En dus is de nacompetitie om promotie haalbaar in Gageldonk. En dat is de enige doelstelling die behaald moet worden door vertrekkend coach Mark Schuiten, die net als zijn equipe bewust is van de zware, maar broodnodig te klaren kus.

21 Shares