Datum: vrijdag 8 februari 2019, 23:32 - Auteur: Redactie

AZ heeft geen kind aan ‘slechtste NAC van deze eeuw’

Opnieuw heeft NAC Breda aangetoond niet mee te kunnen in de Eredivisie. AZ won vrijdagavond eenvoudig in het Rat Verlegh Stadion. De Bredanaars blijven met 16 punten uit 21 competitieduels hekkensluiter; de achterstand op nummer vijftien FC Groningen bedraagt 5 punten, maar de rest van de ranglijst heeft nog een duel tegoed.

NAC kreeg de rode lantaarn vorige week overgedragen van De Graafschap, maar het elftal van de geplaagde Mitchell van der Gaag kon tegen AZ bouwen op de relatief sterke thuisvorm: de laatste vijf competitieduels voor eigen publiek leverden tien punten op. De eerste kans van de wedstrijd was ook voor de thuisploeg. Sullay Kaikai werd de diepte ingestuurd door Robert Mühren, waarna de huurling van Crystal Palace uit een lastige hoek op Marco Bizot schoot. Kort erna loste Calvin Stengs aan de overzijde het eerste schot op doel af namens AZ: het afstandsschot van het toptalent werd uit de hoek gedoken door Benjamin van Leer.

AZ nam de regie daarna langzaam maar zeker in handen en dat resulteerde na ruim een halfuur voetballen uiteindelijk in de openingstreffer. Jonas Svensson bracht de bal vanaf de rechterkant van het veld in het strafschopgebied van NAC, waarna de opgestoomde Til alleen voor Van Leer beheerst afrondde: 0-1. Het doelpunt van Til mocht geen verrassing heten, want de middenvelder wist in zijn voorgaande drie competitieduels met NAC ook al twee keer te scoren. AZ kreeg daarna via Fredrik Midtsjö, Adam Maher en Thomas Ouwejan kansen op de 0-2, terwijl namens NAC Gervane Kastaneer op slag van rust de paal raakte.

Negen minuten na rust wist het team van Van den Brom zijn voordelige marge alsnog te verdubbelen. Stengs had na een actie over de rechterflank een fraaie steekpass in huis op Til, waarna de opgestoomde middenvelder Van Leer opnieuw de baas was. Daarna kreeg AZ in korte tijd twee enorme mogelijkheden om de score op te voeren. Björn Johnsen teisterde na voorbereidend werk van Midtsjö via de vingertoppen van Van Leer de lat, terwijl Oussama Idrissi uit kansrijke positie rakelings naast schoot. AZ kon de wedstrijd daarna eenvoudig uitspelen en zag de overwinning eigenlijk geen moment meer in gevaar komen. Bizot moest in de slotfase nog wel redden op een knal van Kastaneer, maar het slotakkoord werd uiteindelijk verzorgd door Gudmundsson, die scoorde na een assist van Idrissi.

NAC Breda – AZ 0-3 (0-1)
0-1 en 0-2 Til, 0-3 Gudmundsson.

0 Shares