Datum: zondag 2 december 2018, 18:11 - Auteur: Luke Thomas

Baronie bevestigt status als titelkandidaat tegen Unitas

Baronie – Unitas: een topper in de Hoofdklasse B. Twee titelkandidaten, strijdend om de drie punten. Baronie de triomfant. Achterin niets weggeven en zelf wel kansen creëren, dan is niets minder dan winnen acceptabel. En de thuisploeg deed dat met furore zondag. De jacht op de titel is in volle gang.

Pas één keer speelde Baronie tegen een team uit de huidige top vijf. Het verloor, van Halsteren. Zondagmiddag kregen de Baronnen de kans om te bewijzen dat ze ook van hoogvliegers kunnen winnen. Verlies zou de thuisploeg naar de vijfde plek brengen, met winst is de koppositie zelfs mogelijk. “We gaan er vol op”, roept teammanager Sheulmar Lawender van tevoren. Ook hij weet: het is een alles-of-niets-wedstrijd.

Voordat het startsignaal klinkt steekt Baronie nog een laatste keer de koppen bij elkaar. Uniek: een dergelijke jel ziet men zelden van de groen-witten. Het geeft maar aan hoe graag de Bredase spelers dit duel willen winnen. Dat is ook gelijk te merken vanaf de aftrap. De druk, van beide partijen, is hoog. Het is een felle strijd waarin de scheidsrechter veel laat doorspelen. Beide defensies staan goed opgesteld, beide aanvalstrio’s worden onschadelijk gemaakt. De zo gevreesde goalgetters Mustafa Mohammad en Jorik Mijnhijmer zijn onzichtbaar.

De toeschouwers op sportpark de Blauwe Kei zien welgeteld drie kansen in de eerste 45 minuten. Twee voorzetten van Nizar Mekkaoui die over worden geschoten tegenover één kans voor Unitas uit een corner vlak voor rust. Menig supporter zal zich achter de oren krabben: Feyenoord – PSV is gaande, het komt met bakken uit de hemel en er is sprake van een hatelijke brilstand.

Maar na rust blijkt het allemaal de moeite waard. Baronie komt sterk uit de kleedkamer, Unitas is nog kansarmer dan de eerste helft. In de zestigste minuut is het eindelijk raak. Een vrije trap van Mohammad komt via via voor de voeten van Niels de Boer terecht, die de bal binnen kan frommelen. De verdedigende middenvelder vervult normaliter niets meer dan stofzuigerrol, maar breekt vandaag de ban. Het is een beloning voor een goede wedstrijd, vindt zijn trainer Jurriaan van Poelje als hij Voetbalinbreda.nl spreekt: “Hij heeft echt fantastisch gespeeld. Wint elk duel.”

Standaardsituaties maken het verschil. Corners, vrije trappen: Unitas weet er geen raad mee. En met vleugelartiest Mekkaoui al helemaal niet. Hij staat aan de basis van bijna negentig procent van het gevaar en net als De Boer verdient hij ook lovende woorden van de trainer. “Hij is ongrijpbaar. Ik heb genoten. Hij heeft misschien wel vijftien corners verdiend.”

In minuut 67 wordt de wedstrijd beslist. Spits Mijnhijmer (foto), in de eerste helft nog onzichtbaar, bewijst waarom hij te allen tijde kan scoren. Hij krult een vrije trap van twintig meter prachtig in de kruising. De keeper kansloos, de Baronnen in extase. Op knieën glijdend over het kunstgras. Euforie alom.

Unitas kan, ondanks de toenemende druk naar voren, geen echte kansen bewerkstelligen. Jamie Kankam en David Vermeulen, het centrale duo van Baronie, zijn onpasseerbaar, de strijd om het middenveld is voor Baronie en ook aanvallend is de thuisploeg de bezoekers de baas. Van Poelje is zeer tevreden: “Dit was een test voor ons. Weer de nul gehouden, goed spel gezien. Wij domineerden, waren gretiger en hebben de wedstrijd bepaald. En je ziet maar weer hoe gevaarlijk we aanvallend zijn.”

De jacht op de titel is in volle vaart. Een optimistische doelstelling, maar dat maakt hem niet minder mogelijk. Baronie incasseerde de minste doelpunten, verloor de minste wedstrijden. Het verkeert, ondanks de hevige regenval, op een roze wolk. Maar zal ook deze verdampen? Dat zal duidelijk worden na komende zondag. Dan gaat Baronie op bezoek bij Groene Ster, de nummer drie. En de week erna volgt Gemert, de koploper. Een ultieme test wacht.

Baronie – Unitas 2-0 (0-0)
1-0 Niels de Boer, 2-0 Jorik Mijnhijmer.

30 Shares