Datum: zondag 20 januari 2019, 17:42 - Auteur: Luke Thomas

Baronie-spits Jorik Mijnhijmer kegelt IFC heel hard omver

Baronie deed zondagmiddag uitstekende zaken in de top van de Hoofdklasse B. Middenmoter IFC speelde best goed, maar vertrok met een oorwassing terug naar Hendrik Ido Ambacht.

Het is eindelijk zover: de winterstop is voorbij en dat betekent dat voetballend Breda weer aan de bak mag. Zo ook Baronie, dat aan een uitstekend seizoen bezig is en zijn titeljacht tegen IFC mag hervatten. Dat ook de Baronnen het voetbal hebben gemist, werd zondagmiddag wel duidelijk: met 6-1 werd een technisch begaafd IFC verslagen.

Het leek deze zondagmiddag alsof Baronie iets goed wilde maken aan zijn supporters. Omdat ze een paar weken niet konden genieten van voetbal op sportpark de Blauwe Kei, of omdat zij misschien wel naar de derby tussen Willem II en NAC hadden gekeken. De Baronnen wisten: een soortgelijke malaise kunnen wij ons publiek niet aandoen.

Al binnen een minuut deed Baronie iets wat NAC niet lukte: een kans creëren. Een kans die ook meteen in een goal resulteerde. Een goede voorzet na een sterke actie van Nizar Mekkaoui langs zijn directe tegenstander, die deze middag vaker omspeeld zou worden, belandde voor de voeten van Jorik Mijnhijmer, die met zulke ballen wel raad weet: 1-0. Een droomstart.

Maar sprake van ‘tien, tien, tien’-gezang is er nooit geweest. De selectie van IFC blijkt technisch begaafd en bevat veel spelers die bij Baronie niet zouden misstaan. Combinerend zijn de bezoekers aanvallend erg dreigend, maar tot echte kansen komt het zelden. Een van hun gevaren is de razendsnelle rechtsbuiten die in de zestiende minuut een steekpass kan benutten. Je kunt het de thuisdefensie niet kwalijk nemen. De pass is perfect, de afronding uitstekend. 1-1, de wedstrijd kan beide kanten op.

De bal gaat heen en weer. In sneltreinvaart van de ene zestien naar de andere zestien. De druk van Baronie is immens, de schoten dreigend en het voetbal uitstekend. In minuut 27 beloont het zichzelf. Wederom is het Mijnhijmer (foto) die op de juiste plek staat. Uit een cornerkluts kan hij, ondanks de redding van de IFC-goalie in eerste instantie, de 2-1 op het scorebord zetten. Baronie laat NAC zien dat leuk en aanvallend voetballen loont. Terug te zien aan het puntenaantal en het aantal blije gezichten langs de kant.

Met een voorsprong gaat Baronie de rust in. Een bescheiden marge, vindt coach Jurriaan van Poelje, als hij Voetbalinbreda.nl spreekt. “We gingen de rust in met het gevoel van ‘hoe kan het nog maar 2-1 staan?’. We hebben zoveel kansen gecreëerd. Maar alles ging er net niet in.” Niet wetende dat al die kansen er na rust net wel in zouden gaan.

Net als in de eerste helft komt Baronie ook nu weer flitsend uit de startblokken. Na zes minuten valt eindelijk de 3-1. Ditmaal is het verdediger David Vermeulen die vanuit een nieuwe cornerkluts de bal binnenschiet. En ditmaal krijgt IFC geen mogelijkheid om te antwoorden. Een prachtige pass van Wirix naar Mustafa Mohammad zorgt ervoor dat laatstgenoemde en Mijnhijmer op het doel af kunnen stormen. De aanvaller legt af en gunt Mijnhijmer zijn hattrick. Tien minuten na rust staat het 4-1. De wedstrijd is gespeeld, Baronie speelt met vlagen de tegenstander helemaal weg.

Maar na de hattrick is Mijnhijmer (en Baronie) er nog niet klaar mee. Negentig minuten lang is de druk van Baronie immens. De conditie van de spelers werd maar weer getest en ook Van Poelje weet: met de conditie zit het goed. “Mijn spelers hebben een aardige longinhoud, ja. En dan te bedenken dat we ook nog een bank hebben vol met goede alternatieven. Het liefst laat ik hun allemaal spelen, maar ik mag maar drie keer wisselen.”

Er vallen nog twee doelpunten. Mijnhijmer scoort zijn vierde van de middag na een prachtige voorzet van Diego Biekman, na een goed verzorgde opbouw. Ook invaller Mark Schuit pikt zijn doelpuntje mee met een prachtig afstandsschot. Het publiek is getrakteerd, zo vindt ook Van Poelje: “Vooral de eerste helft hebben we echt heel goed gespeeld. Uiteindelijk zie je dat we toch een klasse beter zijn dan IFC, waarvan wij wisten dat zij erg technisch begaafd zijn en een aantal goede spelers hebben. Maar in balbezit waren wij zo sterk, zo gevaarlijk. Zij hadden er de tweede helft geen antwoord op.”

Baronie klimt, omdat Groene Ster dit weekend niet in actie kwam, naar de derde plek. Halsteren laat punten liggen, waardoor de Bredanaars dichter bij de koppositie komen. Volgende week gaan de Baronnen op bezoek bij hekkensluiter De Meern, maar eerst volgt een bekerwedstrijd tegen Sliedrecht, dinsdagavond.

Baronie – IFC 6-1 (2-1)
1-0 Jorik Mijnhijmer, 1-1 IFC, 2-1 Jorik Mijnhijmer, 3-1 David Vermeulen, 4-1 en 5-1 Jorik Mijnhijmer, 6-1 Mark Schuit.