Datum: zondag 9 december 2018, 19:18 - Auteur: Redactie

Baronie zakt voor tweede examen en is koppositie kwijt

Dat de ene week de andere niet is werd zondagmiddag op Sportpark Pronsebroek in Heerlerheide nog maar weer eens bewezen. Na het indrukwekkende optreden tegen Unitas volgde er een aanmerkelijk mindere prestatie van Baronie, dat verloor in de Hoofdklasse B.

De moeizame start van de bezoekers was eigenlijk al een teken aan de wand. De thuisclub nam direct het heft in handen en drong Baronie terug op eigen helft. Na een klein kwartier kwam de brigade van trainer Jurriaan van Poelje wat beter in de wedstrijd waarna beide ploegen elkaar in de eerste helft weinig toegaven. Baronie toonde echter te weinig rust aan de bal die bovendien veel te snel en zonder een idee diep werd gespeeld. Aanvallend kon men dan ook geen vuist maken en konden de toeschouwers zich slechts tevredenstellen met enige snelle rushes van Mekkaoui die echter geen rendement opleverden. Baronie forceerde weliswaar een aantal corners op rij maar kon ook daaruit geen echte kansen creëren. Aangezien ook de thuisclub in aanvallend opzicht geen potten kon breken was er voor de neutrale toeschouwer niet veel te genieten.

Na de rust eigenlijk hetzelfde spelbeeld. Beide ploegen gunden elkaar maar weinig ruimte waardoor er soms een soort kick and rush voetbal ontstond. Baronie ging te veel mee in het fysiek gerichte spel van Groene Ster en kwam daarom eigenlijk nooit echt aan voetballen toe. In de loop van de tweede helft trok de thuisclub het spel langzamerhand meer naar zich toe zonder overigens opnieuw tot uitgespeelde kansen te komen. Baronietrainer Van Poelje probeerde met een wissel van Tjien-Fooh voor Mohammad aanvallend iets te forceren maar het spelbeeld bleef onveranderd. De wedstrijd leek eigenlijk op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen totdat de overigens sterk spelende Kankam zich verkeek op het fysiek van Groene Steraanvaller Chefrino Eind. De Bredase aanvoerder wilde de bal op de achterlijn afschermen maar zag zijn tegenstander alsnog voorlangs komen. De voorzet die volgde was een makkelijke prooi voor de inkomende Vluggen die van dichtbij hard raakschoot 1-0. Het was echter zuur voor de Baronnen dat de assistent-scheidsrechter voorafgaande aan de actie van Eind een duidelijke handsbal over het hoofd zag. Van Poelje ruilde verdediger Prent daarna in voor middenvelder Veldhof en liet zijn ploeg achterin 1 op 1 gaan spelen. Het was een allerlaatste poging om alsnog een late gelijkmaker te kunnen forceren maar ook die ingreep zette geen zoden meer aan de dijk. De groenwitten kwamen zelfs niet eens tot een echt slotoffensief en moesten uiteindelijk het hoofd in de schoot leggen. Op basis van de tweede helft had de thuisclub het betere van het spel en was de uitslag in deze toch tegenvallende topper dan ook verdiend.

Door deze nederlaag zakte Baronie van een gedeelde koppositie naar de vierde plaats op de ranglijst. Volgende week volgt de laatste wedstrijd voor de winterstop bij Gemert dat door een 1-1 gelijkspel bij Leonidas de koppositie aan Groene Ster verloor.

Dinsdagavond volgt er nog een belangrijke wedstrijd voor de derde ronde van de KNVB Districtsbeker. Baronie speelt dan om 20.00 uur in Dinteloord tegen zaterdag derdeklasser Prinsenland. Bij winst bekert Baronie volgend jaar januari verder met een thuiswedstrijd tegen zaterdag eersteklasser Sliedrecht.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

Groene Ster – Baronie 1-0 (0-0)
1-0 Groene Ster.