Datum: zondag 26 maart 2023, 16:29 - Auteur: Redactie

Baronie ZO scoort te laat tegen koploper ADO ’20

De degradatiestrijd wordt weer een stuk lastiger voor promovendus Baronie. In de Derde Divisie was titelkandidaat ADO ’20 te sterk zondagmiddag op sportpark de Blauwe Kei.

Evenals bij de uitwedstrijd in Heemskerk was Baronie zeker niet de mindere. Kreeg Ado’20 destijds de zege in de schoot geworpen na een dubieuze strafschop, dit keer deelde Baronie zelf de hoofdprijs uit. Een black out van Mohammad stond ten grondslag aan een wederom volkomen onnodige nederlaag. Bij een ingooi net over de middenlijn gaf hij de bal niet mee aan een medespeler maar aan Ado’20-aanvaller Zonneveld. De volgend seizoen naar tweede divisionist Katwijk vertrekkende Zonneveld bood Doesburg vervolgens van dichtbij een onmisbare gelegenheid om de 0-2 aan te tekenen. Die treffer bleek uiteindelijk ook beslissend. De thuisclub begon niet al te scherp aan de wedstrijd. Al na 2 minuten bood Doesburg zijn inkomende collega Zonneveld een schier onmisbare kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen. De anders zo trefzekere aanvaller schoot vanaf enkele meters echter onbeheerst over het Bredase doel. Baronie bleek echter nog niet gewaarschuwd. Amper een minuut later stond het in de Bredase defensie weer niet goed en was opnieuw Zonneveld dicht bij de openingstreffer. Na die povere openingsfase bleek de thuisclub toch wakker geschud en kwam het beter in de wedstrijd door snel twee corners achtereen af te dwingen. Een van die corners leek de openingstreffer op te leveren. De Graauw vond de doorkoppende Kankam waarna Edwards de bal leek binnen te dreunen. Leek, want onderkant lat en binnenkant paal stonden de feestvreugde voor de thuisclub in de weg. Ook een vrije trap van De Graauw leek kansrijk maar Mohammad zag zijn knap ingeschoten bal door doelman Grim tot corner worden verwerkt. Vlak daarop een lelijke tegenvaller bij de thuisclub. Steunpilaar Veldhof moet het veld verlaten en wordt vervangen door Vermeulen die op de bank plaats moest nemen omdat hij niet geheel fit was. De koploper heeft weliswaar het beste van het spel maar moet wel steeds alert zijn bij venijnige tegenstoten van de thuisclub. Nadat Baroniedoelman Van Butselaar eerst nog knap redding weet te brengen op een venijnige inzet van Zonneveld is het even later alsnog prijs. Een corner van Glim wordt door Boerlage teruggelegd op Zonneveld die van dichtbij geen moeite heeft om Van Butselaar het nakijken te geven 0-1. Baronie antwoordt furieus en is enkele minuten later dicht bij de gelijkmaker. Na een corner van Townsend lijkt Edwards te scoren maar na een onoverzichtelijke scrimmage blijft de stand zoals die is. Baronie doet er alles aan om naast de bezoekers te komen en maakt het de tegenstander daarmee knap moeilijk. Vlak voor rust maakt Doesburg uit frustratie nog een fikse overtreding op Townsend maar tot verbazing van het weer schaars opgekomen publiek vindt scheidsrechter De Vries het zelfs geen geel waard.

Na de hervatting neemt Ado’20 direct het initiatief en dringt het de thuisclub achteruit. De bezoekers zijn meer dominant dan in de eerste helft en lijken hun voorsprong snel te vergroten. Een fraaie aanval via Doesburg wordt door Zonneveld binnen gewerkt maar helaas voor de bezoekers wordt het doelpunt terecht geannuleerd vanwege buitenspel. Een foutje van Townsend wordt bijna afgestraft maar Van Butselaar is tijdig uit zijn heiligdom gekomen om zijn collega te redden. Ado’20 is in die fase duidelijk sterker tegen een nu wat stroef spelend Baronie. Van Butselaar brengt ten koste van een corner nog een keer redding op een inzet van Doesburg terwijl even later Mejres ten onrechte wordt teruggefloten bij een snelle Bredase counter. Baronie komt weer wat meer in de wedstrijd en wordt gevaarlijk via invaller Schuit die doelman Grim ten koste van een corner tot een uiterste krachtsinspanning dwingt. Baronie probeert door te drukken maar schiet zich vervolgens zelf in de voet. Bij een ingooi in de buurt van de middenlijn gooit Mohammad de bal, na kennelijk een complete black out, recht in de voeten van Doesburg die zijn collega Klopper vervolgens eenvoudig het cadeau laat uitpakken 0-2. Een flater van de eerste orde die ook meteen wordt afgestraft door de begrijpelijkerwijs furieuze Baronietrainer Siner die zijn ongelukkige aanvaller direct naar de kant haalt. De wedstrijd leek daarmee definitief beslist zeker toen Van Butselaar even later gestrekt moest om een inzet van Amson knap onschadelijk te maken. Op een moment dat niemand het eigenlijk meer voor mogelijk houdt wordt het echter alsnog spannend. Een voorzet van Townsend wordt door Vermeulen met het hoofd binnen gewerkt waarna de 1-2 stand weer alles open laat. Amper enkele minuten later is de thuisclub zelfs dicht bij de gelijkmaker. De rebound na een vrije trap van Townsend valt voor de voeten van De Graauw die zijn inzet van even buiten het strafschopgebied via een vijandelijke voet maar rakelings langs de verkeerde kant van de paal ziet verdwijnen. In een spectaculaire slotfase probeert de thuisclub alsnog de meubelen te redden en neemt daarbij alle noodzakelijke risico’s. De spanning is daarmee te snijden maar verder komt de thuisclub niet, terwijl de bezoekers met twee counters de wedstrijd definitief op slot hadden kunnen gooien.

Baronie heeft gestreden voor wat het waard was, maar delft net als in Heemskerk met dezelfde score opnieuw het onderspit. Niettemin waren er na een hevige strijd die nog even voort gaat duren ook lichtpuntjes waarop de hoop gevestigd zal moeten blijven.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens en foto door Marcel Mol)

Baronie ZO – ADO ’20 1-2 (0-1)
0-1 en 0-2 ADO ’20, 1-2 David Vermeulen.