Breda krijgt wat het verdient: NAC haalt uit

Datum: zaterdag 18 augustus 2018, 22:46 - Auteur: Mica de Montigny

Breda krijgt wat het verdient: NAC haalt uit

De manier waarop NAC Breda zich zaterdagavond revancheerde voor de in het water gevallen seizoensouverture was meer dan indrukwekkend. In een kolkend Rat Verlegh Stadion werd promovendus De Graafschap uiteindelijk overtuigend aan de kant gezet.

Foto door Jos Thommassen

Al in de persruimte hangt er een enthousiast sfeertje: gastheer Riny Heimans voorziet alle media van de juiste benodigdheden, de broodjes en bonbons voor alle journalisten geven het huiskamergevoel en zodra de eerste passen op de tribune gezet worden is het duidelijk: het eerste Avondje NAC van het nieuwe Eredivisie-seizoen staat op het punt van beginnen. Een vrij nieuw lied davert van de B-side en Vak G: “Ik wil zuipen, barman hedde me niet geheurd? Doe mij maar bier, ieder kwartier.” Eerlijk is eerlijk, de melodie is pakkend en de sfeer zit erin.

Maar, zodra arbiter Gozubuyuk het beginsignaal uit zijn fluitje blaast daalt het enthousiasme toch een beetje. Het is een beetje aftasten. De splinternieuwe keeper Muric (19) laat wat afstandschoten los terwijl zijn ploegmakkers voorin bijna 40 minuten geen kans creëeren. Het spel golft gezapig op en neer, tòt één van de vele uitblinkers (zo blijkt later) een puntgave voorzet aflevert op de man die tot dat moment balvast was, maar ongevaarlijk: Te Vrede. De spits kopte het leer kiezelhard achter de vijandelijke goalie Jurjus: 1-0 en een orkaan van geluid.

Vlak voor rust een psychologische opdoffer voor de Superboeren, die dachten de pot onder controle te hebben. Die tik op de kin voor de gasten uit Doetinchen bleef voelbaar pal na rust. Na een korte corner kreeg opnieuw Rosheuvel het leer voor zijn voeten, schilderde deze de zestien in en zag hoe defensieleider Mets de bal kunstzinnig met de buitenkant van zijn schoen in de bovenhoek deponeerde: 2-0. Alsof het niet genoeg was krulde Ilic nog een heerlijke balletje naar de diepgaande Nijholt, die met een soort sliding-volley de verre hoek vond.

De derde goal zorgde voor een heel hoog decibel-gehalte en een hoop vreugde. Na een eerste bedrijf dat zo saai was als een zwart wit-televisie, plots drie goals en drie punten: NAC is back on track. Dat coach Van der Gaag zijn formatie zo heeft op kunnen lappen na de pandoering bij AZ in Alkmaar vorig weekend (5-0-verlies, red.) is zeer knap. Met drie punten uit twee duels is er niks aan de hand. Sterker nog, volgend weekend wacht het thuisduel met de oude werkgever van Van der Gaag: Excelsior. Als er in Breda gewonnen wordt van de Rotterdammers dan heeft de Parel van het Zuiden een geweldige start van de campagne.

In de mixed zone spreekt Nijholt met een glimlach voor de camera’s. “Dat we nu met 3-0 winnen is lekker, zeker na vorige week. Voor rust was het moeizaam, maar na de 1-0 kregen we veel vertrouwen. Het laatste kwartier werden we slordig. Tegen De Graafschap kom je daar misschien mee weg, maar niet tegen Ajax of PSV. Ik ben blij dat ik weer speel, Kali, ik kende hem al van mijn tijd bij FC Utrecht. Maar het werkte goed vandaag, want samen met de defensie hebben we de nul gehouden en we gaan met een goed gevoel naar huis. We zijn blij met deze avond.”

OPSTELLING, FOTO’S, CIJFERS, UITSLAG EN DOELPUNTENMAKERS

Muric (6); Verschueren (7), Koch (6,5), Mets (7,5), Leigh (5,5); Nijholt (7), Ilic (7), Kali (7,5); Rosheuvel (7,5), Te Vrede (8), El Allouchi (6).

Klik hier voor een fotoserie van dit duel op onze Facebook-pagina door Jos Thommassen

NAC Breda – De Graafschap 3-0 (1-0)
1-0 Te Vrede, 2-0 Mets, 3-0 Nijholt.

0 Shares