Datum: zondag 29 januari 2023, 15:27 - Auteur: Redactie

Dongen ZO stunt tegen koploper en is hekkensluiter af

Het is echt waar: Dongen is van de laatste plek af in de Derde Divisie. Zondagmiddag zorgde de ploeg van coach Osman Erbas voor een daverende stunt door koploper ADO ’20 te nekken.

Shenty Saez was in de blessuretijd het mannetje!  Wat vele supporters hoopten, maakte hij waar. De tweede overwinning dit seizoen was een feit. En hoe? Tegen de koploper. Zij staan fier bovenaan, slechts één verloren en één gelijk. En dan hun eerste wedstrijd in het nieuwe jaar, uit tegen Dongen. De wedstrijd een week ervoor tegen Hercules werd afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. En als je dan de voorbeschouwing op hun website leest dan worden hun spelers voor VV Dongen gewaarschuwd. ‘De ploeg uit Brabant staat weliswaar onderaan, maar heeft de laatste wedstrijden niet verloren. Deze stand moet dus geen onoverkoombaar probleem voor de Superezels vormen, maar het gevaar van onderschatting dreigt van meerdere kanten.’

Met dit in het achterhoofd begonnen de Noord-Hollanders uit Heemskerk aan het karwei in Dongen. Zij lieten duidelijk zien dat zij de lijstaanvoerder zijn, maar op onverklaarbare reden misten ook zij legio kansen. “Voor rust en na rust lieten wij vier opgelegde kansen onbenut,” merkte assistent-coach Mitchel Haijen na afloop op. Hij vergat echter te melden dat Dongen in doelman Wessel Sprangers deze middag een wereldkeeper in het doel had staan. Tot tweemaal toe redde hij zekere doelpunten toen een ADO’20-speler oog-in-oog met hem stond. Dongen stelde daar effectiviteit tegenover. En ADO’20 ontmoette een ploeg die vol voor de winst ging.

Even was er in de beginfase sprake van een op en neer golvend spel. Maar meer en meer nam ADO’20 het heft in handen en zette Dongen met regelmaat onder druk.

Met Mart van Bree als volleerde gelegenheidsrechtsback had de Dongenverdediging de handen vol aan de opkomende vleugelspelers. Daarachter stond Wessel Sprangers die zijn doel met verve verdedigde. Zo waren er in de beginfase kansen voor Dongen, via Adam Sesay, maar ook voor ADO’20. Hun lange spits Milan Zonneveld was een handenbindertje voor het centrale verdedigingsduo van Dongen, Luuk Hultermans en Jan Gerrits jr. “En als je dan zelf niet de kansen afmaakt, dan ga ik maar eens op avontuur,” moet Fatih Kamaci in de 16e minuut gedacht hebben. De altijd voor de bal vechtende middenvelder pikte rond de middencirkel de bal op en soleerde door de middenas richting ADO’20-doel. Op zijn inzet had doelman Mike Grim geen antwoord. Dongen mocht tien minuten van deze voorsprong genieten. Sem Kroon pikte de bal op en stoomde langs de zijlijn op. Op zijn voorzet reageerde spits Milan Zonneveld sneller dan zijn directe verdedigers en was ook doelman Sprangers kansloos. Deze stand was van korte duur. ADO’20 verzuimde hierna een voorsprong te nemen. Het was weer Kroon die ver mocht opkomen. Zijn schot verdween in het zijnet. De jagende Kamaci voelde de angst van de achterhoede van ADO’20 als Dongen hoogdruk zette. In de 32e minuut resulteerde deze druk in een misverstand in de achterhoede van ADO’20 waarvan Kamaci handig profiteerde en de 2-1 binnen schoot. Drie minuten later lag de mogelijkheid op de voet van Adam Sesay die vanaf eigen 16 meter als een speer richting ADO-doel soleerde. Hij strandde helaas en vergat de bal te controleren.

Na de rust leek ADO’20 orde op zaken te stellen door verschillende wissels in te brengen. Daarin was Milan Klopper zeker een aanwinst. De kleine aanvaller zorgde voor veel diepgang en creëerde diverse kansen. Zo stond hij in de 78e minuut oog-in-oog met Dongendoelman Sprangers. Vanaf elf meter zag Klopper zijn inzet uit de benedenhoek door Sprangers geblokt worden. Eén wereldredding!  In de 80e minuut was het dan toch weer Zonneveld die een neusje voor doelpunten heeft en de bezoekers langszij schoot. Dongen in rouw? Weer in de laatste periode de winst weggeven? De Kanaries toonden ballen! Hoe nadelig voor Dongen de afgelopen wedstrijden ook eindigden, Dongen trok vol in de aanval. Kamaci had zelfs een hattrick op zijn voeten liggen. Shenty Saez miste in de 90e minuut een voorzet. Hij compenseerde dit meer dan ook door in de 94e minuut de bal op te pakken, zijn directe tegenstander te omspelen, alsook doelman Grim en daarna de bal hard binnen te schieten. Hoe lekker is deze 3-2!  “Nu ben ik blij,” aldus Saez die halverwege dit seizoen weer terug is op zijn oude vertrouwde nest. “Vorige week bij DEM was ik niet blij.” Ja toen miste hij zo’n identieke kans. Het is hem vergeven!

(verslag door Piet Scheepers)

Dongen ZO – ADO ’20 3-2 (2-1)
1-0 Fatih Kamaci, 1-1 Milan Zonneveld, 2-1 Fatih Kamaci, 2-2 Milan Zonneveld, 3-2 Shenty Saez.