Datum: vrijdag 5 oktober 2018, 23:12 - Auteur: Redactie

FC Utrecht klopt NAC Breda mede door de ‘VAR’

NAC Breda is er vrijdagavond wederom niet in geslaagd om een resultaat te boeken. De huidige nummer laatst van de Eredivisie reisde voor speelronde acht af naar Utrecht, waar het in de Galgenwaard FC Utrecht trof. De Parel van het Zuiden ging met een 1-0 achterstand de rust in, zag Utrecht in de tweede helft nog een keer scoren en stapte uiteindelijk met 2-1 van het veld. Namens NAC scoorde Mikhail Rosheuvel.

De eerste helft van het duel tussen de nummer 16 en 18 in de Eredivisie was weinig aantrekkelijk te noemen. Beide ploegen oogden nerveus en slaagden er maar met vlagen in om goed voetbal op de mat te leggen. De thuisploeg nam daarbij het initiatief en kreeg via Gustafson, Gavory en Emanuelson goede mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar dankzij onder andere goed ingrijpen van Benjamin van Leer bleven de Bredanaars in de wedstrijd.

De Utrechtse storm ging in de periode hierna enigszins liggen, waardoor NAC meer aan de bal kwam. Tot echte kansen leidde dit niet en de rood-witten kregen ook geen (goede) mogelijkheden meer. In de 33e minuut was Utrecht voor het eerst weer dreigend in het Bredase doelgebied. Een afgemeten voorzet kwam volledig verkeerd op het hoofd van Joris van Overeem die vrij kon inkoppen voor het doel. De Bredanaars probeerden te zoeken naar kansen en werden via Rosheuvel nog even gevaarlijk. Zijn voorzet kwam echter niet voor de voeten van de meegekomen Ilic terecht. De thuisploeg nam het heft vervolgens weer in handen en net voor rust raakte het de paal na een scrimmage in het Bredase strafschopgebied.

Net nadat iedereen dacht met een 0-0 stand de rust in te gaan gaf scheidsrechter Björn Kuipers een strafschop aan de thuisploeg na een licht vergrijp in de zestien van Menno Koch. Vervolgens liep de leidsman uit Oldenzaal naar de rand van het veld om de VAR-beelden te bekijken en bleef tot ieders verbazing bij zijn eerste beslissing: een strafschop voor FC Utrecht. Simon Gustafson was vervolgens trefzeker vanaf elf meter en de Parel van het Zuiden ging met een 1-0 achterstand de kleedkamer in.

FC Utrecht was ook in de tweede helft de betere ploeg. De eerste kans na rust was meteen raak. Het was opnieuw Gustafson die scoorde, ditmaal met een schot van afstand in de verre hoek. FC Utrecht zette de bezoekers flink onder druk en dit leidde tot grote kansen voor de thuisploeg. Janssen was in de 52e minuut dichtbij de 3-0 met een kopbal op de lat. Een paar minuten later kreeg de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag een goede poging. Rosheuvel vond ruimte om uit te halen en schoot net naast het doel van Jensen. Daarna volgde een grote kans van Timo Letschert die goed werd gestopt door de NAC-doelman.

Niet lang hierna werd plots Mikhail Rosheuvel vrijgespeeld voor de keeper en hij legde de 2-1 binnen. In eerste instantie leek het buitenspel en vanuit Utrecht-kamp kwam er veel protest, maar de aansluitingstreffer werd goedgekeurd. De goal bracht NAC weer terug in de wedstrijd. Een goede counter leidde tot een grote kans via de na rust in het veld gebrachte El Allouchi. Het harde schot vanaf de rand van het 16 metergebied werd gepakt door doelman Jensen. FC Utrecht leek het spel van de eerste 65 minuten langzaam kwijt te raken en NAC werd wat sterker. Nijholt, Te Vrede en El Allouchi waren alle drie dichtbij de gelijkmaker. In blessuretijd claimde NAC nog een strafschop na een vermeende overtreding op Luka Ilic. Ook ditmaal viel het besluit van Kuipers en de ingeschakelde VAR niet in het voordeel van de Bredanaars. Helaas lukte het uiteindelijk niet om de gelijkmaker te maken en eindigde het duel teleurstellend in een 2-1 verlies.

Sydney van Hooijdonk zal deze avond in de Galgenwaard, ondanks de nederlaag, mogelijk niet snel vergeten. De spits mocht kort voor het einde van de wedstrijd zijn debuut maken in het eerste elftal.

FC Utrecht – NAC Breda 2-1 (1-0)
1-0 (pen.) en 2-0 Gustafson, 2-1 Rosheuvel.

0 Shares