Datum: zondag 12 maart 2023, 17:21 - Auteur: Redactie

Maikel Jansen loodst UVV ’40 in extremis naar de zege

UVV klom zondagmiddag weer een beetje weg van de onderste regionen in 4C. Promovendus Neerlandia werd in Dorst geklopt door de hongerige Ulvenhouters.

De spelers van UVV kregen van een terugplooiend Neerlandia voor de thee alle ruimte om op te bouwen. De eenzame spits van de Dorstenaren riep regelmatig : “ik sta hier maar alleen”. De Bredase dorpelingen domineerden dan ook voor de rust op alle fronten en het was vooral zaak om goed met de aangeboden ruimte om te gaan. Immers gaat het vooral om het balbezit in de laatste 25 meter van de goal. De soms gehanteerde lange bal was vaak een prooi van de Neerlandia-defensie en spelen op balbezit en combineren werd dan ook gevraagd. Na 30 minuten spelen brak nummer 10 Jeroen Maas de ban voor de groenen. Via een goede combinatie door het midden krulde de Zeeuwse middenvelder uiterst precies in de hoek en was er de verdiende 0-1-voorsprong. De bezoekers controleerden de wedstrijd en dat resulteerde in de 41ste minuut in de 0-2-voorsprong. Het was Maikel Jansen die aan een prachtige solo begon en diverse Neerlandia-spelers zijn hielen liet zien. UVV op rozen zo kort voor rust en tevens het wind mee voordeel na de thee, zo was de gedachte.

Neerlandia bracht de fysiek sterke Verhulst en topschutter Leijnders (terug van een langduruge ski-blessure) na rust en dat veranderde veel voor de gastheren. Meer stootkracht voorin en dat resulteerde binnen drie minuten na rust al voor de 1-2. Niet goed uit de kleedkamer komen- een euvel- waar de de ploeg van coach Marco van Dijnsen al een paar keer eerder last van hadden dit seizoen. Ondanks de waarschuwingen vooraf in de rust is dit een verbeterpunt voor de spelers van UVV. Maar duidelijk was dat de eerste en de tweede helft een heel ander spelbeeld lieten zien. De thuisploeg kroop uit zijn schulp en UVV werd teruggedrongen. Toch kreeg de ploeg nog de nodige mogelijkheden om eerder de uiteindelijke zege veilig te stellen. Lucas Umar van de bezoekers had halverwege het 2e bedrijf de 1-3 op zijn schoen, maar mikte net naast. Ook Neerlandia was geregeld gevaarlijk voor het doel van goalie Jorg Feskens, die onpasseerbaar leek. Maar ook hij was kansloos op een intikker van dichtbij door Verhulst in de 75ste minuut. In de fase daarna redde de boomlange Feskens nog een aantal keer op sublieme wijze voor de bezoekers.

Met de na een uur spelen ingevallen ex-aanvoerder Sjoerd den Dekker in de achterste lijn stond er de nodige ervaring in de defensie, maar ook hij kon de gelijkmaker niet voorkomen. Een wedstrijd die wellicht geen winnaar opleverde. Ja, UVV had met de 0-3 de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar de tweede helft was voor de ploeg uit Dorst. UVV perste er op wilskracht nog een laatste aanval uit in de 90ste minuut. Karakterspeler en doelpuntenmaker Jansen begon op zijn laatste krachten aan een solo op zo’n 20 meter van het doel. Diagonaal infiltrerend in de vijandelijke zestien schoot hij tegendraads de bal achter de thuiskeeper: 2-3. Een keeper die trouwens een compliment verdiende met zijn sterke optreden. Want ook de Neerlandia-goalie redde net als Feskens van UVV, zijn ploeg een aantal maal met hele goede reddingen. Een energieke en strijdbare tweede helft dus op het korte kunstgras van de promovendus. De piepjonge scheidsrechter had er zijn handen vol aan. De jongeman had er rode konen van gekregen en deelde de nodige kaarten uit aan spelers van beide teams. Zijn beoordelaar van de KNVB , die in de rust al met hem de kleedkamer inliep, had na afloop de nodige tijd nodig om dit titanengevecht (vooral in de tweede helft) te evalueren. Een goede vuurdoop voor de jongeling die overeind bleef in een hectische slotfase.

Neerlandia ’31 – UVV ’40 2-3 (0-2)
0-1 Jeroen Maas, 0-2 Maikel Jansen, 1-2 en 2-2 Neerlandia ’31, 2-3 Maikel Jansen.