Datum: zondag 28 oktober 2018, 17:58 - Auteur: Luke Thomas

Mohammad brengt Baronie in extase na laat winnend doelpunt

Bij jacht op de titel hoort puntenverlies een taboe te zijn. Maar vorige week verspeelde Baronie twee punten in de Hoofdklasse B, iets wat zondagmiddag niet nog eens mocht gebeuren. Beoogd slachtoffer: Alphense Boys. Missie? voltooid. Een spannende wedstrijd die pas in de slotminuten door Moustafa Mohammad beslist werd. Baronie wint en dringt de top drie binnen.

De Klassieker of Baronie – Alphense Boys? In Breda weten ze het wel. De Klassieker natuurlijk. Maar toch gaven loyale toeschouwers de voorkeur aan Sportpark de Blauwe Kei. Hier zagen zij een wedstrijd tussen twee zeer aan elkaar gewaagde tegenstanders, achterin weinig weggevend. Negentig minuten waarin de hand van de trainer cruciaal bleek, er een VAR-achtige beslissing werd genomen en Baronie als winnaar uit de strijd kwam.

Een heel kansrijke wedstrijd zien de toeschouwers niet. Beide teams creëeren vrijwel niets en dwingen elkaar tot de lange bal. Een rommelige en paniekerige eerste helft volgt, waarin drie kansen het maximum blijken. Twee tactisch ingestelde teams hebben zich goed voorbereid. Resulterend in slordig voetbal, gaap bevorderend. De enige dreiging komt vanuit Nazir Mekkaoui, die keer op keer zijn tegenstanders omspeelt. Maar zijn acties resulteren niet in doelpunten, leidend tot frustraties. De cornervlag wordt uit de grond getrapt, met een gele kaart als beloning. Meer actie zien we niet de eerste helft.

Na rust speelt de thuisploeg aanvallender. Het zet druk en aan voetballen komt de uitploeg niet toe. Toch lijkt Alphense Boys de grootste kans van de wedstrijd te krijgen, via een penalty. Een voorzet komt op de rechterarm van Jamie Kankam, die strak langs het lichaam wordt gehouden. Scheids fluit, maar na meerdere protesten en overleg met de neutrale grensrechter wordt de beslissing teruggedraaid. Had een clubgrensrechter ook deze invloed kunnen uitoefenen? De denkbeeldige VAR redt Baronie van een megakans. Een terecht besluit, vindt Jurriaan van Poelje: “Vind een penalty sowieso overdreven als een voorzet van de zijkant op de arm komt. Dat is nog niet eens een kans. Jamie houdt zijn armen langs het lichaam en de grens kon dat beter zien dan de scheids. Klasse gehandeld, vind ik.”

Dus blijft het 0-0 en blijft Baronie op zoek naar de openingstreffer. Het valt aan, maar echte kansen blijven uit. In de 68ste minuut wordt Jorik Mijnhijmer ingebracht voor Jason Tjien-Fooh. Daaraan gaat een wedstrijdbepalende gedachtegang vooraf. “Ik had Jorik Mijnhijmer bewust op de bank laten beginnen, omdat we dachten dat Moustafa tegen dit elftal beter in de spitsenrol zou passen. En ook bewust nagedacht over het inbrengen van Jorik. Ik wilde eigenlijk Moustafa eruit halen, had dat zelfs al met mijn assistent afgesproken. Maar toen stond ik aan de zijlijn en kreeg ik een gevoel dat hij hem nog kon maken. En dat is een goed gevoel gebleken. Ook al zat hij niet heel goed in de wedstrijd, hij kan altijd van niets iets maken.”

En inderdaad, Mohammad maakt de verwachtingen waar. Een hard schot van de ingevallen Mark Schuit stuit op de keeper, maar de rebound komt voor de voeten van Mohammad, die de bal binnen kan schieten. Met nog vijf minuten op de klok staat de 1-0 op het scorebord. Het enige wapenfeit van Alphense Boys is een afstandsschot van veertig meter die drie meter naast gaat. Baronie wint, na een moeizame wedstrijd. “We hebben tegen een hele goede ploeg gespeeld, waarvan ik al wist dat zij aanvallend en snel voetbal wilden spelen. Eigenlijk zoals wij ook spelen, snel in de omschakeling. Ik heb de spelers verteld dat het vandaag gaat om het elftal dat het best verdedigd. Ik wist dat de kansen vanzelf zouden komen. Tweede helft puur gespeeld om te winnen. Nizar was vandaag enorm gevaarlijk. Fantastisch dat dat doelpunt dan toch uiteindelijk valt. Zeker gezien de resultaten van de concurrenten. Vorige week hetzelfde bij Nuenen. Toen maakten we hem niet, nu wel.”

Van Poelje is in extase. De concurrentie lijdt puntenverlies en zijn team wint op de valreep. Na het interview met Voetbalinbreda.nl loopt hij, alleen, over het veld. Drie keer klappend in zijn handen. Het betekent veel. Het tactische meesterplan heeft gewerkt, de titeljacht is in volle gang. Slachtoffer: Alphense Boys, missie: voltooid.

Baronie – Alphense Boys 1-0 (0-0)
1-0 Moustafa Mohammad.

18 Shares