Dramatisch NAC Breda moet thuis buigen voor Excelsior

Datum: zaterdag 25 augustus 2018, 18:56 - Auteur: Mica de Montigny

Dramatisch NAC Breda moet thuis buigen voor Excelsior

In een zeer, zeer teleurstellende thuiswedstrijd moest NAC Breda zijn meerdere erkennen in Excelsior zaterdagavond. De thuisploeg kwam heel erg slecht voor de dag en werd volledig terecht opzij geschoven door de Rotterdamse gasten.

Foto door Jos Thommassen

Minuut 85: vooral de lange zijden van het Rat Verlegh Stadion stromen opvallend snel leeg. Een deel van het thuispubliek zoekt vroegtijdig het pad naar huis of het café. Snel naar bed of het verdriet wegdrinken. Het was namelijk een Avondje NAC om snel te vergeten. NAC-trainer Van der Gaag had geen antwoord op het tactische plan van de bezoekers, waar hij vorig seizoen nog coach van was. Excelsior bepaalde van meet af aan de toon van de wedstrijd.

Al na een kwartier spelen opende Messaoud de score. De defensie van NAC kreeg een bal niet uit de eigen zestien verwerkt en vrij knullig kreeg de vijandelijke aanvaller de kans om doelman Niemcziyki zijn eerste tegengoal in zijn NAC-loopbaan te bezorgen. De 19-jarige Poolse keeper werd van stal gehaald omdat Muric, die vorig weekend nog keepte tegen De Graafschap (3-0-zege, red.) terug is naar Manchester City. De jonge huurling moet Claudio Bravo vervangen als resereve, omdat de Chileense doelman langdurig geblesseerd raakte.

Na Birighitti alweer de derde goalie in drie duels en de kans dat komend weekend een vierde wordt opgetrommeld is aannemelijk. NAC is van plan om de ervaren Zwarthoed of Van Leer (wisseldoelman bij Ajax) te contracteren. Noem het hoe U wilt, maar de situatie onder de lat bij de Parel van het Zuiden is sinds het pensioen van Ten Rouwelaar niet echt serieus te nemen. Enfin, terug naar de verschrikkelijke pot voetbal namens de gastheren.

De thuisclub kon niet één serieuze kans forceren. Het was tergend om aan te zien. Bijna iedereen haalde een onvoldoende. Net na rust besliste Fortes met een keurige schuiver de match. Op de achterlijn werd defensieleider Mets wel heel kinderlijk uitgespeeld, waarna een voorzet en treffer volgde. Toch volgde nog een fase van spanning. Na een ‘VAR-moment’ besloot de videoscheidsrechter in te grijpen in het voordeel van NAC. Te Vrede mocht een strafschop nemen van arbiter Manschot, maar die werd simpel gekeerd door Excelsior-keeper Stevens.

Op de perstribune, waar een delegatie van de uitploeg zat, was ook Graafland aanwezig. De voormalige keeper van de rood-zwarten is nu keeperstrainer en schreeuwde het uit van blijdschap toen hij zag dat zijn pupil de penalty onschadelijk maakte. Hij stond op, draaide zich om en riep naar zijn directeur (ex-speler Ferry de Haan) ‘zie je Fer, rechterhoek. Gewoon even op youtube de pingels van Te Vrede bekeken’. Zo makkelijk kan het vak zijn. Met drie uit drie is er nog geen man overboord, maar het NAC van zaterdagavond is zonder twijfel één van de slechtste teams van de Eredivisie.

Opstellingen en cijfers:

Niemczycki (6); Verschueren (5), Koch (5), Mets (5), Leigh (5), Nijholt (5,5), Kali (5,5), Ilic (5), Rosheuvel (5), Te Vrede (4,5), El Allouchi (4).

Klik hier voor een fotoserie van dit duel van Jos Thomassen op onze Facebook-pagina

NAC Breda – Excelsior 0-2 (0-1)
0-1 Messaoud, 0-2 Fortes.

0 Shares