Datum: vrijdag 23 augustus 2019, 22:33 - Auteur: Mica de Montigny

NAC toont zijn kracht en blijft foutloos na kraker

De Keuken Kampioen Divisie kent nog maar twee clubs die een perfecte score hebben. De Graafschap en, jawel: NAC Breda. Vrijdagavond versloeg de degradant het bezoekende SC Cambuur.

De manier waarop NAC de topper tegen de Friezen startte was tekenend. Zoveel beter dan vorig seizoen, zoveel vertrouwen, zoveel potentie. Met het tandem op links, Dogan en El Allouchi, liepen de combo’s meteen lekker. Stokkers in de punt van de aanval was dienend en nuttig, terwijl de broers Ilic ook uitstralen hun tegenstanders op te willen rollen. Verschueren draait overigens ook prima. Het leverde meteen wat kansjes op, maar gescoord werd er tijdens de eerste helft niet. Dat kwam ook omdat er een doelpunt van de uitgefloten ex-NAC’er Muhren werd afgekeurd en door het betrouwbaar acterende centrale duo achterin: Monsalve en Riera.

De bezoekers uit Leeuwarden namen gaandeweg de eerste helft nog wel de touwtjes in handen en NAC moest iets te vaak achteruit. Tijdens de pauze kreeg trainer Brood de kans om orde op zaken te tellen en blijkbaar gebeurde dat ook, want in het tweede bedrijf speelde NAC heerlijk zakelijk. Uiteindelijk belandde een bal op het hoofd van Ivan Ilic (foto), die via de vijandelijke doelman zijn inzet tegen de touwen zag vliegen. Het hondstrouwe thuispubliek brulde van geluk en alle trilde: 1-0. Cambuur, bij wie een andere ex-NAC’er, Korte, wel werd toegezongen, werd steeds gepikeerder. Ze zagen nog een goal afgekeurd worden wegens buitenspel en toen was voor hun trainer de maat vol. De Jong verliet zijn coachvak en stond opeens naast de grensrechter. Scheidsrechter Blom gaf hem direct rood.

Daarna waren er in de omschakeling nog kansen voor de thuisploeg, maar zelf gaf het weinig weg. Doelman Olij pakte elke voorzet die hij aan zag komen waaien en was baas in eigen zestien. De vier minuten werden begroet met een fluitconcert, maar de thuisoverwinning kwam ook toen niet in gevaar. Een zwaarbevochten zege was het wel en het feit dat de Parel van het Zuiden bij een 0-0-stand na ruim een uur spelen niet in paniek raakt en alsnog een goal forceert, de winnende zelfs, is echt een vorm van suprematie. En na drie speelronden is de gedeelde koppositie dus een feit. De Graafschap heeft alleen een doelpunt voorsprong, iets dat wellicht nog cruciaal zou kunnen zijn in de eindstand van de eerste periodetitel. Volgende week wacht wederom een zware test: FC Volendam-uit. Game on.

Klik hier om naar onze Facebook-pagina te gaan en de fotoserie van dit duel van onze fotograaf Jos Thommassen te bekijken.

NAC Breda – SC Cambuur 1-0 (0-0)
1-0 Ivan Ilic.