Datum: vrijdag 27 januari 2023, 22:20 - Auteur: Redactie

Rentree Hyballa levert NAC Breda een klinkende zege op

De rentree van Peter Hyballa in het Rat Verlegh stadion is er één geweest om niet snel te vergeten. NAC boekte de grootste overwinning van het seizoen. Dankzij doelpunten van Herrmann, Banzuzi en een hattrick van Velanas wist NAC uiteindelijk met 5-1 te winnen van het Jong AZ van Maarten Martens.

Voor het eerst sinds 8 maart 2020 mocht de teruggekeerde Peter Hyballa vandaag weer elf namen op het bord schrijven. Hij koos voor een 4-3-3 formatie met de volgende elf namen: Kortsmit, Rutten, Velthuis, Besselink, Lucassen, Staring, Agougil, Velanas, Ómarsson, Herrmann en Van der Sande. De nieuwe IJslandse aanvaller kreeg dus gelijk een basisplaats.

In de openingsfase was de eerste grote kans voor de bezoekers. Na een slordigheidje achterin kreeg Reverson de kans om de openingstreffer te maken, maar zijn inzet ging net naast. Het antwoord van NAC kwam in minuut twaalf. Een prachtige pass van Boyd Lucassen zette Jesaja Herrmann direct één-op-één met de doelman. Herrmann faalde niet en schoot NAC op 1-0!

Hoewel NAC het betere van het spel had, bleef het toch oppassen voor een uitbraak van de bezoekers. Nadat Mexx Meerdink al een keer gevaarlijk voorlangs schoot, moest Tijs Velthuis de bal van de lijn halen nadat Kortsmit al gezien was.

Een vervelend moment in de eerste helft was het uitvallen van Jort van der Sande. De spits moest op slag van rust het veld verlaten met een blessure. Zijn vervanger was Tom Boere, die pas donderdag een contract tekende in Breda.

Na rust schoot NAC uit de startblokken. De eerste actie van Tom Boere was er één voor in de boeken. Hij versierde namelijk in speelronde 22 de eerste penalty van het seizoen voor NAC. Deze penalty werd benut door aanvoerder Ody Velanas, waardoor NAC een comfortabele voorsprong van 2-0 genoot.

Een kwartier na rust kreeg Jong AZ-verdediger Loek Postma zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Pirard en hij mocht dus inrukken. NAC maakte goed gebruik van de man-meer situatie en breidde met een prachtige aanval de voorsprong uit naar 3-0. Ody Velanas rondde de aanval uit het boekje af en maakte dus zijn tweede.

De Geel-Zwarte storm bleef aanhouden richting het Alkmaarse doel en ook invaller Ezechiel Banzuzi zette zijn naam op het scoreformulier. Een krachtige kopbal na een mooie voorzet van Sabir Agougil zorgde voor de 4-0.

In de slotfase mocht Ody Velanas zijn derde nog maken, door de bal in de linkerbovenhoek te koppen. De voorzet werd gegeven door debutant Victor Wernersson die gelijk zijn visitekaartje daar mee af gaf.

Het slotakkoord was helaas voor de bezoekers. Roy Kortsmit moest toch een tegendoelpunt incasseren. Ontglipte aan de aandacht van de Bredase defensie en bepaalde de eindstand op 5-1. Aanstaande vrijdag gaat NAC op bezoek bij ADO Den Haag. Helaas zal het dat moeten doen zonder de steun van The Yellow Army.