Datum: vrijdag 4 oktober 2019, 22:58 - Auteur: Redactie

‘Sydney strikes again’: NAC Breda is periodekampioen

NAC Breda is de winnaar van de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdagavond boekte de degradant een zwaarbevochten zege op NEC Nijmegen. Matchwinner? Sydney van Hooijdonk (foto).

Wat is dat toch met NAC en zijn spannende slotfases? Het lijkt structureel: solide spelen en wachten tot de fases van wedstrijden, waarin er écht beslissingen moeten vallen. De ene keer diep in blessuretijd, de andere keer na een 1-0-achterstand na rust en tegen NEC in het laatste kwart. Het maakt het trouwe Bredase publiek uitzinnig.

Ook in speelronde 9, waarin de Parel van het Zuiden moést winnen om zich te kronen tot winnaar van de eerste periodetitel. Terwijl Cambuur thuis gehakt aan het maken was van Excelsior en virtueel periodekampioen was, zocht NAC naar de goal. Voor rust kreeg Sydney van Hooijdonk al een reuzenkans tegen de bezoekers, die aardig meededen.

In het tweede bedrijf was het opnieuw Van Hooijdonk met een bijna-doelpunt. Specialiteit van de familie, vrije trappen, forceerde bijna de 1-0. Een vrije trap werd schitterend op de kruising getrapt, maar in de daaropvolgende counter stond het bijna 0-1. Doelman Olij tikte met alles wat hij had een inzet tegen de binnenkant van de paal: opluchting bij de bijna 19.000 toeschouwers.

Er waren mensen die de brilstand vreesden, maar het duel had alles in zich om niet doelpuntloos te eindigen. Regen, kabaal vanaf de tribunes, slidings en passie: een geweldig schouwspel. Minuut 68 zal voor eeuwig in het geheugen gegrift staan van Pierre van Hooijdonk, want hij zag vanaf de Hoofdtribune hoe zijn zoon Sydney van buiten het strafschopgebied de val in de korte hoek maaide: 1-0 en extase in het thuiskamp.

NAC speelde sterk, zonder de floreren. NEC bracht Wolters in en Dijkstra raakte de lat. Het werd bloedstollend, maar NAC ging niet opzij. De ploeg van coach Brood vierde uitbundig feest en is nu al verzekerd van de play-offs om promotie aan het einde van het seizoen. Maar daar ligt een gevaar op de loer. Kunnen de Bredanaars gemotiveerd blijven tot het einde? Vast wel, aangezien de nummers 1 en 2 direct promoveren aan het eind van de rit. Hoe dan ook, NAC is NAC weer een beetje en het Avondje NAC was deze keer uitmuntend.

Klik hier voor een fotoserie van deze kraker op onze Facebook-pagina gemaakt door Jos Thommassen

NAC Breda – NEC Nijmegen 1-0 (0-0)

1-0 Sydney van Hooijdonk.