Datum: vrijdag 24 februari 2023, 23:30 - Auteur: Redactie

Verdedigers helpen NAC Breda aan de overwinning

NAC heeft in een zinderend duel afgerekend met FC Dordrecht. Het gaf weliswaar een 2-0 voorsprong uit handen, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind. De doelpunten werden vandaag gemaakt door drie verdedigers. Cuco Martina, Victor Wernersson en invaller Moreno Rutten waren trefzeker voor de Parel van het Zuiden.

Het was puzzelen geblazen voor Peter Hyballa. Zijn aanvoerder en belangrijke spil in het aanvalsspel van NAC, Ody Velanas, was ziek en moest het duel van vandaag aan zich voorbij laten gaan. Boris van Schuppen was zijn vervanger en de band ging naar Cuco Martina. De volledige opstelling: Kortsmit, Wernersson, Mac Nulty, Martina, Besselink, Lucassen, Staring, Garbett, Van Schuppen, Omarsson, Boere.

De openingsfase was niet erg spannend. FC Dordrecht was slordig, maar NAC wist nog niet te profiteren. Tot de 21e minuut aanbrak. Een corner van Boris van Schuppen kon moeilijk worden weggewerkt door de Dordtse defensie. Aanvoerder Cuco Martina tikte de bal binnen en maakte daarmee de openingstreffer: 1-0!

Net voor de klok op dertig minuten stond verdubbelde NAC de voorsprong. Na een goede pass van Rowan Besselink op Matthew Garbett, legde de Nieuw-Zeelander de bal bij de tweede paal. Hier stond de linksback, die beheerste via de binnenkant de 2-0 binnenschoot. Dit was tevens de ruststand.

Kort na rust kreeg NAC een tegenvaller te verwerken. De bal leek over de achterlijn, maar de assistent-scheidsrechter zag dit anders. Samuele Longo schoot de bal uiteindelijk achter Kortsmit waarmee hij de Dordtenaren terug in de wedstrijd bracht: 2-1.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Peter Hyballa, maar toch werd de voorsprong van twee na een uur spelen volledig weggepoetst. Invaller Tidjany Touré mocht het middenveld oversteken en verschalkte Kortsmit met een droge knal in de hoek: 2-2. Met nog een half uur op de klok moest NAC opnieuw opzoek naar een doelpunt om de drie punten nog in Breda te houden.

En die voorsprong die kwam er ook! Boris van Schuppen probeerde het maar eens van een meter of twintig met zijn linker. De bal werd half geblockt door een verdediger en viel zo op het hoofd van invaller Moreno Rutten. Met wat kunst en vliegwerk werkte Rutten de bal in het doel en liet daarmee het Rat Verlegh Stadion ontploffen: 3-2! Met nog 25 minuten op de klok.

Het werd NAC niet altijd even gemakkelijk gemaakt in de slotfase, maar toch wisten de Geel-Zwarten het hoofd boven water te houden. De drie punten bleven in Breda.

NAC Breda – FC Dordrecht 3-2 (2-0)
1-0 Martina, 2-0 Wernersson, 2-1 Longo, 2-2 Touré, 3-2 Rutten.