Datum: zondag 16 september 2018, 22:14 - Auteur: Mica de Montigny

‘Lucky’ Baronie blijft ook foutloos bij hekkensluiter IFC

Hoofdklasser Baronie won zondagmiddag zijn derde duel op rij. IFC had wellicht meer verdiend, maar de Baronnen uit Breda trokken de volle buit knap over de streep.

Lijstaanvoerder Baronie was beslist niet naar Hendrik-Ido-Ambacht gekomen met het idee om de hekkensluiter even van het veld te spelen. Trainer Jurriaan van Poelje had zijn ploeg vooraf nog gewaarschuwd dat IFC over een goed voetballend team beschikt en ondanks de stand op de ranglijst beslist niet onderschat mocht worden. Die waarschuwing bleek ook op waarheid te berusten, want de thuisclub greep al direct het initatief. Toch bleef het overwicht van IFC voor Baronie aanvankelijk beperkt tot een tweetal speldenprikken via Edison Warner en Stephen Emilana welke Baroniedoelman Van Oorschot niet al te veel mochten verontrusten. De beste kans was daarna zelfs voor de Baronnen.

Een corner van Mijnhijmer belandde op het hoofd van Kankam die zijn inzet echter door een IFC-verdediger van de lijn gehaald zag worden. Baronie kon haar draai echter maar moeilijk vinden waarna de thuisclub rond het half uur een offensief inzette, dat Baronie in de problemen bracht. Linksachter Warner slalomde langs 2 Bredase verdedigers en liet een verraderlijk schot los dat slechts met moeite door Van Oorschot kon worden gekeerd. Daarna werd de thuisclub binnen de minuut nogmaals gevaarlijk. Een vrije trap van IFC-aanvoerder Slingerland  spatte uiteen op de vuisten van Van Oorschot waarna diezelfde Slingerland even later maar nauwelijks naast knalde. Het was dan ook geheel tegen de verhouding in dat juist in die fase Baronie  toch aan de leiding kwam. Mohammad mocht op de punt van de 16 meterlijn een vrije trap nemen en deed dat zo nauwkeurig dat de attent meegekomen Niels de Boer bij de tweede paal zijn hoofd succesvol tegen de bal kon plaatsen 0-1.

Erg lang konden de bezoekers echter niet van hun voorsprong genieten. Enkele minuten later veroorzaakte een IFC-aanval zoveel verwarring in de groenwitte defensie dat de door Biekman (vervanger voor de geblesseerde Quartel) opgeruimde bal via zijn eigen verdediger Vermeulen in het net verdween 1-1. Een knullig tot stand gekomen tegentreffer die op slag van rust toch weer teniet werd gedaan. Een flitsende combinatie tussen Veldhof en Jens Wirix bracht de bal na een overstapje van Mohammad precies in de voeten van Tjien-Fooh. De weinige ruimte die de Bredase aanvaller ten dienste stond was voor hem niettemin voldoende om de bal knap in de verre hoek te plaatsen 1-2. Nauwelijks een minuut later werd de thuisclub zelfs nog op grotere achterstand gezet. Een goed aangesneden corner van Mohammad belandde op het kopgrage hoofd van de inkomende Veldhof die snoeihard doel trof 1-3 waarmee de geflatteerde ruststand een feit was.

Wie na rust een fel aandringende thuisclub zou verwachten kwam echter enigszins bedrogen uit. Baronie liet IFC de bal, maar controleerde zonder al te veel problemen de wedstrijd. Slechts een vrije trap van Slingerland bracht enig gevaar voor het Bredase doel. Baronie daarentegen werd gevaarlijk via Mohammad, die na een prima pass van Jens Wirix alleen op het vijandelijke doel afging, maar vervolgens door een IFC-verdediger al dan niet onreglementair werd gestuit. Niet veel later was het nogmaals Mohammad die IFC-doelman Van Pelt met een verdekt schot tot een knappe redding dwong. Ook een handsbal  in het strafschopgebied van een IFC-verdediger werd door arbiter Jensch resoluut weggewuifd. Het was een fase waarin de Baronnen de wedstrijd hadden kunnen en moeten beslissen. IFC-trainer Breetveld bracht in het laatste kwartier nog 2 extra aanvallers in het veld waarvan vooral Goossens extra aandacht vroeg van de groenwitte defensie. Niettemin leek Baronie de wedstrijd vijf minuten voor tijd alsnog definitief in het slot te gooien. Een snelle uitval via Tjien-Fooh en invaller Haas bracht de bal bij de geheel vrijstaande Mekkaoui die beheerst scoorde. Het doelpunt van de voor Mohammad ingevallen aanvaller werd echter op advies van de assistent scheidsrechter wegens buitenspel afgekeurd.

Het daarop volgende slotoffensief van de thuisclub leidde uiteindelijk toch tot de aansluitingstreffer. Een verre ingooi van Warner belandde op het hoofd van Emelina die via Baronieverdediger Prent raak knikte 2-3. In de ruim bemeten blessuretijd volgde er vervolgens een stortvloed van aanvallen op het Bredase doel en kroop Baronie diverse keren door het oog van de naald. Pisas knalde op de paal, maar de mooiste kans was voor Emelina. In geheel vrije positie leek hij van dichtbij de gelijkmaker aan te tekenen. Tot ontzetting van alles wat IFC was schoot de meegekomen verdediger echter ruim naast. Nadat ook Slingerland nog een prima kans had laten liggen maakte de arbiter een einde aan het last minute bombardement van de thuisclub. Baronie behaalde een uiterst fortuinlijke overwinning en behield daarmee de leiding in de Hoofdklasse B. Baronietrainer Van Poelje beaamde na afloop dat zijn ploeg niet een van haar beste wedstrijden had gespeeld. Omdat Baronie verzuimde de wedstrijd eerder te beslissen kwam het in de tumultueuze slotfase nog flink in de problemen. Maar dat hij met de drie punten dolgelukkig was stak hij terecht niet onder stoelen of banken.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

IFC – Baronie 2-3 (1-3)
0-1 Niels de Boer, 1-1 eigen doelpunt, 1-2 Jason Tjien-Fooh, 1-3 Aart Veldhof, 2-3 IFC.