Datum: dinsdag 10 maart 2020, 14:36 - Auteur: Mica de Montigny

Waarom Breda eigenlijk een tweederangs voetbalstad is

Tamelijk lege sportparken, een overvloed aan kleine verenigingen, weinig publiekstrekkers en een profclub die niet op het hoogste niveau van Nederland acteert. Het is niet leuk om toe te geven, maar Breda is eigenlijk gewoon een tweederangs voetbalstad.

Elk jaar heeft deze stad bijna vijftien clubs die maximaal tussen de vijfde en derde klasse opereren. Zelfs JEKA, dat één van de grootste clubs van Brabant is qua ledental, houdt met moeite zijn hoofd boven water in de tweede klasse, terwijl je met zo’n omvang toch minimaal Hoofdklasse moet ballen? Neem PCP, Advendo of WDS ’19. Clubs met historie, maar clubs zonder glorieus toekomstperspectief. Steeds minder leden, weinig animo van buitenaf en ook de kantines van die clubs voelen soms aan als een spookhuis. En dan NAC, met zo’n achterban, stadion en sfeer. Dat ze niet in de Eredivisie kunnen spelen soit, maar dat ze niet eens in eigen stad op een fatsoenlijk complex kunnen trainen is lachwekkend. Je moet ze zien ploeteren daar in Zundert, waar menig tornado overwaait.

Ook Baronie, dat tien jaar geleden nog hoog aangeschreven stond in het land en eerder deze eeuw zelfs algeheel amateurkampioen werd van Nederland, heeft de boot naar de hogere divisies gemist. Ik run Voetbalinbreda.nl nu, maar durf zonder overdrijven te zeggen dat het allemaal maar pappen en nat houden is wat de meeste Bredase clubs doen. In Prinsenbeek doet men het prima met Beek Vooruit en ook Bavel marcheert naar behoren. Dorpsclubs lijken me überhaupt serieuzer dan stadsclubs. Waar Breda naar toe moet, in mijn opinie, is het creëeren van dorpsclubs binnen de stadsgrenzen. Groen-Wit heeft wel een functie: allochtoon en autochtoon gaan prima met elkaar om en de club komt zelden slecht in het nieuws. Maar waarom niet samengaan met SAB als FC Heuvel of FC Princenhage?

In één klap heb je een vereniging met 1000 leden, meer mogelijkheden, meer aanzien. Een club die op termijn moeiteloos meedraait in de eerste of tweede klassen. Nu schommelen beide clubs altijd tussen drie en vier, niks mis mee, maar moet het allemaal grauwe middelmaat zijn als het beter kan? PCP dan. Een club die al jaren met moeite het hoofd boven water houdt. Een soort tweede kans-vereniging. Je ziet nu een invasie van SC Hoge Vucht leden, die in Brabantpark lid zijn geworden. Eigen probleemclub opgedoekt? Dan maar naar een ander probleemclubje. Voor Advendo, dat door de Gemeente enkele jaren terug werd gelinkt aan een fusie met PCP bijvoorbeeld, is er ook weinig om vrolijk van te worden de laatste jaren. Waarom gaan PCP, Advendo en alle oud-leden van SC Hoge Vucht geen eenheid vormen? Dan heb je plots een club met minimaal 500 leden, kans op beleid, toekomst een structurele derdeklasser?

In de Haagse Beemden stelt WDS weinig voor. Dit is geen steek naar de mensen van WDS die dag in dag uit hun best doen om de boel te laten draaien, dit is gewoon een fantasie met een realistisch perspectief voor de nabije toekomst. Boeimeer tikt de 1000 leden aan, waarom niet gewoon verhuizen naar sportpark Heksenwiel? FC Haagse Beemden en je concurreert zo met JEKA voor een plek in de eerste klasse! Nee, mensen zijn bang voor verandering en houden krampachtig vast aan hun cluppie. Dat mag, maar dat betekent ook dat de kans klein is dat er ooit écht wordt gefloreerd. Nu hebben we TVC Breda en Advendo, vijfdeklassers die zevende en laatste staan. In de vierde klasse staat SAB zevende, WDS ’19 elfde en PCP twaalfde. In de derde klasse staat Groen-Wit achtste. The Gunners is de enige kleine club die zelfstandig zou moeten blijven en ook aan dorpsclubs als Bavel, DIA, UVV ’40 en Beek Vooruit zou ik niks doen, evenals gevestigde clubs als Baronie en JEKA, maar voor de rest zou ik opteren voor grootmachten in elke wijk.

In plaats van drie aanmodderende verenigingen binnen een straal van een paar kilometer één dikke club met mogelijkheden. Weg met de middelmaat en noodlijdende clubjes. Tijd voor Bredase clubs om in alle dorpen in de regio gevreesd te worden. Ik weet uit eigen ervaring dat de meest simpele dorpsclubjes juist blij zijn om tegen veel Bredase clubs te spelen, waar weinig tot geen beleid is, waar slechte selecties staan. Tijd voor verandering? Eén ding is zeker: Breda stelt weinig voor momenteel als het om het voetbal draait.