Datum: dinsdag 1 november 2022, 16:39 - Auteur: Redactie

Analist Marciano Vink was tijdens zijn pensioen een goudvink

Voor Marciano Vink (foto) geen loopbaan als trainer of spelersmakelaar na zijn actieve spelerscarrière. De ex-prof van onder meer Ajax en het Nederlands Elftal is nu voetbalanalist, maar hield zich in de tijd tussen het stoppen en zijn rol al TV-persoonlijkheid voornamelijk bezig met gokken: en uitzonderlijk genoeg met succes.

Sommige mensen hebben het geluk gewoon aan hun kont hangen. Begrijp het niet verkeerd; de nu 53-jarige Surinamer, die bij Ajax, PSV, ADO Den Haag, Genoa en Ajax Cape Town voetbalde en ook nog international van Oranje werd, stopte al op zijn 32ste met het heilige spelletje. Uiteindelijk zou er in een andere sector heilige spelletjes zijn die hem een fortuin opleverden.

De in Paramaribo geboren Amsterdammer was na zijn loopbaan even actief als scout en leek de richting van spelersmakelaar op te gaan, maar de grootste focus lag op het bedenken van TV-formats. Dat werd geen onverdeeld succes, mede door het feit dat hij bezeten raakte van het pokerspelletje. De sportman pur sang won heel wat toernooien, maar geen godsvermogen.

Als ex-voetballer had hij uiteraard al een aardig centje bij elkaar gespaard, maar toen hij op zondag 16 januari in 2011 het Holland Casino betrad, had hij nooit kunnen bevroeden dat hij later die avond als miljonair huiswaarts zou keren. Je kent het wel: een gezellig avondje met je vriendin of maten. Je pint want geld, beproeft je geluk aan de roulettetafel of je gaat achter videoslots zitten.

Met nog 3,50 op zak liet hij de muntjes in een gokkast rollen en de rest is geschiedenis. Niet ene Riet die in de bijstand zat, of Jan die zijn brood verdient met metselen. Nee, uitgerekend Marciano Vink, die net een droomleven achter de rug had als profvoetballer schrok zich een ongeluk toen de jackpot viel aan de machine waar hij zijn laatste centjes aan had gegeven.

Om precies te zijn was Vink plots eigenaar van deze som geld: 1.386.408,59 euro. Hoe verzin je het. Hoe klein de kans ook is, het bewijst maar weer dat iedereen de jackpot winnen kan. Sommige doen er duizenden euro’s over, sommigen hebben aan een toevalstreffer van 3,50 euro genoeg. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheid vanaf je luie stoel. Voor gokkasten met beste winkans doe je er goed aan om je even in te lezen, zodat je zeker weet dat je ROI (return on investment) gunstig is.

Of je net als Vink een goudvinkje wordt is niet te voorspellen, maar als je als voetballiefhebber de online gokwereld bestorm, doe het dan wel met enige kennis van zaken. Blijf echter rustig als het niet lukt en zorg dat je plezier hebt, zoals je dat ook in het voetbal beleeft. Niet geschoten is altijd mis.