Datum: donderdag 23 januari 2020, 22:43 - Auteur: Mica de Montigny

Hoe Jan Paul van Hecke PSV de stuipen op het lijf jaagde

Een bekeravondje vraagt qua verslaggeving iets anders dan het vaak niveauloze gepruts in de Keuken Kampioen Divisie. Voetbalinbreda.nl verslaat het fantastische ‘donderdagavondje’ NAC thuis tegen Eredivisionist PSV dan ook op alternatieve wijze.

Het is bijna half negen, de eretribune ziet er leegjes uit. Is het te koud? Heeft voetballend Breda geen vertrouwen in de bekerderby? Het uitvak zit ramvol en terwijl de aftrap nadert stroomt het Rat Verlegh Stadion ook een beetje vol. De sfeer is gewoon gruwelijk, alsof de 13.000 Bredanaars aanvoelen dat er magie in de lucht hangt. Op de perstribune puilt het uit van de media. Nusport, Veronica Inside, NPO, Algemeen Dagblad, er is bijna geen plek meer open, waar er de gemiddelde vrijdagavond juist plek zat is als clubs als TOP Oss en FC Dordrecht op bezoek komen. Arbiter Serdar Gozubuyuk perst het startsignaal uit zijn fluit en het is los.

‘Bijzonder volwassen Van Hecke trapt Bruma de reclameborden in’

PSV opent een beetje dominant, krijgt een flinke kans, maar goalie Nick Olij bewijst weer eens dat hij de ideale sluitpost is voor de Parel van het Zuiden. Wat later tovert de man in vorm, Arno Verschueren een kanonskogel uit zijn rechterslof. Keeper Lars Unnerstall hoort het leer boven hem op de lat, meer niet; 0-0. Terwijl Bruma, de peperdure miskoop van PSV, op links een aantal NAC’ers probeert te dollen is de achterlijn zijn Waterloo. Een blonde surveillant kegelt Bruma én Bal over over de lijn. Het publiek schreeuwt het uit. Die blocktackle voor rust op de achterlijn van Jan Paul van Hecke is een sleutelmoment. De jonge centrale man rolt als het ware even met zijn spierballen en laat ze dan pontificaal zien aan de Portugese international en zijn overbetaalde ploegmaten. De miljonairs uit de lichtstad kunnen wel inpakken, ook al staat het nog maar 0-0. Die beuk, heerlijk.

Brutale dieptepass van jonge mandekker is goud waard’

In de tweede helft beginnen de gasten wederom dominant, maar als de klok richting de 54ste minuut tikt onderschept NAC een bal. Van Hecke (foto) neemt aan, aarzelt niet en stuurt het projectiel straight up in de kicksen van Mounir el Allouchi. Hoe vaak zie je dit seizoen NAC-spelers uit onzekerheid of onmacht een bal terugspelen op de doelman, of breed in de eigen defensie. En dat tegen pak ‘m beet Telstar of Roda JC. Van Hecke stak in één brutale diepe bal het in verval geraakte PSV dood. El Allouchi stuurt op rechts Verschueren weg, die een fabelachtige trekbal in huis heeft voor de kleine grote man: Othman Boussaid. De kleine handenbinder trapt in twee keer binnen en Breda ontploft. De presentator van PSV TV weet niet welke kant hij op moet kijken.

’Buffon en Chiellini in de zestien van NAC’

Daarna gaat het hard: Timo Baumgartl pakt direct rood en twintig minuten voor tijd beslist Ivan Ilic de kraker met een half geblokte uithaal: 2-0. De atmosfeer is ongekend. De supporters halen sinds lange tijd weer een dikke voldoende (net als NAC overigens). Het mooiste moment volgt diep in blessuretijd, als iedereen al weet dat NAC de kwartfinale gaat bereiken volgende maand uit tegen AZ. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries rukt in de allerlaatste seconde op en geeft van dichtbij het doel een voorzet. Van Hecke verdedigt de bal en al het gevaar is foetsie. Hij viert die actie als een goal. Keeper Olij en hij botsen op elkaar en slaken een oerkreet. Even zien we in Breda Gianluigi Buffon en Giorgio Chiellini, die in een Champions League-duel met Real Madrid een tegengoal voorkomen. Passie, strijd. Geweldig.

Van Hecke is pas 19 en speelde een paar jaar geleden nog amateurvoetbal voor Goes. Voor mij is het wel duidelijk wie de toekomstige captain en steunpilaar van NAC is. Ondergetekende heeft ontzettend genoten van NAC, alle spelers en Van Hecke in het bijzonder. Heren, bedankt voor de heroïsche avond.

Voor een fotoserie van dit duel kunt U hier klikken en nagenieten van de plaatjes op onze Facebook-pagina (copyright Jos Thommassen)

NAC Breda – PSV 2-0 (0-0) 1-0 Boussaid, 2-0 Ivan Ilic.

208 Shares