Datum: zondag 8 december 2019, 18:29 - Auteur: Mica de Montigny

Het Malinka-effect treedt in: Advendo boekt eerste zege

Advendo gunde zijn trouwe fans, leden en zichzelf een vroeg kerstcadeau. Zondagmiddag boog de hekkensluiter van 5B een achterstand om in de eerste overwinning van de campagne.

Wie zondag kwam kijken op sportpark ‘t Kadijkje zou niet geloven dat Advendo een ellendige tijd achter de rug heeft. Bullshit-optredens met 25-0-nederlagen als gevolg lijken tot het verleden te behoren. De ploeg uit de Hoge Vucht speelde verrassend genoeg ‘georganiseerd’, gedisciplineerd en sportief. In de eerste helft werd er echter geen van de mogelijkheden omgezet in een doelpunt. Ook het bezoek uit Tilburg, dat slechts drie punten meer verzameld had tot dusver dan puntloze rood-witten konden niet echt een vuist maken.

Al het vuurwerk werd afgestoken in de tweede helft, te beginnen met een zeer fraaie uitgoal. Voorzet van links, op de volley tegendraads in de kruising geschoten: 0-1. Zou het dan tóch weer misgaan voor de dragers van de rode lantaarn? Neen. Nieuwbakken coach Martijn Malinka bleef positief coachen voor de dug-out, waar slechts één wissel zat. Die zou later nog opvallen, maar eerst kreeg Advendo een strafschop na een offensief. Routinier Umit Köc plantte zichzelf achter de bal en verzilverde de buitenkans door koelbloedig door het midden binnen te schuiven: 1-1.

Na de invalbeurt van die eenzame ‘sub’ op de bal ging het los. Rafael Messersmid, normaliter geen sloper van dienst, kreeg een gele kaart uit het niets en dat bracht uiteindelijk de boel op stelten. Een Tilburger voerde daarna een flinke charge uit aan de zijlijn en de arbiter vond zijn kaarten weer. Enige verschil is dat hij nu niet naar zijn borstzak greep, maar in zijn kontzak graaide: rood. Terwijl de klok de grote vijand van Advendo leek te worden en er enkele wanhoopspogingen over en naast vlogen, beleefde de Bastenakenstraat eindelijk glorie.

Ramzi Talouka, de man van de iconische foto waarop zijn schoen mooier van zijn voet vliegt dan de bal, worstelde zich vrij op een kleine 30 meter van het vijandelijke doel en haalde plots te trekker over. Zijn knal zeilde de hoek in en raakte de handschoenen nog van de keeper uit 013, maar wel aan de goede kant van de paal. De wedstrijd én het thuispubliek op zijn kop.

In ondertal zette SVG in de slotseconden nog flink druk, maar de uitstekende vervanger van Rick Machiele, Joop van Peer, verdedigde het Bredase doel met verve. Het is te hopen dat alle vaders en moeders hun dochters binnen hebben gehouden, want een leuk feestje barstte los in Breda-Noord. Malinka, die vorige week werd aangesteld en ongelukkig verloor bij TPO (2-1), sprak na afloop met Voetbalinbreda.nl. “Ik ben super blij. En met name voor de spelers, die de afgelopen weken hard hebben gewerkt.”

Ook de ervaren speler Nenad Ristanovic was content. “De geschorsten mogen weer aansluiten vanaf nu en we krijgen een compleet team. Het wordt nog leuk.” Komend weekend sluit Advendo de eerste seizoenshelft af met een uitwedstrijd tegen middenmotor Neerlandia ‘31. Misschien kan de door het negatieve doelsaldo laatste plaats dan overgegeven worden aan SVG.

Advendo – SVG 2-1 (0-1) 0-1 SVG, 1-1 Umit Köc (pen.), 2-1 Ramzi Talouka.

52 Shares