Datum: zondag 16 september 2018, 17:59 - Auteur: Mica de Montigny

Van der Velden: “Terheijden kan het alleen maar beter doen”

Degradatie: de ene club komt er sterker uit, de ander komt terecht in een neerwaartse spiraal. Dat laatste is Terheijden overkomen de laatste jaren. Na de degradatie naar de vierde klasse in 2015 presteert de zwart-witte dorpsclub alsmaar slechter. Volgens George van der Velden is het dit jaar tijd voor verandering: “De derde klasse is veel leuker.”
 
 
Al twaalf jaar lang loopt Van der Velden als staflid rond bij het eerste elftal op sportpark Ruitersvaart. Een tijdperk waarin veel veranderde. Hij zag zijn club, toentertijd een sterke derdeklasser, afzwakken naar een achtste plaats in de vierde klasse. “Vervelend. Het valt tegen dat we zolang moeten knokken om weer te promoveren”, vertelt de vriendelijke voetballiefhebber tegenover Voetbalinbreda.nl.
 
 
Maar de slechte vorm van de afgelopen jaren weerhoudt Van der Velden niet van optimisme: “We moeten tevreden zijn met wat we wel hebben. Een selectie met veel jonge gasten en een plekje in de vierde klasse. De jeugdspelers hebben afgelopen seizoen ervaring opgedaan en daarom hopen we het dit jaar beter te doen. Een stapje omhoog, dat is de doelstelling.” Stapje voor stapje, dat is de mentaliteit van de Terheijdense vereniging. Want met de beperkte middelen die het heeft is een promotiedroom nog niet realistisch.”Afgelopen jaren zijn er veel spelers vertrokken of gestopt. Die zijn vervangen door spelers uit de jeugd. In twee jaar is vrijwel het hele elftal omgebouwd. Dat is voor een club zoals Terheijden moeilijk op te vangen. JO19-1 speelt Eerste Klasse, maar voor de rest is het niveau van de jeugd niet denderend hoog. Of we de ex-spelers uit de derde klasse-periode nog wel eens benaderen? Ja, maar door werk, blessures en andere bezigheden is het voor die gasten niet op te brengen om twee keer te trainen. Beetje een trend in het amateurvoetbal volgens mij. Er zijn er nog wel die helpen als het eerste te weinig spelers beschikbaar heeft.”
 
“Vorig seizoen hebben we meer dan 40 verschillende spelers gebruikt in het eerste. Steeds oud-spelers en gasten uit het tweede of de A-jeugd die hielpen. Dit seizoen is de doelstelling ook om met een grotere vaste groep te werken en constanter te presteren. Dat was vorig seizoen te wisselvallig. Door de krappe selectie nu wordt het tweede wekelijks aangevuld met oud-spelers van de selectie die nu in lagere teams spelen. En A-jeugdspelers omdat voor het eerste wel twee keer getraind moet worden.”
 
Sukkelen in de vierde klasse of excelleren in de derde klasse, voor Van den Velden zal er weinig veranderen. “Ik ben een jongen van de club. Ben hier opgegroeid. Omdat ik noodgedwongen moest stoppen als voetballer ben ik als leider aan de slag gegaan bij het eerste. En voorlopig ga ik niet weg.”
0 Shares