Datum: zaterdag 2 juli 2022, 16:38 - Auteur: Mica de Montigny

Rampjaar in Hoogstraten maakt ambitieuze Jonathan van Haperen sterker

Vorige zomer verruilde Jonathan van Haperen (foto) zijn jeugdliefde Groen-Wit voor een stap hogerop in Hoogstraten, maar al direct sloeg het noodlot toe in België. Een zware knieblessure hield hem aan de kant, maar de Bredase middenvelder is klaar voor het nieuwe seizoen en nog altijd van plan het profvoetbal te halen. Voetbalinbreda.nl tekende zijn verhaal op.

“Met zijn kappen en draaien is hij waar dan ook op het veld in staat om het spel te veranderen, te versnellen, te regisseren. Drie man om hem heen aan de zijlijn? Geen probleem, hij manoeuvreert zich, zonder overzicht te verliezen, naar een voetballende oplossing. Zijn tamelijk grote postuur staat hem daarbij niet in de weg. Goede pass, gaat (lucht)duels aan en duikt regelmatig op voor het vijandelijke doel.” Deze tekst werd in oktober 2019 geschreven op deze website over de destijds bij Groen-Wit actieve Van Haperen, maar bij zijn nieuwe club Hoogstraten hebben ze er niet van kunnen genieten. En de reden waarom is dramatisch. De nu 22-jarige Van Haperen legt uit: “In de zomer van vorig jaar ging ik nadenken en ik wilde het liefst hogerop gaan spelen. Toen kwam ik ‘via via’ op stage bij Hoogstraten terecht en na ongeveer drie weken trainen en wedstrijden mocht ik blijven. Ik had nog geluk dat in België de overschrijftermijnen later sluiten, anders was het heel anders gelopen. Ik tekende op donderdag 19 augustus mijn contract en de dag erna op de tweede officiële training scheurde ik mijn meniscus.”

Hoezo het noodlot? Gek genoeg leek het gevoelsmatig wel mee te vallen met de kwetsuur van de in de wijk Boeimeer opgegroeide voetballer. “Het voelde helemaal niet als iets ernstigs op het moment zelf. Voelde iets knappen bij een hele simpele draai in mijn linkerknie, maar probeerde nog even verder te spelen. Dat lukte niet dus toen hebben de verzorgsters ernaar gekeken in de kleedkamers. Ze dachten aan een ‘overstrekte’ knie, maar de dag erna was de pijn niet normaal meer, dus toen heb ik toch maar een ‘mri-scan’ laten maken. Ik was er echt kapot van. Heb het er erg moeilijk mee gehad. De eerste drie weken waren super lastig. Ik kon niet lopen, sliep bijna niet en zat hele dagen vast thuis. Maar zodra ik kon beginnen met revalideren kon ik weer vooruit kijken. En dan waren het ups en downs. Goede periodes wisselden zich af met slechte. Ik probeerde niet te veel te denken aan wat ik miste, maar aan hoe ik terug ging komen. Ik dacht al snel aan sterker terugkomen.”

“Dit soort dingen gebeuren met een reden en ik zie het niet als iets wat mij tegen heeft gehouden, maar als iets wat mij sterker heeft gemaakt. Nu is het zaak om fit te worden en hard te werken om zo sterk mogelijk aan het nieuwe seizoen te kunnen starten.” En over enkele weken begint de voorbereiding voor hem en zijn Hoogstraatse ploegmaten. Van Haperen brandt dan ook van de ambities. Hij droomt van een bestaan in het profvoetbal, maar niet voor hij in Hoogstraten heeft laten zien wat hij in zijn mars heeft. “Ik heb altijd prof willen worden, maar gaf het op toen ik uit de selectie werd gezet bij Baronie in de jeugd. Ongeveer twee jaar geleden begon die droom weer naar boven te komen en ik besefte dat profvoetbal hetgeen is wat ik het liefste wil doen. Als ik het uiteindelijk niet haal wil ik in ieder geval alles eruit hebben gehaald. Ik ga alles geven om profvoetballer te worden en mocht het dan niet uitpakken, heb ik alsnog alles gegeven. Dit is wat ik wil en ik weet dat ik het in mij heb.”

Om aan te geven dat zijn fantasie realistisch is haalt hij voorbeelden aan. “Kijk naar spelers als Junior Messias (AC Milan, red.) en Jamie Vardy (Leicester City, red.) of in Nederland Garry Rodrigues (Olympiakos, red.). Alle drie zijn ze laat prof geworden en ook via de amateurs. Er is nog plek in dat rijtje voor mij. Of ik er alleen voor sta qua hulp en begeleiding? Alleen zou ik niet zeggen, maar er zijn weinig mensen die erin geloven dat ik het ga halen. ‘Ben je niet te oud?’ Die vraag rijg ik vaak te horen. Het is ook wel begrijpelijk, want ik moet van ver komen, maar dat maakt ‘de reis’ alleen maar mooier. Maar eerst moet ik volledig fit zijn. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Maar ik ben goed op weg. Ik wil natuurlijk zo snel mogelijk topfit zijn, maar overbelasten gaat niet helpen. Ik kan steeds meer hebben en als het seizoen begint wil ik topfit zijn.” De droom van Van Haperen is kraakhelder. Hoogstraten van zijn skills laten smullen om uiteindelijk de nieuwe Junior Messias te worden.