Datum: maandag 6 juni 2022, 16:11 - Auteur: Mica de Montigny

Abdul Avci velt PCP en bezorgt WDS de periodetitel

In het hol van de leeuw triomfeerde WDS ’19 maandagmiddag bij directe concurrent PCP in 4C. Na maanden van degradatiezorgen, mag de oudste amateurclub van Breda nu strijden om promotie naar de derde klasse.

Rigean Pungi Nsumbu (foto, boven)) poseert kort na het laatste fluitsignaal voor onze fotograaf Jos Thommassen. Zijn lach spreekt boekdelen. Heel WDS lacht. Heel Breda lacht. Met slechts een paar punten boven de streep wendde WDS eventuele degradatie af, maar nu mogen de Blauwen vechten om promotie. Een ultieme bekroning op een nog niet zo lang geleden dramatisch seizoen. Hoe dan? Het had te maken met de onkunde van PCP voorin, dat vooraf ook nog een kleine kans had op de periodetitel. En het had te maken met Abdul Avci, een icoon op het niveau waarop beide teams acteren. Hij scoort al bijna een decennium lang doelpunten voor WDS en flikte het op een moment supreme.

In de 89ste minuut dook de Turkse Bredanaar op voor PCP-keeper Mo Omar en deed wat alle showspelers van de thuisclub niet deden: killen. PCP-topscorer Mustapha Houba ziet er op het oog beter uit dan Abdul Avci, maar prikte niet. Mehari Emeha Kesate was continu dreigend, maar in de killer-zone haakte hij af. Mouhcine Zerouali is veruit de beste voetballer van het veld, maar koos voor een stiftje toen hij zich voor prachtig vrij had gekapt en richting het vijandelijke doel liep. Abdul Avci? Speelde matig, onhandig en zag er bij vlagen slecht uit. Tot de voorlaatste minuut, toen zag eenieder dat hij leeft voor doelpunten. Doelpunten die WDS veel hebben gebracht. Nu weer.

Want begrijp het niet verkeerd, PCP speelde overall beter dan WDS, kreeg veel kansen om de score te openen, maar het zeer jonge ensemble uit de Haagse Beemden hield stand in Brabantpark. Veel jeugdspelers stalen de show en onderstrepen de potentie van WDS, dat in zijn rechtsback een heerlijke talent in huis heeft. Danisho Siner (18) etaleerde de onverzettelijkheid van het jonge uitteam. Een kwartier voor tijd kreeg hij het aan de stok met gastheer Mo Lammou, die verhaal ging halen na een onderling duel. Siner was niet onder de indruk toen beide heren hun voorhoofden tegen elkaar duwden en beet fel van zich af. Beide heren gingen niet over de schreef, maar de rivaliteit was heerlijk.

Nog een opmerkelijk ‘incident’: de bizar korte invalbeurt van Soufiane Meydubi. Door een nasleep van een blessure begon hij op de bank, maar hij mocht slechts tien minuten invallen. In die tien minuten deelde hij een doodschop uit aan Bayram Avci (inclusief geel door de prima leidende arbiter), knalde een bal kiezelhard op de binnenkant van de paal en was in no-time de gevaarlijkste speler van de kleinste amateurvereniging van Breda. Coach Richard Hoogkamer zal zijn redenen hebben om Meydubi zo laat te brengen, maar langs de lijn begreep niemand daar iets van. Zijn concullega Martijn van Wanrooy maakt ondertussen een lange neus naar al zijn criticasters.

Voetbalinbreda.nl sprak met de ervaringsdeskundige als het gaat om promoties met WDS. ““Vandaag hadden wij een behoorlijk aantal afwezigen, waardoor we met veel jonge spelers moesten spelen. Het eerste kwartier was voor ons, maar de rest van de eerste helft was voor PCP. In de tweede helft kon het twee kanten op gaan. Zij raken de binnenkant van de paal, wij hebben nog een geweldig schot met Ojani Muntslag. Dat je dan in de laatste minuut zo wint is tekenend voor ons seizoen. Diepe dalen en vandaag een hoge piek. Ik ben trots op de gasten.” In het thuiskamp was het gemoed stukken minder. Goalgetter Houba gaf desgevraagd zijn visie over de hele middag.

“Of dit een pijnlijk verlies was? Zeker, maar achteraf hadden we sowieso geen periodetitel meer kunnen winnen, ook als we deze stadsderby hadden gewonnen. Onze concurrerende clubs bovenin lieten geen steek vallen. Maar een seizoen afsluiten met een overwinning was natuurlijk wel fijner geweest. WDS won deze wedstrijd zwaar onterecht. Achteraf is het ze gegund. Het zat vandaag helaas niet mee voor ons. We moesten in de eerste helft al met 3-0 voorstaan. Op naar volgend seizoen, dan gaan we voor een beter teamresultaat.” PCP likt zijn wonden en lijkt nog bezig met de invulling van de positie van hoofdcoach, want het contract van Hoogkamer is nog niet verlengd.

Lorenzo Boudwijns en Faysal Houba, twee voormalige spitsen die bekend waren in het Bredase voetbal, waren niet voor de eerste keer dit jaar aandachtig toeschouwer. Beide heren zijn bezig met het trainersvak en de geruchten over hun rol voor na de zomer zwellen aan. WDS op zijn beurt gaat aanstaande zondag naar Jong Brabant. Daar start het begin van een avontuur in de nacompetitie. Inzet na drie rondes? Een plek in de zondag derde klasse, waar het overigens bar weinig te zoeken heeft. Nogmaals, dat WDS met negen punten minder en een veel slechter doelsaldo dan PCP om promotie mag ballen is een godswonder. Maar dat maakt het voetbal, ook in Breda, zo aantrekkelijk.

KLIK HIER VOOR EEN FOTOSERIE VAN DIT DUEL OP ONZE FACEBOOK-PAGINA GEMAAKT DOOR JOS THOMMASSEN

PCP – WDS ’19 0-1 (0-0)
0-1 Abdul Avci.