Datum: zondag 2 december 2018, 18:33 - Auteur: Mica de Montigny

Advendo wint curieuze derby op de valreep in Tuinzigt

In een doldwaze stadsderby in 5B heeft Advendo in blessuretijd afgerekend met TVC Breda. Aan de Kwakkelhutstraat werden mensen weggestuurd, vielen er zeven doelpunten en had de arbiter veel kritiek te verduren.

Sportpark Kwakkelhut was uitgestorven voor de strijd tussen de twee Bredase rivalen. In de kantine was het nog wel te doen, maar langs de zijlijnen stonden nog geen twintig man: bizar. Het leeft voor geen meter. Het komt misschien ook wel door de mindere prestaties van beide clubs. Een paar jaar geleden nog springlevend in de zondag derde klasse, inmiddels anonieme middenmoters in de kelder van het zondagvoetbal.

Enfin, aan de aftrap stonden geen Tuinzigtse talenten als Leroy van Berkom, die gestopt is vanwege onvrede over de gang van zaken binnen de selectie. Ook de 37-jarige Johan Rijndorp is er klaar mee en helpt de ploeg van coach Twan van Fessem niet meer mee. Toen ook Willino van Venrooy door een blessure op de bank begon was het de vraag wat TVC Breda klaar kon spelen. Het antwoord is simpel: effectiviteit.

De even ontvlambare als talentvolle Zajko Skobalj opende de score. Maar voor rust was een andere ‘Yugoslavische’ speler trefzeker: Nenad Ristanovic. De sluwe spits van de bezoekers liet de volledig verdiende gelijkmaker aantekenen en zag vlak voor het rustsignaal hoe Advendo-aanvoerder Kevin Bruggeman een prachtige corner tegen de lat kopte. Aan de andere kant viel hij, tegen de verhouding in, wél.

Het was de dekselse Skobalj die van een meter of 25 de bal fabelachtig in de bovenhoek krulde: 2-1. De jonge Mick van den Broek maakte er zelfs 3-1 van, toen hij de Italiaanse Advendo-goalie passeerde. Daniel Moio kwam onlangs namelijk aanwaaien bij Advendo. Hij werkt in Nederland en geeft keeperstraining bij de club uit de Hoge Vucht. Eerlijk is eerlijk, hij verving de geblesseerde Rick Machielse bij vlagen uitstekend.

De 3-1-voorprong was dus geflatteerd. Na enkele wissels en nog meer regendruppels besloot Ramzi Talouka (foto) de boel te laten exploderen. Terwijl de Viola’s op de zege af te leken stevenen, sloeg de brildragende middenvelder genadeloos toe. Eerst werd de lat geraakt, een paar minuten later knalde Talouka van zo’n 30 meter de bal binnen: 3-2. Zijn vizier stond zichtbaar goed afgesteld. Door die goal was Advendo plots ‘aan’.

Routinier Ristanovic was de slimste na een scrimmage en kon de gelijkmaker produceren. Op dat moment kreeg Skobalj vanwege commentaar op de leiding een rode kaart. Scheidsrechter Bennacer ontopote zich sowieso heel het duel als een Piet Lut. Duldde geen tegenspraak en sprak zelf mensen toe alsof het kindjes waren.

Vlaggenist Maurice Buurstede haalde de rust niet eens en werd weggestuurd na een korte discussie na een moment van al dan niet buitenspel. Skobalj haalde het einde dus ook niet, waardoor de gastheren in ondertal een punt moesten zien vast te houden. Met Van Venrooy en de altijd sterk spelende Ankie Janiak dacht TVC Breda zelfs even na over de winnende goal, maar die viel in extremis aan de andere kant. Enigszins terecht ook wel.

Yasin Celik brak in de laatste seconden van de wedstrijd door, stak de middenlijn over en was iets van plan, waar niemand fiducie in had. De middenvelder besloot van zo’n 35 meter uit te halen. Normaliter vliegen die ballen op de Intercity richting Rotterdam die om het kwartier passeert over het spoor achter het doel, maar deze inzet ging verraderlijk via een stuit over de grabbelende Diego Martens: 3-4.

“We hebben na de rode kaart toch geprobeerd om te winnen, door achterin één op één te gaan spelen. De ruimte in de tweede helft werd echter te groot en in de omschakeling werd het gevaarlijk voor ons. Ik kan goed tegen mijn verlies, maar dit slaat alles”, doelde Van Fessem op de’bepalende’ rol die de leidsman speelde. Advendo-coach Bruggeman was een stuk contenter, toen hij na afloop van het doelpuntenfestijn ook met Voetbalinbreda.nl sprak.

“We hebben tot het laatst gestreden. Dat was wat we de afgelopen weken hebben gemist. En de goals vielen eindelijk, al hebben we ook veel kansen gemist. Al met al ben ik zeer tevreden”, aldus de oefenmeester van de rood-witten. TVC Breda is inmiddels nog meer gehavend dan het al was en moet naar hoogvlieger PCP komend weekend voor een pittige stadsderby. Advendo neemt het die zondag op tegen TPO aan de Bastenakenstraat.

TVC Breda – Advendo 3-4 (2-1)
1-0 Zajko Skobalj, 1-1 Nenad Ristanovic, 2-1 Zajko Skobalj en 3-1 Mick van den Broek, 3-2 Ramzi Talouka, 3-3 Nenad Ristanovic, 3-4 Yasin Celik.