Datum: zaterdag 15 december 2018, 23:33 - Auteur: Mica de Montigny

Amine el Kaddouri: ‘Bredase bikkel’ in Teteringen

Een Marokkaanse Bredanaar bij DIA: je ziet het niet vaak. Vooralsnog is de komst van Amine el Kaddouri (foto) naar sportpark de Gouwen een match. Voetbalinbreda.nl sprak met de jonge spits.

Toen het vriendenteam in de B-jeugd van Advendo van El Kaddouri uit de competitie werd gehaald, had niemand kunnen bevroeden dat hij bij DIA terecht zou komen. In Teteringen klaagt men niet. Anno 2018 heeft DIA er een hardwerkende, karaktervolle voetballer bij. Hoe is de enigszins verrassende move naar het Bredase dorp tot stand gekomen? “Het was heel jammer dat het bij Advendo mis is gelopen met ons jeugdteam, maar ik ben toen rond gaan kijken voor andere clubs. Ik ben toen middels een selectiewedstrijd in de B1 van DIA gaan spelen. Mijn vader en vrienden hadden me verteld over DIA en mijn broertje speelde er ook al, dus de keuze was makkelijk voor mij. DIA heeft mij hartelijk ontvangen.”

Zijn debuut voor de selectie, volgde dan ook snel, want El Kaddouri had geen problemen met het aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. “In het eerste jaar van de A-jeugd heeft toenmalig trainer Marco van Dijnsen me laten debuteren, dat was mooi.” En nu speelt El Kaddouri onder een andere trainer, die veel raakvlakken heeft met hem. Martijn Malinka is namelijk niet alleen Bredanaar, hij sleet bijna zijn hele voetbalbestaan, net als Kaddouri, bij Advendo. “Amine el Kaddouri is een echte teamplayer, die zijn taken goed uitvoert. Hij werkt altijd keihard en je zult hem nooit horen klagen”, is het commentaar van de DIA-coach veelzeggend.

El Kaddouri (19) maakte zodoende de jaren mee dat DIA streed om promotie, maar de actualiteit is anders. DIA draait stroever, moet oppassen voor de gevarenzone. Vedettes als Niek Akkermans en Frank Pheninckx (Madese Boys, red). vertrokken en El Kaddouri moet met andere talenten het nieuwe DIA vormen. Wel met andere uitslagen dan eerder dit decennium. “Het is zoals het is. Ik vind het jammer dat we nu iets meer onderin terug te vinden zijn op de ranglijst, dan bovenin, want ik zou graag willen promoveren om zo nog beter te worden. Maar nu moeten we bikkelen en werken als een echt team. Elkaar helpen. Dat was in de voorgaande jaren niet het geval, ondanks de promotiekansen toen. Nu wel.”

En dat hij en de nummer 8 van de ranglijst wennen aan de nieuwe situatie, betekent niet dat de ambitie als sneeuw voor de zon verdwenen is. Sterker nog, El Kaddouri doet een boude uitpsraak. “Ik geloof dat we in de top vijf kunnen eindigen op het einde, met een periodetitel op zak. Dat we laatst bij koploper Be Ready wonnen (4-2, red.) is geen incident. Het was volkomen verdiend, iedereen speelde een topduel. We hebben ons aan de tactiek van de coach gehouden en misschien onderschatte Be Ready ons, maar onze teamprestatie was top. Als we elke wedstrijd zo voor elkaar vechten en voetballen kunnen we van elke tegenstander winnen.”

De youngster komt over als een chille gast. Hij studeert, houdt van gamen en is, mits het weer het toelaat, vaak terug te vinden op het Johan Cruijff Court in de buurt. Zijn pluspunten? Z’n winnaarsmentaliteit, techniek, balbehendigheid, sterke schot en duelkracht, zo vindt hij zelf. Liefst is in de spits, maar links in de aanval kan hij die skills ook tonen. Durft hij net als de opvallende uitspraken over een periodetitel voor zijn equipe ook voor zich zelf een quote te gooien? Gevraagd naar zijn persoonlijke ambities klinkt het zakelijk. “Als ik een stapje omhoog kan maken, dan zou ik het zeker doen. Ik wil altijd het beste uit mezelf halen”, was getekend; Amine el Kaddouri.