Datum: zondag 29 augustus 2021, 16:09 - Auteur: Redactie

Baronie breekt stug Longa ’30 pas in de slotfase

Met nog tien minuten op de klok leek Baronie verrassend punten te morsen tijdens de seizoensouverture van de zondag Hoofdklasse B, maar uitgerekend de bewierookte nieuweling Achraf Ouaddaf, de nieuweling van Unitas ’30 die door coach Jurriaan van Poelje werd bestempeld als ‘grootste talent van de regio’, brak de ban in de 82ste minuut. Longa ’30 kreeg uiteindelijk nog een pak slaag ook van de Bredanaars.

Al snel werd duidelijk dat de bezoekers voor niet meer dan een punt naar Breda Waren afgereisd. Baronie was dan ook van meet af aan heer en meester en kwam al spoedig op voorsprong. El Morabit doorzag al heel snel dat uitverdedigen bij de tegenstander niet het sterkste onderdeel was. Hij bracht Mohammad in stelling die vervolgens het overzicht bewaarde om Tjien-Fooh vorstelijk te bedienen om de eerste competitietreffer te doen aantekenen 1-0. Een vrije trap van De Graauw werd vervolgens knap onschadelijk gemaakt door doelman Dorsthorst waarna Baronie over de tegenstander liep heen te gaan lopen. Niets bleek echter minder waar. Een lange bal op de diepgaande Besslink werd door de meestal foutloze aanvoerder Kankam niet helemaal goed beoordeeld waarvan Besselink dankbaar gebruik maakte om de gelijkmaker te doen aantekenen 1-1. Baronie antwoordde vervolgens op de enig juiste manier op deze tegenvaller door de druk verder op te voeren. Het regende kansen en het was eigenlijk een godswonder dat een Bredase treffer uitbleef. Vooral de op een hem oneigenlijk spelende positie spelende Jens Wirix was een voortdurend gevaar voor de bezoekers. Zo waren er kansen voor Umar, Jens Wirix, Sander Wirix en Mohammad die echter niet werden verzilverd. De beste kans was op slag van rust voor Mohammad die echter na fraai voorwerk van Jens Wirix slechts snoeihard de onderkant van de lat teisterde.

Na rust speelde Baronie aanvankelijk wat ingetogener. Aangezien ook Longa’30 niet van plan leek om de bakens te verzetten gebeurde er in die fase niet al te veel. Pas nadat Baroniedoelman Van Butselaar een cruciale redding moest verrichten op een inzet van Kruip brandde de wedstrijd pas echt los. Berendsen liet eerst nog zowel Kankam als Vermeulen zijn hielen zien, maar schoot in vrije positie wild over. Daarna trok Baronie het spel definitief naar zich toe. De Achterhoekers vochten echter als leeuwen om het gelijkspel, waarvoor ze overduidelijk waren gekomen, in stand te houden. Het duurde dan ook erg lang alvorens de ban kon worden gebroken. Nadat een kopbal van Kankam uit een prima voorzet van De Graauw het Lichtenvoorde doel maar nauwelijks had gemist was het Jens Wirix die knap doorzetten beloond zag worden. Zijn actie leidde een enorme fout in de Achterhoekse verdediging in die de bal plotseling voor de voeten van invaller Ouaddaf bracht. Die aarzelde vervolgens niet om van dichtbij zijn ploeg op voorsprong te brengen 2-1. Daarmee was de ban eindelijk gebroken en kwam er meer ruimte voor de groenwitten. Dat leidde dan uiteindelijk tot nog twee treffers van respectievelijk Sander Wirix en Mohammad die de krachtverhouding alsnog tot de juiste proporties terugbrachten. Al met al mocht Baronie heel blij zijn met deze uitslag, omdat het verschil pas in de slotfase kon worden gemaakt en het er heel lang heel benauwd had uitgezien. Dat Baronie echter meer dan verdiend had gewonnen zal niemand kunnen bestrijden.

(verslag van Baronie-watcher)

Baronie – Longa ’30 4-1 (1-1)
1-0 Jason Tjien-Fooh, 1-1 Longa ’30, 2-1 Achraf Ouaddaf, 3-1 Sander Wirix, 4-1 Mustafa Mohammad.