Datum: zondag 19 november 2023, 16:43 - Auteur: Redactie

Baronie glijdt hard onderuit bij middenmoter Blauw Geel ’38

In de Derde Divisie verzuimde Baronie zondag weg te sluipen van de degradatiezone. Sterker nog: Blauw Geel deelde een flinke tik uit op de kaak van het bezoek uit Breda.

Baronie kwam met de beste bedoelingen naar het aanvankelijk nog zonnige Prins Alexander Sportpark in Veghel maar moest al snel ondervinden dat alleen goede bedoelingen in de Derde Divisie absoluut onvoldoende zijn. Uiteindelijk heeft het ook met kwaliteit te maken en daarvan bezat de thuisclub duidelijk meer. Baronietrainer Marco Verbeek had zijn ploeg opdracht gegeven om zo compact mogelijk te spelen om de ruimtes tussen de linies zo klein mogelijk te houden. Daar ging het echter na ruim een kwartier al fout toen de Veghelse middenvelder Op den Camp na een sublieme balaanname fraai wegdraaide van zijn tegenstander en de vrijgelopen Van den Nieuwenhof op maat bediende. Die maakte vervolgens geen fout en knalde de bal hard langs de kansloze Brand 1-0. Baronie leek snel te gaan antwoorden toen Zimmerman pal daarna op het middenveld een fraaie onderschepping deed en direct Loshi bediende. Die had net even te veel tijd nodig om de bal te controleren, alsnog Nagtzaam wist te bedienen die echter hard naast knalde. Even later lieten de gastheren zien hoe het dan wel moest. Dit keer wist Van den Nieuwenhof van de geboden ruimte te profiteren om zijn kompaan De Meij in stelling te brengen en de voorsprong op 2-0 te brengen. Baronie gaf niet meteen op en een prima actie van Zimmerman werd besloten met een steekbal op de diepgaande Loshi. Die leek rechtstreeks op het Veghelse doel af te stevenen maar kwam uiteindelijk luttele centimeters te kort om ook daadwerkelijk te kunnen profiteren. Die situatie was eigenlijk illustratief voor het Bredase spel van deze middag dat de nauwkeurigheid miste die bij de tegenstander wel aanwezig was. De groenwitten hadden echter ook de pech dat wanneer die nauwkeurigheid wel werd getoond de Veghelse doelman Zielschot steeds weigerde mee te werken. Zo leek een prachtige vrije trap van Nagtzaam rechtstreeks in de verre kruising te verdwijnen, maar kreeg Zielschot er met een uiterste krachtsinspanning nog zijn vingertoppen tegenaan waarna slechts een corner resteerde. Baronie leek daarna wat meer grip op de wedstrijd te krijgen maar werd vlak voor rust opnieuw verrast. Weer lag er zoveel ruimte voor Van den Nieuwenhof dat deze nogmaals een ploeggenoot op maat kon bedienen. Dit keer was het Van der Zanden die van dichtbij slechts hoefde binnen te tikken om voor 3-0 te zorgen.

Na de hervatting moest tot overmaat van ramp ook centrale verdediger Tom van Gestel met een blessure in de kleedkamer achterblijven. Het was al een flinke teleurstelling dat de geplande rentree van Den Exter moest worden uitgesteld omdat hij donderdag op de training toch weer last kreeg. Het maakte het er voor trainer Verbeek niet makkelijker op dat hij naast Umar en Vermeulen nu ook zijn vierde verdediger zag wegvallen. Desondanks kwamen de groenwitten de tweede helft iets beter voor de dag mede omdat de thuisclub gas terugnam. Nadat Brand een fout van Baddaje nog net kon repareren kreeg ook Baronie mogelijkheden. Zo moest doelman Zielschot nogmaals zijn niet geringe capaciteiten tonen bij een vrije trap van Ikhmech en wist hij ook afstandsschoten van diezelfde Ikhmech en Keuken knap onschadelijk te maken. Nadat Keuken vanuit een moeilijke hoek nog slechts het zijnet had getroffen was het vlak voor tijd Van den Nieuwenhof die na een korte corner door de Bredase verdediging weer eens niets in de weg werd gelegd om geheel vrij voor 4-0 te zorgen. Het was nogmaals tekenend voor de organisatie in de Bredase verdediging die opnieuw erg broos bleek.

Met dit resultaat is de positie op de ranglijst er natuurlijk niet beter op geworden. Trainer Verbeek en zijn manschappen moeten deze wedstrijd dan ook maar snel vergeten, want tegen directe concurrent OJC Rosmalen volgende week zal de ploeg er toch echt moeten staan.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens, foto door Marcel Mol)

Blauw Geel ’38 – Baronie 4-0 (2-0)
1-0, 2-0, 3-0 en 4-0 Blauw Geel ’38.