Datum: zondag 18 juni 2023, 17:20 - Auteur: Redactie

Baronie handhaaft zich na nederlaag in Amsterdam

De Derde Divisie blijft volgend seizoen het strijdtoneel van Baronie. JOS Wategraafsmeer degradeerde voor eigen publiek, ondanks een bijna ongelooflijke remontada zondagmiddag.

Na de 3-1 thuiszege was het voor Baronie natuurlijk zaak om de rijen bij JOS Watergraafsmeer vooral verdedigend gesloten te houden en de tegenstander aanvallend te verrassen. Dat plan hoefde verrassend genoeg met volledige medewerking van de thuisclub zelf niet geheel te worden uitgevoerd. Eerst was het de Amsterdamse middenvelder Derre Kwee die knullig balverlies leed. Jens Wirix vond Mohammad die vervolgens De Graauw op maat kon bedienen om voor de onverwachte en snelle openingstreffer te zorgen 0-1. Amper 2 minuten later ging de Amsterdamse verdediging nogmaals in de fout waarvan opnieuw De Graauw succesvol mocht profiteren 0-2. Baronie werd daarmee mooi in het zadel geholpen en leek aanvankelijk af te stevenen op dezelfde monsterscore als eerder in het seizoen. Zeker toen Mejres na een vlotte combinatie tussen Van Gool en De Graauw voor de 0-3 mocht zorgen. De groenwitten kregen alle ruimte van de thuisclub om voor een hogere score te zorgen. Een vlot combinerend Baronie kreeg kansen via Jens Wirix die in het zijnet schoot en zag een knalhard afstandsschot van Mejres op de lat belanden. Tussendoor probeerde de thuisclub wanhopig overeind te krabbelen en moest Baroniedoelman Van Butselaar een knal van Esajas pareren. De Bredase verdediging werd tegen het einde van de eerste helft wat gemakzuchtig en oogde daarom veel te onrustig. Dat leidde uiteindelijk ook tot een onnodige tegentreffer van Santen die op aangeven van uitblinker Owuso-ansah geheel vrij kon binnen schieten 1-3. Vlak voor rust was het Van Gool die een voorzet van Hagary nog bijna in eigen goal werkte.

Het bleken achteraf de voortekenen te zijn van de Bredase terugval in de tweede helft al waren de eerste kansen na rust toch voor de bezoekers. Mejres knalde op aangeven van Jens Wirix rakelings voorlangs en ook Mohammad wist in vrije positie een prima pass van El Morabit niet te verzilveren. De thuisclub bleef daarmee in de wedstrijd en begon te ruiken dat er meer te halen was. Nadat Van Butselaar eerder al een inzet van Blom had moeten verwerken was het even later Bergwijn die een voorzet van Slijters op waarde wist te schatten. Baroniedoelman Van Butselaar greep mis waarmee de 2-3 een feit was. Baronie bleek meteen volledig van slag en het was dan ook geen verrassing dat de stand 2 minuten later weer volledig werd recht getrokken. Van Butselaar mocht zich ook die treffer aanrekenen omdat hij opnieuw onder een voorzet doorliep en dit keer Tol kon profiteren 3-3. In de Bredase verdediging werd het van kwaad tot erger en Baronie kwam goed weg toen een handsgeval van Mejres in het strafschopgebied door arbiter Oosting werd weggewuifd. Na de ingelaste drinkpauze werd door Baronietrainer Siner orde op zaken gesteld wat ook weer leidde tot open kansen voor de bezoekers. Een combinatie tussen de gebroeders Wirix bracht Mohammad in vrije schietpositie die echter voor een geheel leeg doel jammerlijk naast schoot. Het had de definitieve beslissing moeten zijn maar in plaats daarvan inspireerde het de thuisclub om nog eens vol gas te geven. Het was dan ook bewonderenswaardig dat JOS na zo’n rampzalige start de wedstrijd alsnog wist om te buigen. Owuso-ansah was zijn belagers weer eens te snel af waarna Versteeg zijn voorzet eenvoudig binnen kon lopen 4-3. Vanaf dat moment ontspon zich een regelrechte thriller en kon de wedstrijd werkelijk alle kanten op. Pal na de vierde Amsterdamse treffer was het opnieuw plaaggeest Owuso-ansah die Hagary bij de tweede paal een schier niet te missen kans bood. De Amsterdamse aanvaller wist net als Mohammad eerder aan de andere kant niet te profiteren. Het spel golfde vervolgens op en neer waarbij vooral de thuisclub alle registers opengooide om een verlenging te forceren. Dat bood ook kansen voor de groenwitten die JOS-doelman Schol knap zagen redden op een inzet van Mohammad waarna even nadien invaller Zimmerman snoeihard de lat teisterde. Na een hectische slotfase slaagde Baronie er niettemin in om de wedstrijd toch over de streep te trekken en de Derde Divisie voor het volgende seizoen veilig te stellen. Het hele wedstrijdverloop was eigenlijk symptomatisch voor dit seizoen waarin de Baronnen zich geheel onnodig zelf in de problemen hebben gewerkt. Dat neemt echter niet weg dat er door iedereen tot op het laatste moment is gestreden om het seizoen alsnog reddend af te sluiten. En dat is zeker ook een compliment waard.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

JOS Watergraafsmeer – Baronie ZO 4-3 (1-3)
0-1 en 0-2 Noël de Graauw, 0-3 Yassine Mejres, 1-3, 2-3, 3-3 en 4-3 JOS Watergraafsmeer.

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss