Datum: vrijdag 30 augustus 2019, 12:17 - Auteur: Mica de Montigny

Baronie klaar voor seizoenstart: “We zijn getest”

Wat doe je als beste amateurclub van Breda, na een succesvol seizoen in de zondag Hoofdklasse B, maar toch op de valreep zonder prijs? Dan temper je de verwachtingen, zonder ambitieloos te zijn. Althans, dat is wat Baronie-coach Jurriaan van Poelje (foto) doet aan de vooravond van de seizoensouverture van zondag thuis tegen SV Meerssen.

Het afgelopen voetbaljaar was echt om van te smullen voor de Baronnen. Ietwat verrassend stonden de Bredanaars lange tijd aan kop van de ranglijst, maar de druk werd in het slot van de campagne iets teveel. Op de slotdag verzuimde Baronie voor eigen publiek nog een ticket voor de nacompetitie om promotie veilig te stellen. En dus werd de zomervakantie gebruikt om bij te komen van een bewogen seizoen. De hoogst acterende vereniging van de Gemeente Breda plande een pittige voorbereiding, die startte met een bosloop en uiteindelijk eindigde met oefenwedstrijden tegen vier sterke tegenstanders. Resultaat? Verloren van Goes, Kozakken Boys en ASWH en gelijkgespeeld tegen Achilles Veen. Wel won het van tweedeklasser SVV. Zonder een overwinning tegen de sterke tegenstanders dus de competitie in. Stress? Niet echt.

“In de voorbereiding hebben we eigenlijk alleen maar hele sterke ploegen getroffen zodat we echt getest zijn. Dat was de bedoeling. De nieuwe spelers weten dan gelijk naar welk niveau ze moeten toe werken. Ondanks de kleine nederlagen en een gelijkspel was het een hele goede voorbereiding. We kunnen ons inmiddels meten met deze hoger spelende ploegen en dat zorgt ook voor zelfvertrouwen. In deze laatste week zag ik steeds meer automatismen vanuit onze spelprincipes terugkomen in het spel en dat is belangrijk. Ook zie je dat spelers nu echt naar topvorm aan het toegroeien zijn. Verder is duidelijk geworden dat er veel kwaliteit in de selectie zit over de gehele breedte. Daar zijn we erg blij mee.”

Van Poelje laat nog niet teveel in zijn kaarten kijken, echte concrete doelstellingen blijven uit. Alsof Baronie alsnog wil verrassen, terwijl de vaste volgers wel weten tot waar de groenhemden toe in staat zijn. “De Hoofdklasse B is veranderd. Er zijn ploegen bijgekomen waarvan we nog niet weten waar zij toe in staat zijn. Dat is interessant en geeft weer uitdagingen. Zelf hebben we vorig jaar natuurlijk een goed niveau gehaald en daar willen we weer naar toe groeien. We hebben veel vertrouwen. We streven naar het niveau van vorig jaar. Dat is onze doelstelling. Resultaten komen dan zeker en hopelijk kunnen we op de ranglijst dan goed meedraaien. Maar de kracht van andere teams is daar natuurlijk medebepalend voor en daar voor zijn er teveel nieuwe onbekende ploegen bijgekomen om nog concreter te worden.”

“Ook in onze ploeg en in de staf, met een hele goede nieuwe assistent (Ivo van Moergestel, red.) zijn dingen veranderd en het zal gaan blijken wat dat met ons spel gaat doen. Als trainers willen we een herkenbare Baronie-speelstijl inslijpen. We willen ons graag gaan meten met de sterke ploegen in deze klasse, zonder te hoog van de toren te blazen. We werken er naar toe om steeds weer beter te worden. Daar hebben we de meeste invloed op. We kunnen dan ook niet wachten om zondag te starten en ons te laten zien aan het Bredase publiek.” Voor alle liefhebbers: om 14:30 barst het los op sportpark de Blauwe Kei.