Datum: zondag 3 februari 2019, 20:14 - Auteur: Luke Thomas

Baronie kraakt Halsteren na krankzinnige slotfase

‘Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!’, zo klonk het uit de Bredase kleedkamer na het laatste fluitsignaal. Baronie is in extase nadat het in het laatste kwartier een 0-1-achterstand omdraait naar een 2-1-overwinning ten koste van nummer twee Halsteren. Het is een memorabel seizoen in de zondag Hoofdklasse B: nog nooit ging het financieel zo slecht, zelden ging het voetballend zo goed.

Baronie verkeert in crisis- en glorietijden tegelijkertijd. Het is op titeljacht, maar tevens op vlucht van faillissement. De afgelopen week deed de koploper een oproep tot hulp. Hulp die deze zondagmiddag tegen directe concurrent Halsteren is gehoord. Het is vele malen drukker dan normaal. De zijlijn staat eindelijk weer eens vol, iets wat al tijden niet was gelukt. Voetballiefhebbend Breda steekt haar beste amateurclub een hart onder de riem. En dat blijkt deze zondagmiddag meer dan nodig.

Ballenjongens, een gepassioneerd publiek en een jel: het is een andere zondagmiddag dan normaal. Het seizoensverloop hangt af van deze negentig minuten, dat weten de spelers en toeschouwers ook. Vanaf de minuut één is het hard op hard. Fel, soms iets té. Al na vier minuten ontvangt Sander Wirix de eerste gele kaart. Er hangt een opgefokt sfeertje, zowel binnen als buiten het veld. Het ‘hey’-syndroom heerst. ‘Hey! Scheidsie?’

Het tempo is hoog, precies zoals Baronie dat graag wil. Het is ook de thuisploeg die het merendeel van het gevaar creëert, maar toch is het de uitploeg die in minuut negen als eerst toeslaat. Een corner wordt matig weggewerkt en komt op perfecte hoogte op de rand van de zestien terecht. Perry Bierkens, een verdediger pur sang, neemt de bal knap op de volley en passeert Bart van den Hoven, die Robbert van Oorschot vervangt. Een verdedigend erg sterk Halsteren staat 0-1 voor. Baronie staat een lastige middag te wachten.

Halsteren vertrouwt inderdaad op zijn verdedigende kwaliteiten. Het laat zich inzakken en laat vrijwel geen gaten vallen. Baronie is constant dreigend, maar tot echte kansen komt het niet. Het aanvalstrio komt er niet doorheen en dat is zeldzaam. Het front van Halsteren beleeft een nog frustrerendere wedstrijd: van bruikbare ballen is maar weinig sprake, tot frustratie van linksbuiten Francis Kabwe Manengela, die Diejego Biekman stevig aanpakt. Een gele kaart volgt, de VAR had er misschien anders gedacht. “Zij hebben alleen maar ballen naar voren gepeerd”, reageert Baronie-trainer Jurriaan van Poelje als hij Voetbalinbreda.nl spreekt. “Hun spits, Robert Braber, is een ex-prof: die heeft geen bespeelbare bal gehad.”

Na een vrij kansarme 45 minuten gaan de spelers rusten. Net voor rust krijgt Nizar Mekkaoui (foto) nog een kans en Van Poelje weet dat er nog meer gaan komen. “Ik heb mijn spelers in de rust gezegd dat we ons eigen spel moeten blijven spelen. Voetbal wint altijd. Niet meegaan in het fysieke. Zij spelen rugby! Die keeper is de belangrijkste speler en pompt elke bal naar voren. Dat hebben ze de hele wedstrijd gedaan.”

Na rust zijn de verhoudingen niet heel anders. Baronie maakt weer het spel, Halsteren zakt in. De uitploeg verdedigt goed en de minuten tikken voorbij. Na twintig minuten volgt er een cruciaal moment in de wedstrijd. Sander Wirix wordt in de zestien onderuit getrokken, maar scheidsrechter Arthur Midden vindt het niet genoeg voor een penalty. Een counter voor Halsteren volgt, die eigenlijk moet leiden tot een doelpunt. Baronie ontsnapt aan de genadeslag, maar voelt zich tegelijkertijd benadeeld. De VAR had deze zondagmiddag kunnen excelleren.

De wedstrijd wordt opener. Baronie moet meer gaan aanvallen en moet daarom ook achterin wat meer risico gaan nemen. Ook het wisselbeleid is offensief. Jason Tjien-Fooh mag zijn opwachting maken, een week voor zijn vertrek naar Australië. Zijn ‘fans’ begroeten hem middels een prachtig spandoek: ‘Jason Tjien-Fooh is gonna see a kangaroo!’ Hij bewijst zijn aanhang nog een laatste dienst. Moustafa Mohammad ontvangt een strakke pass van de toekomstig Australiër en ziet Jorik Mijnhijmer de diepte in gaan. Een balletje op maat volgt en Mijnhijmer doet wat hij als beste kan: scoren. In de 77ste minuut maakt hij de 1-1. Opeens ziet het er veel rooskleuriger uit op Sportpark de Blauwe Kei.

Er hangt een ‘Het zal toch niet?’-sfeertje. Maar het gebeurt wel. Met nog acht minuten op de klok voltooit Baronie de comeback. Mijnhijmer geeft een vrije trap voor en bij de eerste paal is daar de onvermoeibare Jens Wirix. Het team gaat uit zijn dak: dit doelpunt zet Baronie twee punten los van de nummer twee en een stapje dichterbij die titel. Na acht (plus extra tijd) billenknijp-minuten zit de wedstrijd erop. De trainer is in extase: “Ik heb er altijd vertrouwen in gehad. Wij waren heer en meester. Zolang wij ons eigen spel blijven spelen, daar heb ik zoveel nadruk op gelegd. Zij hebben zoveel geld en dan heb je alleen maar fysieke spelers. Dat is toch triest?”

De overwinning wordt gevierd als een kampioenschap. Het betekent veel voor de spelers en de club, die zich in een turbulente fase bevindt. Aart Veldhof is zo’n speler die het Baronie van nu mooi reflecteert. Onverzetbaar, angstloos: van een meter afstand een bal vol in het gezicht ontvangen en gewoon opstaan. ‘Wij gaan niet opzij!’ Het is de leus van NAC, maar inmiddels meer van Baronie. Het staat, met enige comfort, bovenaan. In de Hoofdklasse staat het met twee punten los van Gemert, de nummer twee. Baronie excelleert in tijden van crisis. Van Poelje kan zijn geluk niet op, kan de lach niet van zijn gezicht krijgen. “Ik ben een heel gelukkige trainer op dit moment.”

Baronie – Halsteren 2-1 (0-1)
0-1 Halsteren, 1-1 Jorik Mijnhijmer, 2-1 Jens Wirix.