Datum: zondag 4 juni 2023, 16:59 - Auteur: Redactie

Baronie poetst nederlaag weg en wacht op duels met AWC

Baronie is nog altijd een Derde Divisie-club. Degradatie werd zondag voorkomen door een cruciale goal in blessuretijd tegen Juliana ’31.

In de vijfde minuut van de  extra tijd, precies zoals aangegeven door de vierde official, kopte captain Jamie Kankam de thuisploeg naar de benodigde 2-0 en daarmee naar de tweede ronde van de strijd tegen degradatie. Baronie won, zwaar bevochten uiteindelijk, maar voetbaltechnisch gezien volkomen verdiend over twee wedstrijden, na een eerdere uitnederlaag (1-0) in Malden.

Met zo’n 80 % balbezit uit bij Juliana in het verschiet, maar wel afdruipend met de nederlaag daar, begon Baronie uitermate voortvarend aan de return. De bezoekers uit Malden hadden een enkel speelplan meegenomen naar een zonovergoten Sportpark De Blauwe Kei en dat was er niet om er een aantrekkelijk schouwspel van te maken. De ploeg trok zich terug op eigen helft, posteerde twee linies voor de eigen zestienmeter en speelde daarmee uitermate compact. Het was aan Baronie om de opening te zoeken in de handbalverdediging van Juliana en de thuisploeg moest dat doen met alle geduld van de wereld, wetend dat een tegengoal uit een counter hoogstwaarschijnlijk fataal zou zijn.

De vroege 1-0, binnen tien minuten, kwam overigens niet uit een gevonden opening. Een afgeslagen bal werd door Jurik Zimmerman gecontroleerd en vanaf 25 meter besloot Zimmerman maar eens uit te halen. De wijze waarop hij de bal raakte neigde naar perfectie en het kunstleder plofte vlak onder de lat in de bovenhoek achter de kansloze Gelderse doelman.

Het verzet van Juliana was daarmee echter geenszins gebroken; de Maldenaren bleven voornamelijk volharden in hun defensieve speelstijl en leken al in de eerste helft af te willen stevenen op een verlenging en wellicht een strafschoppenreeks. Baronie behield de kalmte, bleef de combinatie zoeken, maar verzuimde het aanzienlijke veldoverwicht om te zetten in een hogere score in die eerste helft. De thuisploeg had daarbij pech dat na een corner van Timo Townsend lat en paal werden geraakt door verdediger David Vermeulen.

In de openingsfase van het tweede bedrijf leek Baronie al snel het pleit in eigen voordeel te beslechten. Onder meer Yassine Mejres, in het elftal gekomen voor de licht geblesseerde Vermeulen, vond de Juliana-doelman op zijn weg. Vanaf tien minuten na rust ebde de dominantie van Baronie wat weg en moest het toezien hoe Juliana wat vaker de verdedigende stellingen verliet en speldenprikjes uitdeelde. Enkele hachelijke momenten voor de goal van Michel van Butselaar deed de Baronie-defensie wankelen en uitblinker Aart Veldhof voorkwam op de doellijn een zeker lijkende Juliana-treffer. Het duel werd die tweede helft een zenuwslopend gevecht dat dus pas beslist werd in de laatste minuut van de extra speeltijd. De afgemeten hoekschop van Bram Umar werd op waarde geschat door aanvoerder Kankam die de bal met zijn hoofd hard en resoluut binnenwerkte. Een prachtig moment voor het Baronie-icoon, die na dertien jaar trouwe dienst in de hoofdmacht na dit seizoen zijn carrière beëindigt.

Baronie overleefde dus de eerste ronde van het kerkhof genaamd nacompetitie. De wedstrijden in de tweede ronde vinden plaats donderdag aanstaande en de zondag daarop. Eerst uit, dan thuis.

Baronie ZO – Juliana ’31 2-0 (1-0)
1-0 Jurik Zimmerman, 2-0 Jamie Kankam.

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss