Datum: woensdag 19 juli 2023, 07:49 - Auteur: Mica de Montigny

Baronie-trainer Jeroen van Bezouwen ‘positief gestemd’ ondanks totale renovatie

Hij stapt in op een heel moeilijk moment, maar Jeroen van Bezouwen (foto) lijkt klaar voor de renovatie van Derde Divisie-club Baronie. Voetbalinbreda.nl maakte kennis met de ervaren succescoach, die volop in voorbereiding is met zijn nieuwe selectie.

Een maand of twee geleden vierde hij nog het kampioenschap met Emplina door onder meer boven TSC te eindigen in 2D, maar inmiddels heeft hij al weken trainingsarbeid achter de rug met Baronie, dat vorige maand ternauwernood degradatie voorkwam. Van Bezouwen, 45 jaar, sportinstructeur binnen Justitie en woonachtig in Tilburg samen met met mijn vrouw en drie zoontjes, gaat een heel ander regime doorvoeren op sportpark de Blauwe Kei, waar het rommelig en rumoerig was in de technische staf afgelopen seizoen.

Aan ervaring ontbreekt het hem niet. Zo’n 25 jaar actief als coach, waarvan veertien jaar als hoofdtrainer op verschillende niveaus, variërend van de vijfde klasse tot en met de top van de Derde Divisie. Maar een kampioen in bloei verlaten, hoe voelt dat? Van Bezouwen legt het uit. “In één woord geweldig, Emplina was, nadat ik vier jaar op Divisie-niveau heb mogen trainen, voor veel mensen een verrassende keuze omdat ik een sabbatical wilde nemen. Na een telefoontje  kwam er een gesprek waar ik direct erg enthousiast over was. Wat we hier met elkaar hebben weggezet is buiten historisch (voor eerst in 80 jaar spelen ze komend seizoen 1e klasse, red.) echt een kampioenschap van de hele verenging. Top als je zo afscheid mag nemen.”

Maar toen kwam de grootste amateurclub van Breda om de hoek. “Baronie is een mooie en historische club, met een geweldig hoofdveld en waar de jeugd op een heel mooi niveau speelt. Als zo’n club je belt, dan heb je altijd interesse en ga je graag het gesprek aan. Na verschillende gesprekken met zowel de Technische Commissie, het bestuur en de spelersgroep was er een positief gevoel waarbij ik blij was om deze uitdaging aan te mogen gaan. De bijna compleet andere selectie die er deze zomer stond? Dit heb ik natuurlijk niet als positief ervaren, daar kan je wel eerlijk over zijn. Als er zestien spelers vertrekken en slechts één staflid blijft, dan staat er in principe weinig tot niks. Het mag duidelijk zijn dat er bij Baronie geen sprake is van gouden bergen, dus de selectie moet vanaf de grond opnieuw worden opgebouwd. De spelers die we hebben gezocht zijn jonge spelers die in zichzelf willen investeren, maar komen uit eigen verenging (O19 en zaterdag-team), eerste, tweede en derde klasse of vanuit Betaald Voetbal-jeugdteams. We zijn blij dat het qua aantallen redelijk gelukt is, maar het niveau zal voor een groot deel van de groep nieuw zijn en vooral een groot verschil met wat ze gewend zijn.”

Doelstellingen en verwachtingen ontbreken derhalve nog even bij de Baronnen. “Verwachtingen en doelstellingen kan je alleen maar uitspreken als je weet hoe je ervoor staat en aangezien we echt met een totaal nieuwe groep en staf moeten werken zal het eerste doel zijn het smeden van een team, het organiseren van randvoorwaarden die passen bij het Derde Divisie0niveau en vanuit de groep wennen aan een nieuwe staf en trainer. Als mens sta ik voor normen en waarden, waarbij je mensen behandelt zoals jezelf behandeld zou willen worden. Ik ben een ‘mensen-mens’, spelers kunnen mij dag en nacht bellen en zal klaar staan voor ze en daarbij werk ik altijd op basis van vertrouwen tot het tegendeel bewezen zal zijn. Als trainer hanteer ik aanvallende spelprincipes, werkend vanuit eigen kracht met veel dynamiek en positiewisselingen vanuit discipline, hard werken en ik sta voor open en eerlijkheid. Op het trainingsveld ben ik iemand die houd van extreme discipline, nakomen van afspraken en regels. Buiten dat ik hierin geloof is dit ook belangrijk in het hanteren van je spelprincipes om een voorbeeld te noemen wil je druk zetten zal het gehele team hierin mee moeten verzaken er een paar spelers, dan valt alles in elkaar.”

De enige spelers die bleven zijn David Vermeulen, Timo Townsend, Bran Umar, Jawad el Morabit en Jurik Zimmerman. De rest is ook voor  Van Bezouwen dus allemaal nog wat onbekend. Wanneer zal hij content zijn? “Tevreden ben ik als de jongens er alles aan doen om zichzelf te ontwikkelen, als individu en als team. Natuurlijk zou ik me hierover uit willen spreken, maar als trainer neem ik deze nieuwe en vooral jonge groep in bescherming door ze de tijd te geven om zich aan te passen op dit niveau. Wel kan ik na aangeven dat ik enorm trots ben op die boys, wat ze de afgelopen twee weken hebben laten zien en na een korte break kijk ik er enorm naar uit hier een goed vervolg aan te geven.”

Van Bezouwen ademt voetbal, dat klinkt door in zijn enthousiasme. Maar toch nog een slotvraag over zijn discipline, want de verhalen gaan rond dat je wat dat betreft geen loopje met hem kan nemen. Wat is er nu eigenlijk waar van dit imago dat hij in de wandelgangen krijgt opgeplakt? “Wat betreft de discipline geldt voor mij hetzelfde; dus mensen gaan mee in het teamproces of haken af, zo simpel is het in mijn ogen. Wel hoop je als trainer dat door de band die ik rondom het voetbal probeer op te bouwen de discipline vanuit de groep zelf gaat ontstaan en spelers elkaar erop aanspreken en of corrigeren. Kortom in begin zullen de spelers zeker moeten wennen aan mijn manier van werken, maar al met al zal het ons verder gaan helpen.”

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss