Datum: zondag 13 oktober 2019, 16:12 - Auteur: Redactie

Baronie verliest dankzij ’zwabberbal’ van Unitas

Hoofdklasser Baronie moet de topploegen laten gaan na de zeperd van zondag in Gorinchem. Titelkandidaat Unitas brak de ban in de slotfase dankzij een ‘zwabberbal’.

Het affiche tussen twee toppers in de Hoofdklasse B leek veelbelovend, maar verliep voor de neutrale toeschouwer uiteindelijk teleurstellend. De wedstrijd verdiende eigenlijk geen overwinnaar, want beide ploegen speelden duidelijk onder hun niveau en leek de wedstrijd te eindigen in een bloedeloze 0-0. Tot Unitas verdediger Kevin Cornet vlak voor tijd besloot om vanaf 20 meter maar eens uit te halen. De bal leek een prooi te worden voor Baroniedoelman Van Butselaar maar tot afgrijzen van alles wat Baronie was liet hij de effectvolle bal, die recht op hem afkwam, glippen. Het was uitermate sneu voor de jeugdige sluitpost die verder een prima wedstrijd keepte.

Beide ploegen speelden aanvankelijk met de handrem op en wilden duidelijk geen onnodig risico nemen. Dat resulteerde in veel lange ballen die echter eenvoudig konden worden onderschept door de verdedigingen. Na de eerste aftastende schermutselingen greep de thuisclub langzamerhand het initiatief. De eerste kans was dan ook voor Unitas. Mihreteab vond de diepgaande Yevghenny die Prent op snelheid klopte maar zijn inzet gekeerd zag worden door Van Butselaar. Dat deed hij even later ook op een poging van Cimen waarna Mijnhijmer in de counter Unitasdoelman Verberk op de proef stelde. Het was een van de weinige momenten in de eerste helft dat Baronie gevaarlijk werd. Unitas daarentegen was veel dreigender. Een kopbal van Walu ging maar juist naast het Bredase doel en Yevghenny stuitte op Van Butselaar. Vlak voor rust moest aan de andere kant de Gorinchemse doelman Verberk redding brengen door een knap afstandsschot van Prent fraai uit de bovenhoek te rammelen.

Na de hervatting kwamen de groenwitten wat beter in de wedstrijd en kreeg het ook kansen. Eugenia moest na een fraaie lange bal van de weer sterk spelende Veldhof doelman Verberk tot een redding dwingen nadat Sander Wirix net daarvoor al naast het vijandelijke doel had gemikt. De wedstrijd bleef echter weinig verheffend. De thuisclub werd nog wel een keer gevaarlijk via de ingevallen ex-Baron Meierdres die zijn afstandsschot echter fraai tot corner zag worden verwerkt door Van Butselaar. De beste kansen waren niettemin voor de bezoekers. Mihreteab verslikte zich in Mohammad die alleen op Verberk afstormde. Die had zijn doel echter snel kleiner gemaakt door tijdig uitlopen en zo met zijn voet redding kon brengen. Na de ongelukkige tegentreffer van Cornet kreeg Mohammad pal voor tijd de beste kans van de wedstrijd om net als vorige week tegen Halsteren alsnog de gelijkmaker te forceren. Zijn te wilde schot in geheel vrije positie ging echter over het doel van Verberk.

Een onnodige nederlaag voor de Baronnen die een matige eerste helft afwisselden met een betere tweede. De eerste nederlaag is hiermee echter wel een feit waardoor Baronie nu 5 punten achter staat op koplopers Halsteren en Unitas. Over twee weken mogen de discipelen van trainer Jurriaan van Poelje op eigen terrein proberen om zich IFC van het lijf te houden en zich in de (sub) top van het klassement te handhaven.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

Unitas – Baronie 1-0 (0-0)
1-0 Unitas.