Datum: zondag 27 januari 2019, 17:24 - Auteur: Redactie

Baronie worstelt zich naar eerste koppositie in tien jaar

Baronie is de nieuwe koploper van de Hoofdklasse B. Zondagmiddag wonnen de Bredanaar met enige moeite op het veld van hekkensluiter De Meern.

Op een spekglad en daardoor moeilijk bespeelbaar veld behaalde Baronie vanmiddag een moeizame zege op hekkensluiter De Meern. Gezien de stand op de ranglijst en het tot dan toe schamel behaalde aantal van 2 punten, leek het treffen voor Baronie slechts een formaliteit te worden. Dat pakte echter zonder de niet fitte Veldhof en de zieke Jens Wirix wel even anders uit. Ofschoon het eerste wapenfeit voor de bezoekers was, Mekkaoui zag zijn schot door doelman Swanink tot corner worden verwerkt, werd al gauw duidelijk dat het vanmiddag geen makkie zou worden. De Meern zette onverwacht snel druk op de bal waardoor Baronie op het moeilijk bespeelbare veld maar niet in haar eigen spel kon komen. Het eerste waarschuwingssignaal werd gegeven door centrumspits Yasar. Sander Wirix werkte de bal ongelukkig weg waarna Yasar vrije doorgang kreeg maar te gehaast afwerkte. Baronie verviel vervolgens steeds meer in onnauwkeurig spel waardoor het niet bij machte bleek om de tegenstander haar wil op te leggen. De thuisclub kreeg zelfs een beste kans om de score te openen, maar Baroniedoelman Van Oorschot bleek gelukkig wel bij de les toen Yasar opnieuw alleen voor hem opdook. Ook bij een inzet van linksachter Cats en een vrije trap van Peters was de Bredase sluitpost attent. Baronie begreep dat het anders moest om een goed resultaat te behalen en kreeg daarna wat meer grip op de tegenstander. Na een handsbal van verdediger en aanvoerder Den Hartogh leverde dat een penalty op. Geheel in het teken van het vertoonde spel wist Mijnhijmer van dit buitenkansje echter geen gebruik te maken. Doelman Swanink koos de goede hoek waarmee hij zijn ploeg tot op dat moment voor een onverdiende achterstand behoedde. De groenwitten bleken na deze tegenvaller getergd en verhoogden het tempo. Mijnhijmer bracht Mekkaoui in kansrijke positie maar Swanink redde ten koste van een corner. In de slotfase van de eerste helft leek Baronie alsnog door te drukken. Een solo van Mohammad langs 3 tegenstanders leek succes op te gaan leveren maar zijn inzet ging naast het vijandelijke doel. Na een prima voorzet van Biekman kwam Mijnhijmer net te laat om af te ronden en moest Swanink nogmaals redding brengen bij een poging van Mohammad.

Na de thee ging Baronie verder met waar het was gebleven hetgeen uiteindelijk al vrij snel succes opleverde. Mekkaoui besloot een snelle aanval met een lastig schot in de verre hoek dat door doelman Swanink niet goed kon worden verwerkt. Sander Wirix was attent en behield vanaf de achterlijn het overzicht om Mohammad op maat te bedienen die vervolgens geen fout maakte 0-1. Zonder verder echt goed te spelen was Baronie daarna heer en meester. Een prima actie van Schuit bracht niet het gewenste succes, zoals ook Sander Wirix een prima Bredase aanval over meerdere schijven niet succesvol kon afronden. De genadestoot kwam er echter alsnog. Baronieverdediger Prent probeerde het maar eens met een fraai afstandsschot dat door Swanink opnieuw niet goed kon worden verwerkt. Invaller Tjien-Fooh, nog steeds wachtend op zijn Australisch visum, was er als de kippen bij om de rebound beheerst achter de Utrechtse doelman te werken 0-2. De Meern was daarna niet meer bij machte om iets terug te doen. Mohammad knalde nog een keer op de vuisten van Swanink maar in de stand kwam geen verandering meer. Al met al bleek het niettemin een lastig middagje te zijn geworden.

Omdat Gemert thuis onverwacht van Nuenen verloor grijpt Baronie nu de koppositie in de Hoofdklasse B. Sinds de groenwitten aantonen nu ook al slechte wedstrijden te kunnen winnen lijken ze inmiddels een serieuze titelkandidaat. Met volgende week thuis de kraker tegen medetitelkandidaat Halsteren in het vooruitzicht breken er mogelijk weer mooie tijden aan op De Blauwe Kei.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

De Meern – Baronie 0-2 (0-0)
0-1 Moustafa Mohammad, 0-2 Jason Tjien-Fooh.