Datum: zondag 10 maart 2019, 17:56 - Auteur: Luke Thomas

Baronie zet flinke stap richting titel na late thuiszege

Op een stormachtige zondagmiddag ontving Baronie degradatiekandidaat VC Vlissingen. Negentig minuten waarin de wind de hoofdrol op leek te eisen, totdat Aart Veldhof (foto) zijn innerlijke Rakitic losliet. De Baronnen wonnen pas in de slotfase lopen uit op de concurrentie.

Menig supporter is deze zondag blij met de tribune op Sportpark de Blauwe Kei. De omstandigheden zijn perfect voor een Kelderklasse-kraker. De wind is wild, de lucht grauw en daardoor de bal eigenwijs. Maar er is één probleem: het duel tussen vv Baronie en VC Vlissingen is op Hoofdklasse-niveau. De een strijdend om het kampioenschap, de ander om handhaving.

Al vrij snel is duidelijk dat de komende negentig minuten geen heel fraaie worden. Binnen een minuut gaat de eerste poging van Nizar Mekkaoui richting de cornervlag. Niet omdat de buitenspeler de bal zo slecht raakt; de wind neemt de bal mee op avontuur. En dat zou niet de enige keer zijn deze zondagmiddag.

Lange ballen blijven in de lucht hangen of vliegen juist razendsnel de achterlijn over. Het normaal zo gepolijste Baronie komt vandaag totaal niet uit de voeten. De wind wint. Met overtuigende cijfers. Sponsors die van de boarding afvliegen, containers die langs het podium razen: het zijn vooral de bijzaken die de eerste helft domineren. Voetbaltechnisch is er, op een aantal acties na, weinig te beleven. Een van die geringe momenten is een doelpoging van Mustafa Mohammad vanaf de middenlijn, waarmee hij de keeper bijna verschalkt. Met wind tegen. Verrassend, des te indrukwekkender.

Ook al krijgt de thuisploeg voor rust een aantal prima kansen om te scoren, het gaat de rust in met een 0-0 tussenstand. Eindelijk naar binnen, denkt iedereen. Om dan vervolgens een kwartier lang naar Django Wagner te moeten luisteren. De perfecte motivator in deze woeste omstandigheden.

De tweede helft gaat de wind ietwat liggen. Dat de Baronnen daar baat bij hebben blijkt meteen. Ze ogen gretiger en gevaarlijker. Maar het is zo’n middag waarin niets lukt. De aanvallers hebben hun dag niet. De normaal o zo trefzekere Mohammad mist een wereldkans na geblunder achterin. Geef hem die kans nog een honderd keer en hij scoort ze allemaal. Het is typerend. Het wil maar niet lukken. “Dat kun je ze niet kwalijk nemen”, legt trainer Jurriaan van Poelje uit aan Voetbalinbreda.nl. “Op zo’n dag kan je niet van jezelf eisen dat je hier tiki-taka gaat spelen. Dat moet je van tevoren accepteren.”

Met nog een kwartier te spelen ziet het er somber uit voor de groen-witten. Verdedigend zijn ze vrijwel onpasseerbaar, maar aanvallend is het niet goed genoeg. Het eindsignaal komt steeds dichterbij en de spanning loopt op. Ook op de tribune hebben de supporters er een hard hoofd in. Maar dan, in minuut 83, gebeurt er iets speciaals. Een voorzet wordt weggekopt, belandt bij Aart Veldhof, die de bal controleert en uithaalt. Er heerst een ‘het zal toch niet?’-sfeertje. En dan: bam, volle bak in de haak. De man die normaal het vuile werk doet, schiet zijn ploeg misschien wel naar de titel. Op een moment dat bijna niemand er meer in gelooft, breekt hij de ban. “Wat een gouden moment”, vertelt de opgeluchte trainer achteraf. “Dat heeft hij op de training nog nooit gedaan.”

De wedstrijd is gespeeld na deze prachtige treffer. Vlissingen maakt geen schijn van kans en incasseert in de 89ste minuut nog de 2-0. Na een mooie solo van Wouter Prent kan Mohammad toch zijn doelpuntje meepikken. Het zijn niet de gewoonlijke spelers die het verschil maken. De linksback en verdedigende middenvelder zorgen voor de drie punten. “Dit is een gouden dag”, verkondigt de in extase verkerende Van Poelje. “Het gaat erom dat je ondanks deze omstandigheden deze overwinning gewoon binnensleept. Als je écht kampioen wil worden, moet je zulke wedstrijden ook kunnen winnen. Hoe moeilijk het ook is.”

De titel komt voor Baronie steeds dichterbij. Het staat nu, met een wedstrijd extra, zeven punten voor. Als enige van de top vier behaalt het de volle buit. Groene Ster verliest, Halsteren speelt gelijk, net als Gemert. Het is tijd om te genieten van deze voorsprong, tijd om te genieten van volkszangers, tijd om te genieten van Veldhof. Maar niet te lang, want de wedstrijd tegen Alphense Boys staat alweer om de hoek.

Baronie – VC Vlissingen 2-0 (0-0)
1-0 Aart Veldhof, 2-0 Mustafa Mohammad.