Datum: dinsdag 13 november 2018, 23:21 - Auteur: Luke Thomas

Baronie zet geparkeerde bus van Bavel pas na rust opzij

Voor de beker ontving Bavel dinsdagavond de mannen van Baronie. Laatstgenoemden zijn uitstekend in vorm in de hoofdklasse en hoopten deze lijn op Sportpark De Roosberg door te zetten. Met succes: Baronie is niet te stoppen, ook niet in de beker.

Een druk schema voor Bavel: zondagmiddag stond het in 3B nog tegenover TSC en dinsdagavond moest het al klaar staan voor de volgende tegenstander. Baronie genaamd. Die andere groen-witten, bovenin de hoofdklasse verkerend. Een opponent van formaat dus, die ook nu niet teleurstelde.

Al vanaf de aftrap van Bavel is de tactiek duidelijk. Pass naar achter, lange bal naar voren, balverlies, bus parkeren. De thuisploeg laat Baronie, spelend in rood, het spel dicteren. Hopend op dat ene kansje. De dictatorrol ligt de uitploeg goed. Het speelt de bal gemakkelijk rond, maar komt moeilijk langs de geparkeerde Bredase dorpsbus. Verder dan gevaarlijke afstandsschoten komt het niet. Maar ook die gaan er op een gegeven moment in. Zoals in minuut zeventien. Jens Wirix haalt uit het niets uit en laat Bavel-goalie Glenn van Peer kansloos. Eerder raakte hij al de lat, maar nu is het wel raak: 0-1.

De lange ballen van Bavel geven de burger weinig moed. Het geeft de burger vooral medelijden. Medelijden met de spitsen die deze ballen na moeten jagen. Het zijn gloryhunters, op een heel andere manier. Maar wel succesvol. Dat ene kansje wordt in de 36ste minuut gecreëerd door Luuk Oomen. Twee koppen kleiner dan de normaal zo betrouwbare Jamie Kankam, maar toch troeft hij hem fysiek af, waarna hij de bal schitterend de haak in krult. Het staat, tegen alle verhoudingen in, 1-1. Tactisch geniaal? “Dit was precies waar we op hoopten”, vertelt coach Osman Erbas na afloop tegen Voetbalinbreda.nl. “Ik wist dat we hier niet aan voetballen zouden toekomen. Of je nou tegenover een derdeklasser staat of een Eredivisionist, je krijgt altijd een kans. En die benutten we optimaal.”

Na rust komen de kwaliteitsverschillen meer naar voren. Baronie komt vlammend uit de kleedkamers en overloopt Bavel, dat het conditioneel zwaar heeft. Niet geheel onlogisch na de wedstrijd van zondag. De uitploeg profiteert al na zes minuten. Een voorzet van Mark Schuit wordt verkeerd ingeschat door de Bavelse defensie, waardoor opnieuw Wirix de bal binnen kan werken. De thuisploeg moet nu iets aanvallender gaan spelen, maar creëert vrijwel niets en laat daardoor meer gaten vallen. In minuut 58 werkt Jorik Mijnhijmer een gekeerd schot van Moustafa Mohammad simpel binnen. De wedstrijd is, met nog een halfuur te gaan, beslist. Toch is Erbas tevreden. “We mogen trots zijn dat we tegen een Hoofdklasser vijftig minuten lang stand hebben gehouden. We kunnen deze wedstrijd vijftig keer spelen en dan winnen we misschien één keer. Je ziet gewoon dat wij conditioneel onderdeden voor Baronie. Dat is niet gek. Zij spelen die bal zo snel rond.”

Tien minuten later valt de laatste treffer van de avond. Een voorzet na een prachtige actie van Nizar Mekkaoui langs de verdediging van Bavel eindigt voor de voeten van wederom Wirix, die zijn derde van de avond maakt. ‘Hij gaat binnendoor!’, riepen ze nog bij Bavel. Hij ging buitenlangs. Linksom of rechtsom, hoofdklasse of derde klasse, het zal Mekkaoui weinig uitmaken. Gevaar is gegarandeerd. En dat weet zijn coach Jurriaan van Poelje ook. “Een fantastische actie waarbij hij vier man passeert en dan ook nog zo’n voorzet met links geven. Dat getuigt van klasse. En dat doet hij niet één keer per wedstrijd, hij is constant bezig. Erg leuk om naar te kijken, ja.”

Dus beleeft Baronie uiteindelijk een vrij gemakkelijke avond. Even leek Bavel terug in de wedstrijd te komen, maar na vijftig minuten voetbal bleek de tank leeg. Baronie bekert verder, ten koste van Bavel, dat met opgeheven hoofd naar huis gaat. “Ik heb genoten vanavond”, vertelt Van Poelje. “De eerste dertig minuten hebben we ons beste voetbal van het seizoen gespeeld. De passing, de beweging. Het was echt heel goed. Na die 1-1 waren we het even kwijt, maar dan komen we erg sterk de kleedkamer uit en lopen we over ze heen. Ze hebben goed standgehouden, maar uiteindelijk had het nog meer kunnen zijn dan een 1-4 overwinning.”

Bavel – Baronie 1-4 (1-1)
0-1 Jens Wirix, 1-1 Luuk Oomen, 1-2 Jens Wirix, 1-3 Jorik Mijnhijmer, 1-4 Jens Wirix.