Datum: zondag 29 januari 2023, 18:08 - Auteur: Redactie

Baronie ZO boekt cruciale thuiszege in de slotfase

In de Derde Divisie is de strijd onderin bloedstollend. Zondagmiddag won promovendus Baronie in de slotfase van JOS Watergraafsmeer.

Lang geleden inmiddels, in de derde wedstrijd van deze competitie, vermorzelde Baronie JOS Watergraafsmeer in Amsterdam. Toen werd het maar liefst 1-7. Ook afgelopen zondag was Baronie op de eigen Blauwe Kei de meerdere van JOS, maar bleven grote cijfers uit. Pas een kwartier voor tijd scoorde Baronie om daar in de blessuretijd een tweede treffer bij te schrijven.

Vanaf de eerste minuut waren de intenties van Baronie duidelijk. Baronie startte energiek, legde JOS onmiddellijk haar wil op, maar tot heel veel mogelijkheden leidde het overwicht niet. Het waren voornamelijk schoten van afstand waarmee Baronie het doel van doelman Bas Schol bestookte, een enkele goede aanval daargelaten toen de slimme voorzet van Moustafa Mohammad net niet een ploeggenoot bereikte.

Na een minuut of twintig in die eerste helft verzwakte de thuisclub wat en kregen de bezoekers iets meer controle over het duel. Tot meer dan een kleine kans voor Tim Plemper kwam JOS echter niet en Michel van Butselaar kwam nooit in de problemen. Vlak voor rust leek Baronie zelf dan toch de wedstrijd open te breken. Mohammad ging het een-op-eenduel met centrale verdediger Sam Nijpels aan, maar werd door Nijpels getackeld vlak buiten het zestienmetergebied. De vrije trap van Noel de Graauw werd gepareerd door Schol, maar de rebound werd door Jens Wirix op aangeven van Jawad El Morabit binnen gewerkt. Helaas stond Wirix buitenspel.

In het tweede bedrijf gaf Baronie het overwicht nooit uit handen, maar wederom kon de ploeg lange tijd weinig tot geen echte kansen creëren. De gasten uit Amsterdam hielden lang stand en lieten blijken wel blij te zijn met een meegenomen puntje uit Breda. Dat lukte niet en uiteindelijk bleven de drie punten terecht in Breda. Niet omdat Baronie zo groots had gespeeld, wel omdat het de enige ploeg was die aanspraak mocht maken op de driepunter.

Ongeveer een kwartier voor tijd was het dan toch Wirix die de ban brak. Yassine Mejres werd de diepte ingestuurd en kon vrij op Schol aflopen. De meegelopen Mohammad had de bal in een leeg doel kunnen lopen, maar Mejres ging voor eigen succes. Uit de scrimmage die daarop volgde belandde de bal alsnog bij Mohammad die wel oog had voor een medespeler en de inlopende Wirix perfect bediende voor de 1-0. JOS zette daarna nog wel iets aan, maar de Baroniedefensie hield moeiteloos stand. Nadat de negentig minuten inmiddels verstreken waren, versierde Wirix nog een strafschop die door Mejres werd benut: 2-0.

Dus boekte Baronie een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie, zeker gezien het feit dat concurrenten Dongen en Gemert ook wonnen. Volgende week wacht de uitwedstrijd in Den Haag bij Quick, ook een ploeg die inmiddels als concurrent gezien kan worden.

(verslag door Robert Daniels, foto door Marcel Mol)

Baronie ZO – JOS Watergraafsmeer 2-0 (0-0)
1-0 Jens Wirix, 2-0 Yassine Mejres (pen.).