Datum: zondag 13 oktober 2019, 16:57 - Auteur: Mica de Montigny

Bavel dankt aluminium en vloert Groen-Wit in derby

Voor eigen publiek heeft Bavel zijn ongeslagen status weten te behouden zondagmiddag in 3B. De derby tegen een zwaar gehavend Groen-Wit werd in de slotfase zelfs gewonnen en goalie Glenn van Peer heeft nog steeds een engeltje op de lat.

Duels tussen Bavel en Groen-Wit: het levert de laatste jaren steevast interessante confrontaties op. Vaak is de club uit Princenhage de ploeg die het voetbal op de mat brengt, met aanvallende en frivole intenties. De Bredase dorpelingen leveren dan vooral fysieke strijd vanuit de organisatie. In de editie van zondag lag het ietwat anders. Op eigen terrein durft Bavel wat meer te voetballen en met Erik Meijerink voor, naast en dichtbij de defensie werd er geconcentreerd gespeeld, zonder de bal blind naar de voorhoede te knallen. Met nieuweling Niek Akkermans heeft het daarbij een extra wapen vergeleken met voorgaande seizoenen. Aanvoerder Robin Adriaansen is daarbij een uitstekende regisseur.

De ex-topscorer van DIA, Akkermans, was degene die voor het meeste gevaar zorgde tijdens het eerste bedrijf, waarin spits Daan Diepstraten de eerste was die de reflexen testte van Groen-Wit-goalie Scott Colkin, die een prima wedstrijd keepte. Akkermans had ook nog een puntertje in huis, maar Colkin stond wederom paraat. Aan de andere kan zochten de gasten meerdere malen naar de openingstreffer. De grootste kans van de wedstrijd kwam op naam van Yassine el Allouchi, het jonge neefje van NAC-speler Mounir el Allouchi. Het was Zakaria Zerouali die de bal door een lepe kap vrij kon maken en met zijn linker voorzette. De kopbal van El Allouchi op twee meter van het vijandelijke doel was te machtig voor Bavel-sluitpost Van Peer, maar botste via de lat terug in het veld.

Een paar seconden na rust opnieuw de nodige opwinding, toen Diepstraten een bal fraai aannam en schitterend afvuurde op de kooi van Colkin. De bal teisterde de onderkant van de lat en de paar honderd thuisfans schreeuwden dat het leer de de doellijn had gepasseerd, maar de arbiter wuifde dat weg: geen goal. Groen-Wit schrok wakker en begon aan de hand van invaller Ahmed Zerouali aan te zetten. Na een corner van Bavel ontstond de flinke kans van Zakaria Zerouali, die vanaf eigen helft tot de vijandelijke zestien dribbelde en de bal prachtig over Van Peer schoot. Zijn lengte zat de uitstekende doelman niet mee, maar het engeltje op lat hielp hem uit de brand, want de inzet van de jongste Zerouali stuiterde via het aluminium over. Twee minuten later opnieuw een bal op de lat, toen captain Abdel Zerai een voorzet bijna tegen de touwen zag belanden. Pech voor de gasten.

Uit de zoveelste Bavel-corner werd de ban uiteindelijk gebroken vlak voor tijd. De bal bleef een beetje hangen in de doelmond, waar de lange verdediger Mike Polderman (foto) precies op de juiste plek stond. Het moet gezegd, de manier waarop de kans zich aanbood was gelukkig en niet fraai, maar de wijze waarop de defensieleider het projectiel in de winkelhaak fusilleerde was dan wel weer genieten: 1-0. Groen-Wit startte een wanhopig slotoffensief op en kreeg nog een dikke kopkans. Ahmed Zerouali dribbelde bij de achterlijn en assisteerde spelmaker Jonathan van Haperen, maar zijn kopbal van dichtbij miste alle richting. Uit de tegenstoot sloeg invaller Luuk Oomen genadeloos toe op aangeven van Akkermans, nadat hij eerder al de 2-0 afgekeurd zag worden vanwege vermeend buitenspel.

Bavel staat door het winnen van de ‘stadsderby’ alleen aan kop en heeft nog geen doelpunt tegen gehad. Een puike prestatie tot dusver van de equipe van coach Coen Rijppaert. Er staat een volwassen team, dat naar zijn mogelijkheden speelt. Kijken maar Groen-Wit blijft onbevredigend. Menig toeschouwer vraagt zich af hoe het zou zijn als Mouhcine Zerouali geen interlandverplichtingen had. Of als spitsen Chafik Boushaba en Koen Vaas fit waren geweest, gesteund door de echte captain Oualid Saadouni. Om over Muca Aydin en Said Meydubi nog maar te zwijgen. Maar de realiteit is dat al deze puike speler nog niet beschikbaar zijn en Bavel aan het langste eind trok. Volgend weekend ontmoet Groen-Wit op eigen veld Virtus. Bavel is dan vrij.

Klik hier voor de fotoserie van deze wedstrijd op onze Facebook-pagina gemaakt door onze fotograaf Jos Thommassen

Bavel – Groen-Wit 2-0 (0-0)
1-0 Mike Polderman, 2-0 Luuk Oomen.