Datum: zondag 23 december 2018, 16:56 - Auteur: Luke Thomas

Bavel krijgt het nog knap lastig na 3-0-voorsprong

Hoogvlieger Bavel leek zondag in 3B op een eclatante thuiszege af te stevenen, maar promovendus Irene kwam knap terug. Uiteindelijk bleef de gelijkmaker in het inhaalduel uit in het Bredase dorp.

De winterstop begint voor vv Bavel een week later. Menig Baviaon zat al met de handen in het haar wat te doen deze zondagmiddag, maar gelukkig besloot de KNVB een inhaalwedstrijd in te plannen. Tegen Irene ’85, de promovendus uit Den Hout die in de onderste regionen verkeert. Het won pas driemaal, Bavel deed dat al zes keer en kan met winst de tweede plek veroveren.

Bavel is favoriet en maakt die rol zeker waar in de eerste helft. In het eerste kwartier krijgt het al een aantal grote kansen en maakt het zelfs nog een buitenspelgoal. Irene ’58 graaft zichzelf in en brengt in balbezit weinig teweeg. De thuisploeg dicteert dus het spel en maakt in de negentiende minuut de verdiende 1-0. Een tiki taka-achtige aanval wordt door Robin Adriaansen via een rebound afgemaakt. Het publiek heeft, ondanks de barre weeromstandigheden, niets te klagen.

De geparkeerde bus is eindelijk doorbroken. En nog geen minuut later gebeurt het nog eens. Ditmaal kopt Daan Diepstraten de bal richting Sander van Gils, die vanwege het ontbreken van de defensie (niet de eerste en zeker niet de laatste keer) zo op de keeper kan aflopen. Een simpele afwerkoefening volgt en de 2-0 is een feit. ‘Tien, tien, tien’, wordt er langs de lijn geroepen. Ook trainer Osman Erbas heeft na de wedstrijd begrip voor die kreet. “Als wij scherper voor het doel waren, hadden we hier inderdaad wel tien keer kunnen scoren. We waren aanvallend enorm gevaarlijk.”

De flitsende start weet Bavel echter niet door te zetten. Slordigheden in balbezit zorgen ervoor dat de bezoekers iets meer in de wedstrijd komen. In minuut 31 lijken zij zichzelf terug in de wedstrijd te helpen, maar Bas Plasman zegt nee. Hij haalt de bal middels een omhaal van de lijn. Te laat, volgens de uitploeg. Maar van doellijntechnologie is nog geen sprake op Sportpark de Roosberg. De stand blijft, ondanks nog meer grote kansen voor de uitploeg, 2-0 tot aan de rust. Het had net zo goed 5-1 kunnen staan.

Bavel komt vele malen sterker uit de kleedkamer. “Irene heeft nooit willen voetballen”, is de verklaring van Erbas. Geen gekke uitspraak, zelden komt het goed uit de verf. Al na drie minuten vergroot Bavel de score. Een voorzet van Ralph van Loon, de linksback met rugnummer negen, belandt op het hoofd van Diepstraten, die ditmaal zichzelf beloont. 3-0: de wedstrijd is gespeeld. Althans, dat zou je denken.

Nog een aantal grote kansen volgen voor Bavel, maar ook nu beleeft het een mindere fase richting het einde van de helft. Na een uur spelen scoort Erwin Timmermans van Irene ’58 de aansluitingstreffer vanuit een vrije trap. Keeper, die Glenn van Peer vervangt, had hem moeten hebben. Maar het is hem vergeven: in de eerste helft voorkwam hij meerdere malen die aansluitingstreffer.

Er is nog geen reden voor paniek, maar toch lijkt dat wel het geval bij de thuisploeg. Het is wat slordig in balbezit, haastig en maakt steeds meer kleine foutjes. Zo ook in de zeventigste minuut. Jacco van Laarhoven scoort namelijk de 3-2, een doelpunt dat volgens Erbas voorkomen had moeten worden. “Waar we normaal defensief zo sterk staan, maken we de tweede helft twee kostbare fouten achterin. Onnodig.”

De wedstrijd wordt, geheel tegen de verhoudingen in, nog spannend ook. Uitgelezen kansen op de 4-2 worden onbenut gelaten, waardoor het billenknijpen steeds intenser wordt. Elke lange bal van Irene is beladen met spanning. Maar tot een late gelijkmaker komt het niet. Bavel ontsnapt aan een gelijkspel en gaat positief de winterstop in. “Maar wel met een bittere nasmaak”, vervolgt Erbas tegen Voetbalinbreda.nl. “We spelen zulk goed voetbal, spelen de tegenstander helemaal kapot met vlagen. Maar als je naar de uitslag kijkt doen we onszelf te kort. Wij waren veel beter, maar dat is nu niet te zien.”

Bavel wint uiteindelijk moeizaam met 3-2 en gaat als nummer twee de winterstop in. Een klein cadeau als voorproefje op de feestdagen. Na de stop resumeren de groen-witten het seizoen tegen het kleurgelijke Groen-Wit, dat zesde staat. Winst zou de dorpelingen naar de koppositie kunnen leiden. Kan een droom werkelijkheid worden gemaakt?

Bavel – Irene ’58 3-2 (2-0)
1-0 Robin Adriaansen, 2-0 Sander van Gils, 3-0 Daan Diepstraten, 3-1 en 3-2 Irene ’58.