Datum: zondag 14 oktober 2018, 17:26 - Auteur: Luke Thomas

Slimmer Bavel wint verhitte derby bij buurman UVV ’40

UVV ’40 versus Bavel: een derby die Breda al jarenlang heeft moeten missen. Maar zondagmiddag was het zover in 3B. Onder toeziend oog van honderden toeschouwers streden de Bredase dorpelingen om de eer, de ‘wij-zijn-de-betere’-status én de driepunter. Een beladen duel dat eindigde in een overwinning voor Bavel en een kaartenfiasco voor UVV.

Fakkels, rookbommen, vuurwerk: bij opkomst van de spelers is de toon meteen gezet. Ze staan aan het begin van ruim negentig minuten vol spanning, passie en strijdlust. Een wedstrijd die volgens de toeschouwers te lang geleden is. En dat is na het zien van de overvolle zijlijnen begrijpelijk. Het lijkt een dorpsuitje, een bierproeverij, een zondag waarop de Bavelse kerk dicht is. Op Sportpark Jeugdland is het vandaag te doen. Dat weten ze in Bavel ook.

Terwijl de groene rook zich over het veld manoeuvreert, klinkt het startsignaal. Een sfeertje waar menig andere Bredase voetbalclub alleen maar van kan dromen. Beide teams beginnen aanvallend, aangemoedigd door de aanhang. UVV speelt fel, Bavel speelt slim. Minuut vijf is dan ook tekenend voor de wedstrijd. In een duel met UVV-steunpilaar Sjoerd Den Dekker gaat Daan Diepstraten naar de grond in het strafschopgebied. Een strafschop volgt. Makkelijk gegeven, zo vonden ook beide trainers. Maar dat zal de bezoekers nu niet uitmaken. Sander van Gils benut de penalty en zet de 0-1 op het scorebord. Bavel profiteert van een strijdlustig UVV. Gewoon blijven liggen na een duel: dat is het devies. De bezoekers hebben welgeteld acht (!) blessurebehandelingen. Maar UVV verandert zijn DNA niet. “Wij hebben geen middenvelders die elk moment iemand voor het doel kunnen zetten. Dus moeten we verdedigend sterk zijn”, vertelt UVV-coach Johan Gabriëls na afloop aan Voetbalinbreda.nl.

Bavel speelt een betere eerste helft en verdubbelt vijf minuten later alweer de score. Wederom speelt Diepstraten een grote rol. Een vrije trap van rechts van Bavel-captain Wout Horsten belandt in de baan van de aanvaller, die hem binnen kan frommelen achter doelman Luc van Dongen: 0-2. Weer wordt een overtreding bestraft. ‘Tien, tien, tien.’ De uitsupporters genieten. UVV staat met de rug tegen de muur. De thuisploeg heeft het merendeel van het balbezit, maar is in plaats van het creëren vooral aan het incasseren. Kansen én kaarten. Iets waarop Bavel-trainer Osman Erbas zich heeft voorbereid. “We wisten dat zij zo gingen spelen. En dat zie je ook terug in de kaarten. Het was een echte derby.”

Bavel krijgt nog een aantal kansen om uit te bouwen, maar doet dat niet. Dus gaan de spelers rusten met een 0-2-tussenstand. Het blijft spannend. UVV komt met een andere tactiek de kleedkamer uit. Het gaat meer op de voorzet spelen en dat werkt goed. Het resulteert in een penalty. Identiek aan de eerste. Weer discutabel, ook volgens de trainers. UVV-spits Jonathan van Eerd, die vooralsnog onzichtbaar was, gaat onderuit in het strafschopgebied. Den Dekker benut, Bavel-goalie Glenn van Peer kan zijn status als penaltykiller niet etaleren. De ‘UVV’ (Ultra’s Van Vandaag) steekt nog een nitraatje af. Vindt de scheidsrechter niet leuk, dus moet Den Dekker de beruchte hooligans vragen te stoppen.

De spanning neemt na de aansluitingstreffer toe. Onnodig, vindt Erbas. “In de eerste helft hebben we vier opgelegde kansen gehad, maar die scoren we niet. Zij creëren vrijwel niets, wij geven achterin niets weg, maar door die penalty krijgen zij toch hoop.” De thuisploeg probeert door te drukken, ziet zelfs nog een bal van aanvaller Corné Dames op de lat gaan, maar kan het net niet vinden. De gele kaart is nog vol op in de roulatie, maar wordt in de tachtigste minuut ingeruild voor de rode. De Ulvenhoutse gele teller stopt op zes en als klapper op de vuurpijl ontvangt de ingebrachte Rolf Snepvangers, die na weken absentie door zijn huwelijk eindelijk weer mocht spelen, de rode kaart. Een ongelukkige overtreding. Bas Plasman, solide als een rots bij Bavel, klemt de bal tussen de knieën en Snepvangers trapt net mis. Recht voor de ogen van de Bavel-bank. De scheids had geen keus. “Het was een beetje onhandig. Je zag dat het niet expres ging. Het verdient in ieder geval geen lange schorsing”, vindt Gabriëls.

De koek is op. Met tien man is de wedstrijd officieus beslist. Bavel speelt een paniekerige tweede helft, maar komt niet in de problemen. Gabriëls: “Zij waren de eerste helft beter, maar op basis van de tweede helft hadden we een puntje verdiend. Jammer dat we hebben verloren, maar complimenten naar mijn spelers dat ze goed hebben teruggevochten. Je ziet maar hoe afhankelijk we zijn van de doelpunten van Jonathan (Van Eerd, red.). Maar hun defensie stond goed, dus daarvoor complimenten. Zij waren vandaag slimmer, dus daar moeten we van leren. Het is nu even balen, maar ik ben blij dat we de toeschouwers een mooie pot hebben laten zien. Beide partijen hebben alles gegeven.”

UVV ’40 – Bavel 1-2 (0-2)
0-1 Sander van Gils (pen.), 0-2 Daan Diepstraten, 1-2 Sjoerd Den Dekker (pen.).