Datum: zondag 24 september 2023, 18:50 - Auteur: Redactie

‘Beek Vooruit versus Bavel was David tegen Goliath’

De kraker op de openingsdag van 2C was zonder twijfel Beek Vooruit versus Bavel. De ploeg uit Prinsenbeek maakte echter gehakt van de promovendus, waardoor de spanning ver te zoeken was zondagmiddag.

De hernieuwde kennismaking met de tweede klasse voor Bavel was een harde les. De ploeg van coach Coen Rijppaert kwam op alle fronten tekort tegen een beter Beek Vooruit. Binnen een minuut stond de thuisploeg al op 1-0 na voorbereidend werk van een excellerende Benjamin van Wanrooij en was Loek schalk de afmaker (1-0). En Van Wanrooij speelde zijn voetbalvernuft nog een keer uit en stelde Joost Schalk binnen het half uur al in de gelegenheid om de 2-0 binnen te tikken. Een apatisch Bavel stelde daar wat speldenprikken tegenover, maar was onmachtig om de Bekenaren pijn te doen. De rust ingaande met een 2-0-achterstand bracht Bavel niet in een ander umfeld. De thuisploeg had zelfs kort voor rust de wedstrijd al in het slot kunnen gooien omdat de Beekse aanvallers twee keer oog in oog stonden met Bavel-goalie Glenn van Peer (foto), die goals voorkwam.

Het slappe begin kreeg navolging na de thee want binnen een minuut na rust lag de 3-0 in het mandje door van Wanrooij. Bavel kwam door een eigen doelpunt in de 53ste nog even in de ‘flow’, maar dat was slechts van korte duur. Een machteloos Bavel geloofde er niet meer in en Beek Vooruit heerste op alle fronten. Tommy Croes gooide in de 63ste minuut de deur definitief dicht door uit een indraaiende corner de 4-1 binnen te koppen. De Schalkjes gingen nog twee maal alleen op keeper Van Peer af, maar de Bavelse doelman kapituleerde niet. Een prachtig stiftje van Joost Schalk viel daarbij maar net naast de paal. In de slotminuut kon wederom Croes nog ongehinderd de 5-1 binnen koppen en dat was tevens het eindsignaal.

Voetbalinbreda.nl sprak met diverse hoofdpersonen van deze derby. Allereerst met Beek vooruit trainer Jacques Sweres, die zich ongetwijfeld relaxed heeft gevoeld deze zondag langs de lijn. “Nou dat is toch een beetje anders. We hadden met de voorbereiding en de beker gewoon zeven wedstrijden verloren”, aldus de trainer. “Dit was onze achtste wedstrijd en we waren er toch niet gerust op. We hebben met elkaar de nadruk gelegd op de verdedigende organisatie. Gezegd dat het niet alleen aan de laatste lijn ligt, maar aan het hele elftal. Wij scoren toch altijd, dus hebben gehamerd op het verdedigende aspect. Adri van den Heuvel (oud amateur-trainer in de hogere regionen, red.) is daar veel mee bezig. Hij is daar belangrijk in en we maken stappen voorwaarts daarin. Ja, vandaag waren we de betere ploeg en hebben we eerlijk gezegd ook de betere spelers op het veld staan. Benjamin van Wanrooij is daar ook belangrijk in. Vandaag twee assists en een goal. Maar ook de manier waarop hij met die jonge gasten bezig is, is belangrijk. Hij bewaakt de balans en vandaag stonden we ook goed. Mede door hem,” aldus Sweres.

De ervaren Van Wanrooij, die nu routinier is, maar eerder deze eeuw een groot NAC-talent, was tevens tevreden na afloop van het duel. “Het stond goed bij ons en natuurlijk is het ideaal dat we de rust ingaan met 2-0. Ons team is beter geworden doordat drie spelers nu aan hun tweede jaar beginnen en meer ervaring hebben. We hebben ook goed met elkaar gesproken en tegen elkaar gezegd: wat verwachten we nu eigenlijk van elkaar? We zijn er bewuster mee bezig met z’n allen en dat moet meer resultaat opleveren. Ik denk dat we na een wedstrijd of zeven of acht de balans op kunnen maken ook gezien het feit dat we een paar nieuwe tegenstanders treffen dit seizoen. Vandaag in ieder geval dik verdiend gewonnen.”

En Bavel? Dat maakte vandaag kennis met een niveautje hoger. Waar het in de derde klasse redelijk crescendo ging met de ploeg van  Rijppaert is het hier in de tweede een ander niveau qua tegenstand. De in het groenen Bredase dorp succesvolle oefenmeester is realistisch zoals altijd. “We zijn op alle fronten afgetroefd. Beek Vooruit was gewoon beter. We lijden twee keer balverlies en zij slaan gelijk toe. ‘Welkom in de tweede klasse’ zei ik en het verschil met derde klasse is heel groot. We zijn gelijk alert gemaakt door deze wedstrijd en Beek Vooruit was in alles sneller, feller en had een hogere handelingssnelheid. We wisten dat we een getergd Beek Vooruit zouden treffen, maar we hebben vandaag nergens aanspraak op gemaakt. We missen weliswaar vijf geblesseerde spelers, maar dat is geen excuus. Een aantal spelers moet gewoon nog wennen aan dit niveau.” Maar Joas Leijnders, de man die vorig seizoen 36 treffers maakte in de spits bij zondag vierdeklasser Neerlandia ’31, is toch een wapen op zich? “Ja dat klopt, maar hij speelde vorig seizoen onderin in de vierde klasse. Dus ook hij moet wennen aan dit hogere niveau,” besluit Rijppaert, die vandaag Jim Karelse ook nog uit zag vallen binnen een half uur met een pittige knieblessure.

(verslag door onze special reporter Marco van Dijnsen)

Beek Vooruit – Bavel 5-1 (2-0)
1-0 Loek Schalk, 2-0 Joost Schalk, 3-0 Benjamin van Wanrooij, 3-1 eigen doelpunt, 4-1 en 5-1 Tom Croes.

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss