‘Bredase’ keepers eensgezind: “Blijf zonder helm spelen”
De afgelopen weken, op hoog en laag niveau, waren angstaanjagend voor keepers. In de Eredivisie was er al een schokkende clash te zien, maar ook in het amateurvoetbal. Voetbalinbreda.nl sprak met enkele keepers van ‘Bredase’ clubs en vroeg hen onder meer naar wat zij nu voelen en of ze protectie overwegen.
Op 30 september hield voetballend Nederland zijn adem in: RKC Waalwijk-keeper en Bredanaar Etienne Vaessen werd aan zijn hoofd geraakt tijdens de wedstrijd tegen Ajax en iedereen raakte in paniek. De ex-goalie van Boeimeer bewoog niet en was buiten bewustzijn, waarna de artsen op het veld hem begonnen te reanimeren. Tot ieders vreugde werd later dat weekend duidelijk dat hij bij kennis was en aanspreekbaar, maar toch. De botsingen tussen aanvallers en doelmannen lijken zich op te stapelen.
‘Piepjonge Advendo-keeper met hersenschudding en bloedend gat bij mond in het ziekenhuis’
Voor de keeper van FC Engelen, Lenard den Teuling, liep een botsing op het veld minder goed af. Tijdens een wedstrijd op 8 oktober tegen RKDVC 11 kwam er een traumahelikopter aan te pas. Uiteindelijk zou de vader van twee kinderen geopereerd worden in het ziekenhuis. Het hartverscheurende nieuws bereikte daarna eenieder: de 41-jarige overleed. Een schok golfde door het het land en afgelopen zondag, tijdens Advendo versus VCW in 5B raakte Jelte Versendaal (foto) in de allerlaatste seconde geblesseerd aan zijn gezicht. Van de klap met een VCW-aanvaller herinnert hij zich weinig, maar toen hij op wilde staan gleden de bloeddruppels van zijn gezicht. Zijn bovenlip was gespleten.
De pas 18-jarige keeper, die voor het eerst in een eerste seniorenteam speelt dit jaar, moest in het ziekenhuis gehecht worden door een plastisch chirurg, maar maakt het naar omstandigheden goed. Wij spraken met hem over de nare ervaring en over het perspectief van een doelman na alle incidenten van de laatste weken. “Hoe ik me nu voel? Ik heb een beetje pijn, maar het kan ermee door. De komende vijf dagen mag ik alleen vloeibaar eten en daarna alles geprakt en zacht.”
“De botsing? Dit heb ik allemaal achteraf gehoord, want zelf weet ik niks meer hier van. Toen ik wakker werd was er erg veel paniek en werd er erg hard geroepen dat er toch wel erg veel bloed uit mij kwam. Ik kwam wat bij en ben met ondersteuning naar de kantine gelopen en op een stoel gezet. Daar ben ik weer een paar keer weg gevallen en er is ook 112 gebeld. Eenmaal in de ambulance is alles gecontroleerd. Mijn lip moest gehecht worden en ik zou toch wel een flinke hersenschudding hebben, maar ik zou niet met de ambulance mee moeten. Ik ben opgehaald door mijn vader en samen met ons moeder en mijn vriendin naar het ziekenhuis gereden. Aangekomen bij de huisartsenpost heel wat testen gedaan, maar om dat mijn lip door was gescheurd durfden zij het niet aan om te hechten. Je kon mijn tanden door het gat heen zien. In de wachtkamer ben ik opnieuw onwel geworden en erg misselijk. Daarna meteen naar een andere dokter gebracht, maar ook zij durfde het niet aan. Daar kreeg ik wel een eigen kamertje en een lekker bed om op te liggen. Ze gingen een plastisch chirurg bellen. Die zat in Dordrecht en zou met spoed onze kant op komen, maar dat zou toch wel even duren. Ondertussen werd ik helemaal gecontroleerd door de neuroloog en inderdaad een hersenschudding, al was er was nog de twijfel over een hersenbloeding, maar hij durfde het aan als ik om de twee uur wakker gemaakt werd als ik aan het slapen was. Na een uur kwam de plastisch chirurg en kon het hechten beginnen. Het werden zes pijnlijke verdovingen om eindelijk het gat dicht te maken. Wat ik achteraf dacht? Dat het wel een stuk slechter had kunnen aflopen natuurlijk, maar ik doe dit al jaren en je denkt er niet zo over na je gaat gewoon. Je wilt zo veel mogelijk doen voor je team. Hoofdbescherming of een helm? Ik heb er over nagedacht, maar ik zou het uiteindelijk niet dragen denk ik. Waarom niet? Het is wel een stukje imago en je ziet het niet veel dus om dan zelf te beginnen is best een moeilijke stap”, aldus de tiener van de club uit de Hoge Vucht.
‘Eveneens jonge Groen-Wit-goalie Stijn Stoffelsen spreekt zich uit over incidenten en angsten’
Een andere tiener, die ook eerste keeper is, maar dan bij het eerste van Groen-Wit, volgt ook alle nieuwsberichten over de incidenten met goalies. “Mij doet het best wel schrikken als ik de verhalen lees over de keeper van FC Engelen 4 en Etienne Vaessen, omdat ik dan besef dat het bij mij ook zou kunnen gebeuren. Het maakt mij er bewust van dat keepen op sommige momenten gewoon best gevaarlijk kan zijn, maar gelukkig heb ik nooit zo iets ergs meegemaakt. Wel natuurlijk vaker spelers meegemaakt die op je doorlopen of botsingen bij het uitkomen bij corners bijvoorbeeld, maar nooit zo erg dat ik echt bijvoorbeeld bewusteloos was of ernstig geblesseerd ben geraakt. Of ik met een helm zou keepen? Nee, liever niet. Puur omdat ik het er niet uit vind zien, maar ik denk dat het wel veel ernstige blessures kan voorkomen. Maar ik ben geen voorstander voor verplichting van hoofdbescherming voor keepers, ik denk dat het meer een keuze voor de keeper zelf is. Of ik vaker uit ga kijken nu? Get kan dat het onbewust toch mee gaat spelen in je hoofd als je bijvoorbeeld uitkomt, dat je toch voorzichtiger uitkomt, maar daar moet je gewoon proberen niet aan te denken en gewoon doen wat je altijd doet. Als keeper moet je niet bang zijn, dat is één van de belangrijkste dingen als keeper.
‘Ook Beek Vooruit-keeper Teun van Kerkvoorde schrok, maar gaat geen hoofdbescherming dragen’
In het vlaggenschip van Beek Vooruit is Teun van Kerkvoorde de sluitpost. Ook hij is jong en denkt er niet aan om een hoofdbescherming te dragen. ” Momenteel heb ik nog geen helm en ik denk ik ook niet dat ik zo’n helm ga dragen, omdat het voor mij onnatuurlijk is om het te gebruiken. Als de KNVB het verplicht? Dan zal ik de keuze accepteren en met helm spelen, zo simpel is dat. Daarom worden nou eenmaal regels maakt. Mij persoonlijk doet het veel wat er is gebeurd met die keepers de laatste tijd. Zeker als doelman ben je op dat soort momenten erg kwetsbaar en kan een botsing fataal zijn. Zelf denk ik daar niet over na als ik in de goal sta, dan ben ik alleen maar met het spel bezig en gefocust op wat ik moet doen, maar als je dit soort dingen ziet op TV en leest over de keeper van FC Engelen 4, dan schrik je toch wel eventjes en ga je toch denken van ‘moet ik niet misschien toch maar met zo’n helm spelen? Ik ben echter nog steeds hetzelfde. Ben actief in het veld zoals ik altijd doe. Ergens in je achterhoofd denk je wel aan wat er kan gebeuren, maar als ik in de wedstrijd zit is mijn focus daarop gericht.”
(foto door Toine Photography/keepstrong)