Datum: vrijdag 14 december 2018, 14:12 - Auteur: Luke Thomas

Confessies en dilemma’s met Maarten Brands (Bavel)

In ‘Confessies en dilemma’s’ gaan wij op zoek naar de meest intieme, ludieke en bijzondere keuzes en momenten van de Bredase spelers. In deze editie sprak Voetbalinbreda.nl met de talentvolle verdediger van Bavel, overgekomen van Willem II: Maarten Brands (foto, rechts).

Je hebt in de jeugdopleiding van Willem II gespeeld, maar woont in Breda. Wie support je eigenlijk?

“Geen van beiden. Natuurlijk vind ik het mooi wanneer NAC goed presteert, want dat zorgt voor een bepaalde sfeer in Breda die ik prachtig vind. Maar de club die ik support is PSV, omdat mijn vader me van kleins af aan al meenam naar de wedstrijden.”

Waarom heb je voor Bavel gekozen?

“Ik ben gestopt bij Willem II, voornamelijk omdat ik bijna geen plezier meer had. Ik ging de laatste maanden met tegenzin naar de club. Dag in dag uit. En toen scheurde ik ook nog mijn enkelband, waardoor de moed helemaal in mijn schoenen zakte. Ik besloot om uiteindelijk naar Bavel te gaan om mijn plezier in het spelletje terug te krijgen. Toen ik vorig seizoen meetrainde met de selectie had ik meteen een goed gevoel. Iedereen ving me uitstekend op en er hing een ontzettend fijne sfeer. Achteraf ben ik zeker blij met deze keuze.”

Je bent natuurlijk profniveau gewend. Wat vind je van de zondag derde klasse?

“Voetballend is het vergeleken met Willem II natuurlijk een stuk minder omdat we veel minder op technische en tactische oefeningen trainen. Maar fysiek gezien kan ik juist weer dingen leren van de derde klasse. Nog sterker worden en slimmer zijn in de duels. En we komen genoeg goede tegenstanders tegen.”

Prof- of amateurvoetbal?

“Nu ik een tijdje bij Bavel speel ga ik voor amateurvoetbal. Het elke week strijden voor de drie punten vind ik mooi. Bij Willem II ging het niet zo zeer om resultaat maar meer over hoe we kwalitatief speelden. Het was belangrijk dat je je als individu ontwikkelde. Dat was ook niet verkeerd, maar het groepsgevoel was veel minder. Iedereen gaf alleen om hun eigen prestaties.”

Bavel is een echte (Bredase) dorpsclub. Ben jij ook een echt dorpsmens?

“Ik ben meer een stadsmens. Al mijn vrienden wonen in de stad, dus daar ben ik ook meer te vinden.”

Wie is de beste of bekendste speler waar je ooit tegenover hebt gestaan?

“Jadon Sancho, die toen nog bij Manchester City speelde. Die is nu de rechtsbuiten van Borussia Dortmund met een marktwaarde van 45 miljoen. Daarnaast speelden we tegen Ajax altijd tegen Juan Familia Castillo en Daishawn Redan, die nu onder contract staan bij Chelsea FC. Ik moet zeggen dat ik het altijd behoorlijk zwaar had tegen Redan (spits). In de bekerfinale tegen Ajax U16 in het stadion was hij zo ontzettend sterk dat hij na vijf minuten spelen mijn shirt al helemaal kapot had getrokken, haha.”

Perfecte sliding of een perfecte voorzet?

“Omdat ik toch echt meer een voetballende verdediger ben en nu ook op linksback sta, kies ik voor een mooie voorzet. Maar van een perfecte sliding kan ik ook genieten hoor.”

Welke speler is jouw voorbeeld?

“Sergio Ramos. Een speler die zeker niet dezelfde speelstijl heeft als ik. Ik bewonder hem vooral omdat hij elke wedstrijd er letterlijk alles aan doet om te winnen. Iedereen en alles moet hier voor wijken en dat vind ik prachtig om te zien. Hij speelt ook bij mijn favoriete club.”

Als jij één skill zou mogen overnemen van een ploegmaat, welke zou dat zijn en van wie?

“De sterke één-op-één duels van Bas Plasman. Iets waar ik me nog verder in moet ontwikkelen. Hoe hij deze duels aanpakt en er alles aan doet om deze te winnen vind ik mooi om te zien. Hij is een harde werker die je eigenlijk overal op het veld neer kan zetten.”

Wie ontvangt de meeste panna’s?

“In de rondo vooraf aan de training moet ik zeggen dat Jaap Berendschot er toch af en toe wel eentje om zijn oren krijgt. Iets wat hij dagen erna nog kan horen van me.”

Wie is de gangmaker in de derde helft?

“Onze keeper Glenn van Peer kan een aardig feestje bouwen. Paul Carton kan er ook wat van en jaagt dag in dag uit op de vrouwtjes! Heel veel jongens blijven na de wedstrijd nog lang hangen, wat ik mooi vind. Is goed voor het groepsgevoel.”

Wie bepaalt de muziek in de kleedkamer?

“We hebben geen vaste dj. Meestal staat er van die echte Hollandse muziek op. Niet per se het genre waarnaar ik luister.”

Tot slot: op welke plek gaat Bavel eindigen?

“We hebben tot nu toe een aantal onnodige punten laten liggen. Als we dat kunnen voorkomen denk ik dat we zomaar in de top drie kunnen eindigen. Hopelijk nog een periodetitel waardoor we mogen gaan strijden om promotie en dan ben ik helemaal tevreden.”