Datum: maandag 3 juni 2024, 23:19 - Auteur: Mica de Montigny

De apotheose nadert: JEKA 1 en TVC Breda ZA 2 nek aan nek in Café Oranje

Terwijl op alle velden alle prijzen worden verdeeld de komende weken, is er in Café Oranje een heel andere strijd bezig. Bij onze partner aan de Vismarktstraat in Breda strijden JEKA 1 en TVC Breda ZA 2 heel het seizoen al om winst van de Voetbalinbreda.nl-competitie, waarbij het team met de meeste bezoeken een volledig verzorgde avond wint met drankjes en hapjes. Wij spraken met met beide kampen, die nek aan nek gaan tot 31 mei.

Aan het begin van dit seizoen lanceerden we deze actie en sindsdien kwamen heel wat teams uit ‘onze regio’ Breda op het scorebord dat rechts naast de ingang in Café Oranje hangt. Maar al rap werd duidelijk dat JEKA 1 en TVC Breda Z 2 frequente gasten werden. Voor elk uur dat een club met minstens 10 spelers iets kwam drinken volgde een punt en zo is de huidige tussenstand opgelopen tot 24-20 in het voordeel van JEKA 1. Frits Schuurink, defensieleider van de zondag tweedeklassers, laat zijn licht schijnen op de race naar de hoofdprijs.
 

Op de vraag hoe de Bredase Tricolores geïnfecteerd raakten met het ‘Oranje-virus’ antwoordde hij als volgt: “We gingen vaak naar Krisje aan de haven, maar voor dat het daar leuk was stond de klok al op bedtijd. Café Oranje zijn we op het spoor gekomen door de mensen die daar achter de bar werken, Maarten Blom, de eigenaar kwamen we wel eens bij Café Nassau tegen. Café Oranje is al lekker op tijd open, vandaar dat we vanuit de kantine na wat te hebben gegeten, direct bij ze terecht kunnen.”

En het maakte voor de ploeg van coach Maikel Nijst niet uit wat het resultaat was op zondagmiddag, JEKA sloot het voetbalweekend af in Café Oranje. “Met de harde kern drink je er altijd ééntje op. Ook al heb je verloren. Vaak bespreek je daar ook nog eventueel de middag na.  Het is er op het tijdstip dat wij er zijn geen beestenbende door de drukte, maar alleen door ons die de kiet op stelten zetten. Je kunt gewoon relaxed daar zijn, wat eigen plaatjes aanvragen en de sfeer is tussen ons en het personeel gewoon goed.”

Hoe is de tweestrijd tussen beide ‘finalisten’ van de drankcompetitie? “Ik denk niet dat er een tweestrijd tussen JEKA en TVC Breda is. Eerst waren de regels per bezoek een punt. JEKA stond 6 punten los van de nummer twee en toen veranderden de regels dat er per uur een punt te verdienen viel. Al snel moesten we de koppositie inleveren en daarover hadden we best onvrede, maar goed we geven niet op en inmiddels staan we nek aan nek. Wij verdienen de hoofdprijs, want JEKA speelt graag voor de prijzen.”

En hoe zit het met het kamp uit Tuinzigt? Namens de vriendengroep van TVC Breda ZA 2 neemt Nick Leesmans, spelen op de 10-positie in de reserve vijfde klasse, ons mee in de maandenlange reis richting de eventuele hoofdprijs.

“Maarten (Blom, red.) is samen met Farid (Bicane, red.) de eigenaar van Café Oranje en Maarten keept bij ons in het elftal. We zijn er dus vanaf de opening van de kroeg al bij en zijn er met het elftal wekelijks te vinden. Wat we er zo leuk vinden? De diversiteit aan Hollandse muziek in de kroeg. Fijn personeel, goede dj’s en leuke prijzen voor de drankjes. Altijd een goede sfeer, waar iedereen zich welkom voelt. Wij gaan vaak op vrijdag en/of zaterdag”, legt Leesmans, die zelf wel een de microfoon pakt en populaire nummers zingt, uit.
 
“Onze uitblinkers tijdens de avondjes in Café Oranje zijn onze tequilakoning Bram Graumans, die meer shotjes drinkt dan dat hij scoort of onze tank Sef Gurel, die de flessen Moët wegdrinkt alsof het frisdrank is.” Over de rivaliteit met JEKA: “Velen van ons zijn fanatiek NAC-supporter, dus op rood-wit-blauwe shirtjes hebben we het niet zo”, doelt hij op het tricot van Willem II. “Als wij de komende twee potjes winnen worden we sinds 2019 weer kampioen, maar voor de beker zijn we helaas uitgeschakeld. Als we dan de dubbel op deze manier toch nog kunnen winnen, mogen ze die beker lekker houden.” U leest het: de messen zijn geslepen, de keeltjes worden gesmeerd. Op 1 juni maken we de grote winnaar bekend en uiteraard zullen we ook verslagen uitbrengen van de heuglijke eerste feestavond die onze samenwerking met Café Oranje, die vorige maand de felbergeerde Stappen en Shoppen in Breda-awards in de wacht sleepte, heeft opgeleverd.